29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Dědkova poznámka

23.4.2022

Kdysi jsem napsal o prezidentování Zemana – zlatý Klaus.

Až nyní si uvědomuji, že „kluci z prognosťáku“ mají stále ten socialismus a „se SSSR na věčné časy“, pod kůží. Musí ukazovat, že jsou chytřejší, než ostatní, aby je mohli podceňovat. Vzpomínám na neviditelnou ruku trhu, která měla „řídit“ ekonomiku, kupónovku a nakonec „Opoziční smlouvu“. To vše bylo srandovní, proti tomu, co Klaus předvádí nyní.

Opět je chytřejší než ostatní a jako jediný ví, jak ukončit nesmyslnou válku na Ukrajině. Jenže zvolil špatnou cestu. Lež zůstává lží, ať ji vysloví kdokoliv. A on, bývalý prezident České republiky, bohapustě lže o válce, o vztahu Ukrajiny k Evropě a o pohnutkách Putina, který ho dekoroval Čajkovského cenou. Dokonce je přesvědčen(?), že Ukrajina bez boje, tedy vzdá-li se, může ukončit válku. Jednání o míru má probíhat na úrovni Západ-Rusko. Bez Ukrajiny, jakoby ta byla jen hračkou, o níž rozhodují velmoci. Jeho úvahy jdou tak daleko, že považuje přijímání uprchlíků z Ukrajiny jako doklad pouhé nenávisti k Rusku.

Je pravda, že máme své zkušenosti s Rusy od padesátých let, což Klaus ani nepocítil, ale náš vztah k uprchlíkům je tak trochu vzpomínkou na roky po osmašedesátém, kdy jsme my byli uprchlíky. Také nám sousední státy pomáhaly, ale toto je jiná situace. Po 77 letech máme v Evropě válku a shodou okolností ji vyvolal stejný režim, který smlouvou s Hitlerem pomohl rozpoutat tu předchozí (2. světovou). A to vše Klaus popírá v domnění, že se ve světě zviditelní. Jen se u normálních lidí zesměšní.

Toto, jako jistá forma dezinformací, není tak nebezpečné, jako překrucování zpráv o válce na Ukrajině ve škole. Mám na mysli učitele, kteří dětem vysvětlují, že na Ukrajině žádná válka není, že jde o pouhou propagandu Západu, který svými úmysly ohrožuje Rusko a tím i mír v Evropě. Necituji přesně, co ti „učitelé“ (na Praze 6 a v Soběslavi) říkají, jen zdůrazňuji úmysl. To nesouvisí s právem na svobodu projevu, ale jedná se o výklad lží, jako součást výuky. Nejzranitelnější v přijímání informací jsou přeci děti, které věří svému učiteli. Ani nevím, jak tento zločin napravit, protože vyhození učitelé budou „oběťmi“ režimu. Nezávidím nadřízeným těchto učitelek, ale myslím si, že rázné nekompromisní jednání by bylo na místě.

Celá populace dnes čelí masivní válce dezinformací s cílem oslabit vlnu solidarity s uprchlíky z válečné zóny. Objevují se oznámení, že kradou v obchodech ap. Jsou to „informace“ stejného ražení, jako byly před časem o imigrantech útočících na majetky zemědělců v příhraničí na západě Čech. Strašení covidem jim nevyšlo, tak tu mají Ukrajince. Kdo bude další?