Neviditelný pes

GLOSA: Daňový balíček

25.11.2020

Po hlasování Sněmovny z minulého týdne o reformě daňového systému je politická orientace této vlády ještě o něco záhadnější než předtím. Vláda, obohacená o jednoho z mnoha odpůrců premiéra, s podporou opoziční ODS, zato bez podpory koaliční ČSSD, protlačila Sněmovnou daňový balíček. Padala při tom ostrá slova jako ‚rozvrat veřejných financí‘ nebo’sekera’. 

Piráti se nechali slyšet, že ANO už nepočítá s tím, že vyhraje příští volby, protože - jak je zřejmé - počítá s tím, že příští rozpočet bude sestavovat někdo jiný. Opak je pravdou, Babiš poté, co si koupil důchodce, kupuje si zaměstnance, aby to byl on, kdo zůstane u moci.

Kromě toho, nikde není napsáno, že ještě nějaké volby budou... Babiš má nepochybně pár dalších králíků v klobouku.

Čeští politici (jinak chlapi flákající se po pražských hospodách, kteří si nedokáží odříct svoje pivo ani v této vypjaté době nouzového stavu) tedy v době mimořádných výdajů státního rozpočtu zařídili pokles jeho příjmů. Dluhy Babišovi vrásky nedělají, je zvyklý na daleko horší věci. Co je na celé věci nejvíce zarážející, je podpora a hlasování opoziční ODS. Ta ústy svého předsedy Fialy tvrdí, že snížení daní je součástí jejich programu, takže hlasováním plnili svůj program. Je to stejné, jako kdyby cestující letadlem vystupoval už za letu s odůvodněním, že vystoupení z letadla měl beztak v úmyslu.

ODS je zvláštní strana - kdykoliv začne dosahovat slušných výsledků, podřeže si větev, na které sedí. Potom začíná zase od začátku. Její předseda Fiala by měl chápat, že se napřed musí dostat do vládní pozice a teprve pak vládnout. Bude-li se snažit vládnout z pozice opozice, nebude nikdy víc než přicmrndávač. (Možná touží po pěti procentech ČSSD nebo KSČM, stran, které šly s Babišem do holportu. ODS to velmi správně neudělala, teď to ale dělá.) Je divné, že to Fiala nechápe...



zpět na článek