Neviditelný pes

GLOSA: Co nelze pochopit

25.1.2022

Jedenácté přikázání politiky: Platy soudcům nesnížíš?

Pětikoaliční vláda Petra Fialy navrhla, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Označuje to jako zmrazení, ale fakticky jde spíše o snížení, protože platy ústavních činitelů se teď od ledna o šest procent zvýšily. Po vládě toto snížení schválila Sněmovna a včera i Senát.

Krok lze pokládat za logický, jelikož naše veřejné finance jsou zejména kvůli covidu v hodně nedobré kondici. A vlastně je to i krok předvídatelný, jelikož obě předvolební koalice slibovaly úspory. Proti zmíněnému snížení platů soudců a státních zástupců ale brojí jak justiční špičky, tak i představitelé státního zastupitelství. Úprava je podle nich v rozporu s ústavním pořádkem, ba přímo atak na jejich nezávislost.

Přiznám se, že s touto (byť lidsky pochopitelnou) obranou mám problém. Pokud je společnost v ekonomických problémech, což více než dva biliony státního dluhu potvrzují, musíme solidárně držet při sobě. Opravdu lze z pozice spodních deseti milionů krajně obtížně pochopit, proč by soudcům a státním zástupcům měly dnes růst platy, když se všude jinde zmrazují. Skutečným napadením justiční nezávislosti by bylo, kdyby se všem okolo přidávalo, ale soudcům nebo státním zástupcům se měly platy snižovat. Proti tomu by měl opravdu zasáhnout Ústavní soud.

Ale to dnes neplatí, platy ministrů, poslanců, senátorů a zřejmě i úředníků a dalších veřejných zaměstnanců budou s největší pravděpodobností rovněž dočasně zakonzervovány.

Jako právního teoretika mě rozčiluje argumentace, že pokud dojde ke zmrazení či snížení platů, soudci a státní zástupci by prý byli náchylnější ke korupci. Nezbývá mi než zvolat: Sancta simplicitas! Přijímání úplatků je snad trestné, i když berete třeba dvacet tisíc hrubého jako noční hlídač.

Jak se mají cítit třeba úředníci státní správy či samosprávy rovněž s vysokoškolským vzděláním (často i bývalí fakultní spolužáci dnešních soudců), kteří berou přibližně třetinu toho co soudci a jimž byly platy rovněž zmrazeny? I oni tím snad dostávají signál, že si své platy mohou vylepšovat pomocí úplatků? To snad ne. Hřebíček na hlavičku udeřil prezident Miloš Zeman, který trefně konstatoval, že i politici mají být nezávislí, a přesto proti zmrazení svých platů neprotestují.

Sečteno: jsme na jedné lodi a musíme si solidárně utáhnout opasky všichni. Padni komu padni.

MfD, 21.1.2022

Autor je právník a pedagog

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.

Petr Kolman


zpět na článek