18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

GLOSA: Dvoje volby

Píšu tyto řádky v neděli. V Německu lidé volí svoje zástupce do parlamentu, nás to čeká za čtrnáct dní. V tuhle chvíli, kdy máte noviny v ruce, už víte, jak se Němci rozhodli a s velkou pravděpodobností ani vy, ani nikdo jiný neví, jaká vláda z voleb vzejde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Prikner 28.9.2021 21:56

Astone kde žiješ. Přichází green deal , elekttoauta , pole OZE místo brambor, šílené povolenky (kdo mám co má povolovat) a drahá energie, migrace , poručnictví Brusel atd,atd. To je témat k diskuzi, co? Ale Aston neví....

J. Prikner 28.9.2021 22:04

Opravují Aston neví není pravda. On nechce vědět, Lebo mu to ve spolu vysvětlili co nemá vědět.

M. Pivoda 28.9.2021 21:11

Poslední věta glosy: "... Alespoň tak tomu vždycky v minulosti bylo."

V. Humble 28.9.2021 15:57

Velke tema je prichazejici chudoba. Pokud se zdrazi energie a pohonne hmoty zdrazi se vsechno protoze na vyrobu cehokoliv dnes potrebujete energii a material ktery se musi od nekud nekam dovezt a vysledny produkt taky sam nedojde k zakaznikovi. Pokud chcete tankovat ekonomiku utok na zakladni zdroje na kterych cela ekonomika stoji je spolehliva cesta. Co si budeme namlouvat bohatstvi, komfort a pokrok v 20 a 21 stoleti stoji proste na fosilnich palivech. Je to snadny a rychly pristup k energii co nakoplo nasi civilizaci. Pokud nebudeme mit nahradu ktera se alespon ekonomicky vyrovna rope tak se vratime do doby konskych povozu a domaciho hospodarstvi ranneho 18 stoleti.

J. Stehlik 28.9.2021 11:03

Naopak . Němci měli velké téma a to rust cen nemovitostí (nedostupné bydlení) a pak zelené blbnutí. Zeleným byl uštědřena tvrdý výprask , kdy před pár měsíci byly v čele ale díky zdražování (navrhované spotřební daně) dostali sotva polovinu . Naopak socialisté vyhráli díky nespokojenosti s nemovitostmi . Tam je to paradoxní , kdy přílišnou regulací zvyšujete ceny a voliči naprosto zmateně teď chtějí ještě více regulací . Ty ale k rozvoji a láci nevedou ;-)

D. Laurencikova 28.9.2021 12:27

Ja myslim, ze socialiste vyhrali hlavne proto, ze Laschet se lidem nelibil. Vic se jim libil Scholz, nevim proc. Take se vubec netematizovaly Scholzovy neuspechy v minulosti. Ani to, ze jako ministr financi otevrel stavidla pro dalsi rozdavani nemeckych penez do EU se take pro volice nezda byt problem. Scholz je pouze obcanskou vizitkou dnes velmi doleva ujete SPD, to si take mnozi neuvedomuji. Na nekterych volebnich plakatech stalo: "Kdo chce Olafa, voli SPD". Ja myslim, ze tam melo stat: "Kdo voli Olafa, dostane SPD", to mohlo mnohe privest k vic premysleni. Ostatne, rust cen nemovitosti ma co delat s poptavkou. Kdyz do zeme naberete miliony uprchliku, samozrejme zacne byt o dostupne bydleni nouze. To take lidem nedochazi.

V. Heidlerová 28.9.2021 10:51

Jediné velké téma je vrátit společnosti slušnost, toleranci, jednotu a mezinárodní uznání, které nejsou možné po dobu politického angažmá AB a MZ.

D. Laurencikova 28.9.2021 12:31

Tak to je naprosty nesmysl. Vratit spolecnosti zdravy rozum by melo byt hlavnim tematem. A ten Milos Zeman a take Babis, opravdu maji! Dnesni EU je netolerantni a neslusna, kdyz uz nechci rict, ze je primo perverzni.

V. Heidlerová 28.9.2021 14:59

Asi jste nezažila komunismus. Pokud se "zdravý rozum" rovná lži a nenávisti , pak jste trefila hřebík na hlavičku. EU je zárukou míru, spolupráce a rozvoje na kontinentu, což už dokázala od svého vzniku. Pokud by AB a MZ vládli rozumem, neprocházela by naše společnost takovými turbulencemi, včetně ostud a oprávněnými podezřeními na trestné činy jako dosud. Perverzní je právě jejich vláda - nesplněné sliby, podivní poradci bez prověrek, různí šíbři typu Faltýnek, osočování oponentů, kroucení Ústavy atd. - perverze jak vyšitá.

D. Laurencikova 28.9.2021 15:10

Samozrejme jsem zazila komunismus. V dobe hluboke totality jsme odjizdeli (vystehovani) do Zapadniho Nemecka. Prave proto muzu srovnavat. Zeme ve ktere ziju, je te, ze ktere jsme kdysi odjeli (takove jaka byla tou dobou) svym zpusobem cim dal podobnejsi. Cenzura, "Haltungsjournalismus", to znamena, ze se zverejnuje jen ten jediny, spravny nazor a kdo vyjadri jiny, musi nest dusledky. Pokuty, vyhozeni z prace, spolecenska izolace a jeste vam Antifa rozbije hlavu a zapali auto. "Pokrokem" od te doby je stale se rozsirujici vliv Islamu, to tenkrat nebylo. Za perverzni povazuji to, ze dnes chodi "Aktiviste" do skol a ptaji se deti, jestli by si nechteli zmenit sve pohlavi. Coz je jim na nemocenskou umozneno - pubertakum - rozumite?? Od skolky se uci deti sexualnim praktikam a rika se tomu "rozmanitost". Misto "materske mleko" se musi rikat "lidske mleko", protoze to nejsou jen zeny-matky, ktere koji. Stavime toalety pro treti pohlavi a umistujeme na panskych toaletach kose pro "menstruucici muze".... atd. Vy nevite, o cem mluvite. Prezident Zema je primo symbolem zdraveho rozumu, ktery na Zapade davno nema mista. Trestne ciny se delaji tady stejne tak jako tam.

J. Jurax 28.9.2021 13:45

Řekl bych, že se mýlíte.

Slušnost a tolerance mezi sprostným lidem není podmíněna politickými figurkami momentálně u moci jsoucími. A mezi politickými veličinami nikdy nebyla - slušní a tolerantní se jimi nestávají.

Jednota společnosti není normální stav - projevuje se jen při výrazném a zároveň výrazně vnímaném vnějším či vnitřním ohrožení s jednoznačnou možnou obrannou reakcí nebo je-li vynucena silou. Ne že bychom nebyli výrazně zvnějšku ohrožováni macechou naší EU zeleně dementní, ale jako výrazné to zatím vnímáno není. Covid byl výrazným ohrožením, ale neměl jednoznačnou možnou obrannou reakci.

A mezinárodní uznání - co to je? Když jsme podřízená gubernie brusele, a sami jsme si do toho pošetile vlezli.

J. David 28.9.2021 10:35

Nu, mnohé pohybnosti v nitru voliče hlodají. Proto chodím volit až v sobotu, neb nevím, kterak se páteční volební lístky ve volebních urnách přes noc mohou "přepopelit". Ale ani to není jistota, řekla jeptiška, navlékaje na svíčku druhý presevativ, jsou věci mezi nebem a zemí.

J. Vavrochová 28.9.2021 11:47

U nás to zatím příliš nehrozí, ale až se začne více volit korespondenčně a elektronicky, to pak nestane mazec jako v USA.:-(

J. Kanioková 28.9.2021 12:56

1*

J. Uzel 28.9.2021 14:26

No to přestanu chodit k volbám, protože to bude postrádat smysl. Jedině tajné, svobodné a OSOBNÍ volby, jinak nehraju a odcházím do emigrace.

J. Hajský 28.9.2021 10:14

Pan Neff píše, že z vlastní zkušenosti ví, že u nás je málo papíru na tištění knížek. Ale hromady mnohostránkových akčních letáků na poměrně pěkném papíře se strkají do schránek všech obyvatel, válí se ve vestibulech paneláků a další se štosy jich jsou na policích v super a hypermarketech. Později putují do kontejnerů na odpad.

Tak je papíru dost nebo málo?

J. David 28.9.2021 10:59

Papíru je dost, děti mají alespoň sběr v letácích. Ve zboží ten papír zaplatíte Vy. I v katalozích slev, kdy každá baba listuje v bedekru, nasadí ruksak a jede po slevách (Šimkovo, nechci slevu zadarmo). Slevy jsou rafinovaný kšeft, snížím krapánek marži, a v obratu to mám doma i se ziskem. Kdo by nenakupoval ve slevě, byť slevou není, pouze zvýšením obratu. Mrkev koupím za 10, prodávám jí za dvacet. Obrat vázne, tak jí prodám ve slevě za 15. Marže bývalá byla 100 % s deseti mrkvemi, obrat mizivý. Slevním mrkev, obrat se zvýší na desetinásobek, při snížení marže. A furt vydělám. Zeptejte se paní Šichtařové...

D. Laurencikova 28.9.2021 10:12

V Nemecku jsou po volbach ne 4 nebo 6 variant, ale pouze 2. Union-Zeleni-FDP, nebo SPD-Zeleni-FDP. Vlastne jenom jedna, ta druha. SPD (Ne Okamurovci ale Socialni demokracie) je vitezem voleb a je jedno, co si Unie, ktera zklamala na cele care, jeste namlouva. V predvolebnich hovorech byla vynechana vsechna dulezita temata, jako je vnitrni bezpecnost, masova migrace, vyvlastnovani sporicu, solecne dluhy EU, za ktere nemecky danovy poplatnik ruci, atd., ale soustredila se skutecne na "zachranu klimatu". V roce 1990, kdyz se sjednocovaly nemecke staty, sli Zeleni do voleb se sloganem: "Vsichni mluvi o Nemecku, my mluvime o pocasi". Ted tomu bylo naopak. Jedina AfD, ktera zivori na 10%, zminila neprijemna fakta a byla moderatorem ihned umlcena. Alternativa vlastne moha jit do voleb se sloganem: "Vsichni mluvi o pocasi, my mluvime o Nemecku". Nezda se ale, ze by to volice zajimalo. Volic je spokojen s virtualni realitou, ktera je mu vladou a medii predkladana. Quo usque tandem?

V. Novák 28.9.2021 11:45

A co Unie-SPD?

Stejně se moc neliší, když Merkel zavedla CDU "do středu".

D. Laurencikova 28.9.2021 12:20

Teoreticky mozne, ale dalsi velka koalice ted urcite nebude. Samozrejme ztrati v takove koalici kazda ze stran kus sve identity Nemela by ostatne velka koalice byt neco pro krizovou dobu a ne bezna vec?

F. Navrátil 28.9.2021 9:05

Tyto volby nepostrádají velká témata. Pouze postrádají diskuzi o těchto tématech. Strany se na nich nechtějí profilovat. Nenastolují je ani veřejnoprávní sdělovací prostředky, kterým se nehodí do jejich ideologické koncepce. Témata jako je vlezdobruselismus, klimatický greténismuis, vítačství nebo genderismus jsou prostě tabu.

J. Sedlář 28.9.2021 9:30

Touchee. O zelené sněti ani prd. Do voleb klid. Když vyhrajou vlezdoBruselští, tak dávkovat postupně. Když ne metat to vrchem/spodem.

J. Nevrkla 28.9.2021 8:00

Pan Neff volí ODS, která zelená a se Zeleným údelem souhlasí. Pořád si tu nad Zeleným účelem zoufá a přitom ho volí, je tedy spoluviník. Bezpáteřní tluchuba.

F. Kusák 28.9.2021 7:33

Píšu neustále, že naše spojení s Německem je vratné jen obtížné. Upřímně, moc si ho nedovedu představit, alespoň ne v krátké budoucnosti. To očarování Německem, resp. Západním Německem trvá minimálně padesát let. I za komančů se pořádali zájezdy odborné veřejnosti právě tam. Největší naše účast na veletrzích byla právě v Německu, a to samé platilo o účasti německých firem u nás. Moderní technologie se nejvíce nakupovala právě tam. Fascinovalo mě, jak dobře se němečtí obchodníci u nás vyznali, jak znali naše poměry a věděli, koho podplatit a komu dát nějaké všimné, ženám parfém, mužům flašku. Jako mladého inženýra ve fabrice mě popuzovalo, že takovou korupcí byl deformován výběr technologických zařízení. Ale nic proti jejich kvalitě, byla vynikající a jestli jsme o něčem snili, pak to byla německá auta. Za prosperitu Rakouska vděčí Rakušané také Němcům. Bez nich by byli jen malou, uzavřenou zemí, které se po válce říkalo Hungerland. Ať mně někdo vysvětlí, jak naše, tak těsné vazby na Německo změnit, resp. nahradit je jinými, a hlavně jakými. Nejsem nijak do Němců zamilován, ale vnímám realitu našeho historického a geopolitického postavení. Naše budoucnost není o EU, ale o Německu. Možná:"spolu chycení, spolu pověšeni".

J. Pankovic 28.9.2021 8:42

Naše budoucnost není Kopf in Arsch. :-P

D. Laurencikova 28.9.2021 10:15

"Kopf im Arsch" je nemecka soucasnost.

L. Beneš 28.9.2021 8:51

Co chcete měnit na našem vztahu k Německu? Zde přeci již řadu let platí ono biblické Dokonáno jest. Hospodářské sepětí je pevné a otázky, zda můžeme na tom vztahu něco změnit jsou zbytečné. Česko je opravdu a de facto sedmnáctou spolkovou zemí Německa. Televize o tom přinesla bezděky a jistě nechtíc doklad drobností: Komentář k záběrům z jakéhosi českého závodu, kde muž rovnal vyrobené produkty (patrně velké zednické vodováhy) do úpravných hranic, zopakoval, že české podniky do Německa rády a výhodně dodávají své výrobky. Bližší záběr na skládané výrobky ukázal nápisy na nich Made in Germany. Budou patrně z Německa dále vyváženy. Zajisté nějaké zednické vodováhy nejsou žádná "bolšaja těchnika", jak se kdysi říkávalo, přesto výrobek dodávaný z Česka do Německa je již opatřen nápisem Made in Germany. A to naznačuje skutečnou situaci: Tschechien (nebo Tschechei, jak i dnes rádi mnozí Němci říkají) ist ein Bestandteil des deutschen Wirtschaftsraums - Česko je součástí německého hospodářského prostoru.

J. Hajský 28.9.2021 10:06

Vždy diktuje Říše Protektorátu, nikdy naopak. A tou říší byla před osmcedáti léty Velkoněmecká Říše, později Sovětská Říše a dnes EU (tady vlastně zase Německo).

L. Beneš 28.9.2021 16:55

No vidíte, jak jsme se nakonec shodli.

F. Kusák 28.9.2021 10:24

Takhle otázka nestojí, jestli chci něco měnit, a vůbec v těchto úvahách nezáleží na mě. Poukazuji, podobně jako teď Vy, pouze na realitu doby. Naivita některých místních je směšná. Jen bych nesouhlasil tak docela s tím, že jsme nějakou další spolkovou zemí. To bychom si totiž fandili. Náš význam a důležitost končí právě tam, kde začíná právo každé spolkové země. Na tom nic nezmění ani blábol ČT. Lze nalézt mnoho důkazů, že náš vztah je spíše podřízenecký než rovnocenný. A zase, já to tak vnímám, ale nemohu samozřejmě na tom změnit vůbec nic. To je objektivní realita. A jinak, pokud zůstane Německo jakž takž demokratickou zemí, pak to zas není tak špatné. Historicky jsme si prostě souzeni. Je příznačné, že je právě dnes 28. října.