19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Dotace a kompenzace pro zemědělce?

Dalo se to čekat. Snad není dne, aby v médiích nepropuklo bědování kvůli suchu. Zpravidla je doprovázeno nějakým kreativním nápadem. Dotace na nádrže na dešťovou vodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 6.9.2018 22:52

No jo - levné potraviny - to je politikum.

Ale aby byly, musí se dotovat zemědělci. Takže potraviny zas až tak levné nejsou, protože se dotuje z našich daní.

A navíc se celkem zbytečně vozí naštorc Evropou. A tu dotují víc, tu dotují míň, dotují ty a jinde zas ony, dotují za to, že pole leží ladem. Takže dovážíme brambory z Francie i na bramborářskou Vysočinu a pěstujeme místo potravin řepku, abychom dostáli eurohovadinám o podílu biosložky v palivu. A nejsme potravinově soběstační, ač dotujeme. Nebo proto, že se po celé EU všelijak dotuje a dotované k nám dovezené likviduje naše zemědělce.

Přijde mi to poněkud komplikované ...

J. Chaloupka 6.9.2018 17:33

A není to tak, že bědují hlavně prodavači emocí

/dříve novináři/?

F. Svoboda 6.9.2018 9:43

Skvělý závěr článku !

Děkuji !!!

K. Janyška 6.9.2018 8:53

Ano, bědovat, to by zemědělcům šlo.

Ale ono to zabírá, tak se není čemu divit... Dzp.

A. Bocek 6.9.2018 8:18

Dotacemi do zemědělství,

si za vlastní peníze a z vlastní hlouposti platíme navíc nekvalitu, drahotu a huntování krajiny. Zvolením dotačního magnáta do čela vlády k žádnému zlepšení nedojde.

M. Hoblík 6.9.2018 7:22

Dotace do zemědělství jsou a budou!

Na dotacích je závislý náš tatíček slovenský zbojník Babiš a jeho smečka věrných. A sucho zaplatíme my, kdo máme se zemědělstvím společné jenom to, že jíme brambory. Egyptské - tam sucho nemají; nebo s ním počítají..

L. Písařík 6.9.2018 15:12

Re: Dotace do zemědělství jsou a budou!

Hoblík, kdybyste věděl víc o Egyptě tak byste tak bohapustě nežvanil. Podívejte se aspoň na mapu. Hlupáctví je nezdolné.

D. Polanský 6.9.2018 6:58

Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

že cena zemědělských produktů se odvíjí od nejvyšších nákladů, jelikož půda nemá stejnou kvalitu, někde jsou horší podmínky. Je to proto, že lidí je moc a půdy málo. V průmyslu tohle neplatí. Bohužel dotace tento základní ekonomický zákon deformují. Ovšem s tím suchem je to od autora dost naivní názor. Nevypadá, že by v životě držel v rukách motyku nebo někdy vůbec fyzicky makal. Vidím to na nějaký státní ústav se zajištěnou slušnou mzdou bez větší námahy.

V. Kotas 6.9.2018 7:50

Re: Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

že je pro lidi dobré konzumovat potraviny z okruhu tak 100km.

P. Grigar 6.9.2018 12:23

Re: Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

.. o tohle se snažím dlouhodobě, pravidlo porušuji pouze olivovým olejem. Mám pár známých mezi kamioňáky a nestačím se divit, co všechno se vozí odkudkoli kamkoli a zpět. Zemědělci se snad mohou proti neúrodě pojistit, náklady sice zakalkulují do cen, ale nebude z toho plošné pravidlo, navíc každý dobrý sedlák měl rezervy z let tučných pro leta hubená.

L. Písařík 6.9.2018 15:18

Re: Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

Můj otec byl sedlák tělem i duší, nerad viděl kus půdy neobdělané. Říkal: zemědělství, to jsou čtyřleté cykly. Jednou úroda nadprůměrná, dvakrát průměrná a jednou velmi špatná. Musíš hospodařit tak, abys ten špatný rok přežil.

P. Joch 6.9.2018 14:11

Re: Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

Rád bych věděl kolik jste toho za život okopal Vy. Já mám kus pole, sad a vinohrad o 500 hlavách. Vše pro osobní spotřebu. Ano, letos v létě bylo sucho, ale rozhodně ne likvidační. Úroda obilovin tím prakticky nebyla dotčena, podzimní ovoce - jablka, hrušky a švestky vypadají velmi slibně. A letošní úroda a kvalita ve vinohradu vypadá zatím na rekordní rok jak v kvantitě, tak kvalitě.

Zemědělci řvou, tak jako každý rok.

O. Kratky 6.9.2018 15:07

Re: Už klasičtí angličtí ekonomové věděli,

Není tomu tak všude, jsou místa v Polabí, kde je fakt sucho a na polích úroda horší (ne však tragická).

Na druhou stranu, když je stát z našich daní ochoten dávat, proč by zemědělci si o kus neřekli, že.

A. Bocek 6.9.2018 6:45

Což takhkhle blokovat dotace,

na povinnost orat po vrstevnicích a povinnost hnojit chlévskou mrvou. Už to vidím jak úředníci SZIFu studují na mapách vrstevnice a odhadují jak vypadá hnojiště od 100 krav.

L. Písařík 6.9.2018 15:13

Re: Což takhkhle blokovat dotace,

Zapomněls na orbu s předradličkou.

V. Kotas 6.9.2018 6:36

Dotace do zemědělství, byly zavedeny

kvůli francouzským sedlákům. Ne kvůli našim. Ano jsou vlastně nesmysl. Místo dotací, by těm našim stačilo, kdyby za meze, pásy větrolamů, remízků, atd., nemuseli platit žádnou daň. Za tím platí 4x větší daň, než za ornou půdu. Možnost prodeje ze dvora, za stejných podmínek, jako mají v Rakousku. Zemědělská politika státu, která bude podporovat jeho soběstačnost v základních potravinách.

P. Grigar 6.9.2018 12:30

Re: Dotace do zemědělství, byly zavedeny

.. u nás by s prodejem ze dvora narazili na tvrdý monopol a lobing velkoodběratelů/velkoprodejců, kteří by tak mohli přicházet o část zisku, navíc by spotřebitel měl možnost srovnávat kvalitu a nekvalitu. Vzpomeňte na jekot okolo mléčných automatů, i sám nejvyšší hygienik si přisolil, z jednoho(z toho mála zbývajících..) mléko kupuji a srovnání s tím, co se prodává v obchodní síti, je pro mě jasné.