19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: EET nefunguje

18.12.2017

Jedním z klíčových argumentů, o který opírala bývalá vláda zavádění elektronické evidence tržeb, bylo zajištění vyšších daňových příjmů a narovnání podnikatelského prostředí. Na všechny živnostníky a podnikatele stát ukazoval prstem a říkal, že nepřiznávají všechny své příjmy, a proto okrádají nejen stát a především všechny daňové poplatníky. A ejhle, rok po zavedení první fáze EET ukazují oficiální čísla Generálního finančního ředitelství pravý opak.

Výběr DPH u oborů, které ještě nejsou zatíženy EET, totiž dosáhl trojnásobného růstu oproti průmyslovým odvětvím, které již musí povinně používat EET. Takže ministerská propaganda neplatí a nefunguje! Firmy nepotřebují EET, aby platily daně.

Kdyby stát místo stále komplikovanějšího daňového systému zavedl jednoduché a nízké daně a obecně snížil byrokratickou zátěž na podnikání, dočkal by se daleko vyšších daňových příjmů. Mohl by pak snížit daně firmám i zaměstnancům nebo přidat učitelům či investovat do dopravní infrastruktury nebo zkvalitnění zdravotních či sociálních služeb. Šmírovat podnikatele státu nic nepřinese. Jen je otráví a donutí k tomu, že svou živnost pověstí na hřebík a už znovu neotevřou.

Autor je slovácký senátor

PL, 14.12.2017