19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Covid na depresi

13.11.2021

Vlády musí přesvědčit znejistělé společnosti

Patříte k těm, kteří se nechali naočkovat pro vlastní jistotu? K těm, kteří tak chtěli chránit své blízké? K těm, kteří tak chtěli získat „sociální kredit“ umožňující jít do hospody, do divadla či na fotbal? Ať už platí a, b či c, teď se vám to asi jeví trochu jinak. Dvě dávky vakcíny získané v dobré víře nezaručí ani pocit vlastní jistoty, ani stoprocentní ochranu blízkých, ani svobodný život. Ke slovu přichází psychická stránka věci. Přispívá k pocitu deprese z toho, že vše je jinak, než jste si mysleli a než vám „oni“ tvrdili. Z čehož těží konspirátoři, kteří mohou vítězoslavně hlásat: „Vidíte, my jsme to říkali od začátku, že všichni lžou. A došlo na naše slova.“

Ten úvodní odstavec je zřejmě přepjatý. Ale vyjadřuje pocit spíše narůstající části populace, který se zrcadlí u nás i po Evropě. Je to pocit znejistění. Máme věřit expertům, kteří tvrdí, že tato vlna již kulminuje a je poslední? Či odborníkům typu virologa Christiana Drostena, jenž varuje, že zima přinese Německu 100 tisíc mrtvých? (Tím by zdvojnásobila dosavadní úhrn za dva roky.) K tomu přistupuje další věc. Respirační choroby mají sezonní charakter a křivka stoupá právě teď. Sezonní charakter mají i deprese a jejich křivka stoupá také teď. Jsou-li ty křivky sladěné, co asi můžeme čekat?

Různé postřehy ukazují, jak ve společnostech narůstá nervozita i radikálnost. Celá Evropa se bojí slova lockdown, leč zvažuje omezení kontaktů. Prostě to vypadá, že chystá lockdown, kterému by se neříkalo lockdown. Všude se šíří ostrakizace neočkovaných. Když Dánsko odtroubilo své čerstvé uvolnění, lidé si začali – virtuálně, na webu – vybíjet vztek na neočkovaných. V Německu se pro povinné očkování všech poprvé vyslovila průzkumová většina obyvatel.

Jak si s těmi pocity i depresemi poradí vlády? Toť otázka, neboť vlády nemají pocity a deprese v pravomoci. Ale faktem zůstává, že právě vyhrocené pocity mohou navodit takové společenské nálady, které pak přežití vlád ohrozí. Takže uvidíme. Více se zatím říci nedá.

LN, 11.11.2021