24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Eurokomisařky dřív do penze

9.11.2016

Kdyby biolog působící na univerzitě přišel na přednášce s tématem rovnosti delfínů a medvědů, zcela jistě by přišel o všechny své posluchače. Považovali by ho za blázna. Když ovšem vysoce postavený politik přijde s tématem rovnosti mužů a žen (rozuměj s tím, že bude svéprávným mužům a ženám mluvit do života), k mému obrovskému překvapení ho nikdo za blázna nepovažuje.

Když jsem dočetl víkendový rozhovor s českou eurokomisařkou pro rovnost žen a mužů Jourovou, udělal jsem něco, co obvykle nedělám – klikl jsem na komentáře. Udělal jsem to, protože jsem hledal nějakou rozumnou myšlenku na dané téma. Tu jsem totiž u paní eurokomisařky nenašel. Ani jednu.

A komentátoři mě příjemně překvapili. Z jejich názorů lze snadno a rychle sestavit desatero užitečných podnětů a doporučení na téma prorodinné politiky a „neskutečně přeplácená“ eurokomisařka Jourová se může poučit od lidí, kterým chce zlepšovat život proti jejich vůli.

1. Pokud chcete pracovat a máte místo, které za to stojí, tak si už dneska ty ženy zaplatí chůvu a věnují se plně práci - ani na to nepotřebují Jourovou.

2. Přestaňte už s tím sociálním inženýrstvím! Nechte na lidech, ať si to zařídí sami.

3. A není lepší, aby muž vydělával dostatečně pro celou rodinu a žena se mohla v pohodě věnovat dětem a rodině? Aspoň migranti to tak mají zařízené a nemají problémy s vymíráním.

4. Už nám dejte pokoj! Přirozené je, aby žena byla s dětmi doma.

5. Nějak jsem tam nenašel podnikové školky, podporu práce z domova, zlepšení dopravní obslužnosti, snížení daňové zátěže.

6. A co přestávky na kojení, samozřejmě u výrobního pásu, co Vy na to, paní Jourová? Ženy nepotřebují vyhánět od dítěte, potřebují mít jistotu, že nebudou diskvalifikovány nějakými nesmyslnými požadavky.

7. Bruselští úředníci, nechte na nás, co chceme a nechceme.

8. A šestiměsíční těhotenství byste nechtěla?

9. Žádná firma nedává méně ženě, pokud je pro ni přínosem. Proč máme finanční ředitelku? Ne proto, že je levnější, ale protože je prostě dobrá. Proč máme ekonomku a ne ekonoma? Ze stejného důvodu. Prostě jen lžete a vyrábíte problémy tam, kde nejsou.

10. Já bych naopak maminky motivoval, aby byly s malými dětmi alespoň do doby, než mrně bude mít tři roky.