20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Conundrum české politiky

Myslím, že hlavní problém české politiky spočívá v tom, že tu nejsou standardní politické strany. Toto tvrzení se může zdát poněkud překvapivé, zvláště proto, že pouhým nahlédnutím do Parlamentu se lze přesvědčit o existenci několika velkých politických stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 11.6.2017 16:58

Koaliční vládnutí, v tom je jádro pudla..

P. Čížek 11.6.2017 9:45

JO !!!

Konečně přesná definice.

F. Vejr 11.6.2017 9:00

Je to v systému

Přesně! Tento volební systém produkuje slabé vlády. Většinový volební systém již byl dříve oběma komorami schválen, ale V. Havel ho vetoval, a potom znovu byl odhlasován a tak to dal V. Havel do Brna k Ústavnímu soudu (kde seděli lidé které tam najmenoval) a ten dílo dokonal. Kdyby se to nestalo, byla by politická kultura lepší.

L. Novák 11.6.2017 10:53

Re: Je to v systému

Nebyla. Jsou to stále stejné osoby, Kocourkov nemá v politice dostatek konkurentů, kteří by si nešli navzájem na ruku proto, že se už dlouho znají. Každý si chce vydělat. Jako Klaus a ostatní... :-P

F. Vejr 11.6.2017 18:11

Re: Je to v systému

Nebyly by tam ani stejné osoby, neb ve stranách se mění nejen lídři ale celá vedení, a ani stejné strany by tam nebyly, neb by vládla jen jedna a ta by si dala hodně záležet aby příští volby nepohořela. I ve stranách jsou volby o funkce a místa na kandidátkách a z regionů procházejí ti co byli zvoleni do celostátních kandidátek (sněmovna). Dvě volební období je průměr.

M. Prokop 11.6.2017 0:19

Problém není ani tak ve stranách,

problém je ve volebním systému. Za normálních okolností žádná vládní strana nemůže plnit svůj program a nést za to zodpovědnost.

L. Písařík 10.6.2017 13:36

Fialo,

zelená závist sic není tak výživná jako zelený salát, ale je poznat na sto honů. Sotva se klepete kolem desítky, ale vystupujete, jako byste už měli sestavovat vládu. Pýcha předchází pád - to říkávala má babička - znáte to?

V. Halašta 11.6.2017 4:46

Re: Fialo,

Někdy věci skutečně nejsou, jak vypadají a Petr Fiala není šéfem žádné strany a někdy zase když něco vypdá jak kachna, tak to je kachna a politická strany jsou odlišné od byznysplánu. Ať nezakrytého nebo nepokrytého.

F. Navrátil 10.6.2017 9:26

Pijavice

Klasickou ukázkou mafiózního sdružení je Gazdíkova partaj Starostové. Má 106 členů a ani ti nejsou všichni starostové. V České republice máme více než 6000 starostů a Gazdík si jaksi osobuje mluvit a jednat jejich jménem. Parazitická stranická pijavice se přisála na TOP 09 a když hrozí zánik živitele, změnila objekt svého zájmu a přisála se na krevnatější lidovce.

Z. Rychlý 10.6.2017 2:46

Nevadí, že členové politických stran sledují své

osobní (především ekonomické) cíle. Politické strany přece nejsou Červený kříž, či organizace matky Terezy. Politické strany mají soutěžit o účast na vládě státu svými idejemi a návrhy řešení.

Nedělají to.

Proč? to je skutečně záhada. Já dávám vinu voličům. Programy nečtou a volí jako skalní fotbaloví fanoušci pořád dokola ty samé kreatury. Sliby a pečené holuby do huby. Tak tedy politické strany na ideje rezignovaly. A konec konců, vše důležité už za nás řeší Brusel.

I. Mertl 10.6.2017 9:26

Re: Nevadí, že členové politických stran sledují své

Nejspíš na tom něco bude, pane Rychlý. Jen to, že za duševní bezvládnost českého vodiče může Brusel, nejspíš pravdou nebude. Na vině je absence politického myšlení a nezkušenost s demokratickými postupy. Kde se to generace dnešních čtyřicátníků a starších mohly naučit!

M. Prokop 11.6.2017 0:21

Re: Nevadí, že členové politických stran sledují své

Brusel nemůže za duševní bezvládnost českého vodiče, brusel může za dirigování toho do čeho by se ani zdaleka srrát neměla.

EUrosoudruzi a EUrosoudružky chtějí řídit vše a to prostě nejde.

J. Jurax 12.6.2017 0:34

Re: Nevadí, že členové politických stran sledují své

"Na vině je absence politického myšlení a nezkušenost s demokratickými postupy. Kde se to generace dnešních čtyřicátníků a starších mohly naučit!"

No, za poslední čtvrtstoletí. To Vám nepřijde doba dostatečně dlouhá k výuce? Tedy chce-li se učit ...