25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Dvoje volby

Píšu tyto řádky v neděli. V Německu lidé volí svoje zástupce do parlamentu, nás to čeká za čtrnáct dní. V tuhle chvíli, kdy máte noviny v ruce, už víte, jak se Němci rozhodli a s velkou pravděpodobností ani vy, ani nikdo jiný neví, jaká vláda z voleb vzejde.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 28.9.2021 17:09

Ano, je 28. října, ale všichni mluví jen o Václavu. Vzhůru prapory se svatováclavskou orlicí! Také by se mohl rozdávat nějaký odznak s tou orlicí ve zlatě! To také říká hodně. Zajisté jste si uvědomil, že jsme se vrátili o cca (vzdělanci říkají cécéá) 53 roků zpět. Aj vtedy sa tiež generálny tajomník a prezident socialistickej republiky odvolával na akúsi realitu, ktorú je treba rešpektovať. A vy tiež hovoríte o realite.

D. Laurencikova 28.9.2021 10:26

Pane Kusak, uplne vas chapu. Myslite to dobre. Jenze Nemecko uz neni to, na co vy vzpominate. V Nemecku uz davno nevladne prakticky, zdravy rozum - ten je "Pfui" a "Nazi". V Nemecku vladne ideologie. Nemci vidi svoji budoucnost v EU, jsou ochotni se kvuli ni ze vseho vydat a zcela se v ni rozplynout. Novy kancler Scholz nebude v koalici se Zelenymi - nenavidici Nemecka, kteri si nevytycili nizsi cil nez ho znicit - setrit vlivem a prostredky, tento cil uskutecnit. Takze si tu budoucnost jeste rozmyslete.

F. Kusák 28.9.2021 14:19

No to já vím a nedělám si iluze. Němce znám celkem dobře, hlavně techniky a obchodníky. Mnoho let jsem tam jezdil a nějakou dobu i pracoval. Samozřejmě, ty profesně blízké, s těmi jsem si rozuměl nejvíc. Také jsem často jezdil do bývalé NDR před i po pádu zdi. Někteří se vypracovali a dokonce, vlastní pílí zbohatli. Pamatoval jsem je i před tím a i potom zůstali fajn. Proti obyčejným lidem nic nemám. Vždy byli velmi pracovití, přátelští a vzdělaní. A hlupáci se najdou všude.

D. Laurencikova 28.9.2021 14:35

Dnes je byvala NDR daleko zdravejsi v hlave - rekneme to tak, nez byvale Nemecko zapadni. Vychodni Nemci dokazou rozlisit diktaturu od demokracie a poznaji, kdyz si z nich nekdo dela blazny. V Sasku a Thüringenu je AfD nejsilnejsi stranou. Ja myslim, ze vychod muze jednou slouzit jako "Rückzuggebiet" pro politicky pronasledovane zapadaky. To bohuzel neni vtip.

L. Beneš 28.9.2021 7:26

Německý tisk spekuluje, že po téměř patových volbách by bylo zapotřebí nějaké nové Merkelové. Lidová tvořivost si zatím pohrává se slovem Ferkel = sele, které je stejně zvukomalebné jako jméno končící kancléřky a navíc se s ním rýmuje. Na konci úvah pak stojí věta Aus jedem Ferkel wird ein Schwein - Z každého selete se stane prase (nebo snad svině?).

V. Klepetko 28.9.2021 6:57

Dvoje volby? Myslím, že důležitých témat je hodně, ale jen tři jsou nyní pro naši budoucnost rozhodující:

1) Jak má vypadat budoucnost EU a jaké má mít Německo a naše Republika v této budoucnosti postavení?

2) Jaká je budoucnost energetiky? Podaří se nám projít údolím energetické smrti v podobě Zeleného údělu bez totálního rozvratu společnosti a zániku západní civilizace?

3) Pokud jde o civilizovanou migraci: podaří se nám vybudovat Pevnost Evropa, ve které bude vítaný cizinec vítán, a nevítaný zůstane za branami? A dokáže si Evropa uvnitř této pevnosti zachovat svou kulturní identitu?

O tom třetím bodě se nedá rozumné diskutovat. U nás v kotlince to nutí to diskutéry lhát, že mají údajně "problém s muslimskou Evropou", a v Německu už musí držet huby...

Energetika: aby došlo v Německu k nápravě, musí nejdříve dojít k výrazné diskreditaci a marginalizaci Zelených, a to dokáže jediné velká krize. Kterou Ondřej Neff předvídá... Celoživotně jsem v Německu sympatizoval FDP, ale jestliže teď po volbách legitimizují Zelené v rámci Jamajky nebo Semaforu, ztratí mou důvěru a podporu. Zelení v Německu dnes jsou stejné zlo, jako nacisti včera... U nás doma to znamená jedinou věc: Piráti jsou v zelené frakci Europarlamentu, takže je potřeba za každou cenu udržet Piráty mimo vládu a vliv na vládní politiku. Jinak se sčuchnou se svými eurofakíhy. A kdo by chtěl být s nimi v koalici, je nevolitelný!

V. Klepetko 28.9.2021 6:58

Budoucnost EU: Německo teď bude němolik měsíců skromné mlčet, a FDP by mohla účinně brzdit eurofederalistické totalitáře. Ale naší Piráti - ti jsou v Europarlamentu součástí frakce, která prosazuje EU jako federaci regionů: Bavorska, Katalánska, Moravy, což znamená úplný zánik národních států. V podobné budoucnosti by již nebylo žádné České Republiky - a to ani s postavením Vysočiny...

Právě z tohoto důvodu si myslím, že Piráti jsou vlastizrádci. Což by určitě Ivan Bartoš veřejně popřel, skoro ho slyším, jak u Xavera v rádiu říká:

"Dnes už bych měl s vladtizradou možná problém" :-)

R. Langer 28.9.2021 7:00

R^ ;-D

J. Jurax 28.9.2021 13:53

Ano.

Ovšem Vaším třem bodům se všechny významné politické subjekty s výjimkou SPD a TSS vyhnuly; mlčí o nich jak partyzán na gestapu.

Tedy pokud lze TSS mít za významný politický subjekt ... :-)

D. Laurencikova 28.9.2021 10:30

R^

D. Laurencikova 28.9.2021 15:00

Ja bych si strasne prala, aby takovych lidi jako jste vy, bylo co nejvic. Pak by mozna ta diskreditace a marginalizace Zelenych a jinych Piratu byla mozna. Lec: "Majorita hloupych je neprekonatelna a zajistena pro vsechny casy", jak rikal Albert Einstein. A ten to musel vedet.

V. Klepetko 28.9.2021 20:15

Nezoufejte. I z hlouposti se dá vykřesat naděje! Erasmus z Rotterdamu ji považoval za hybnou sílu pozitivního vývoje lidstva :-)

Sama o sobě není zlem.

D. Laurencikova 28.9.2021 20:54

Hloupost jako hybna sila pozitivniho vyvoje lidstva? To by znamenalo, ze by si prilis myslici lidstvo samo stalo v ceste. To je pak stejne jako s virou. Nemyslet, proste verit. ;-)

J. Novák 28.9.2021 1:17

covid téma je zakázáno?....... https://www.kanal22.cz/clanky/tajne-projekty-a-nwo/ernst-wolff-----kdo-ridi-pandemii-a-s-jakym-zamerem-.html