25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Co bych si rád přečetl…

19.8.2019

Až si, jako každé ráno, otevřu noviny, byl bych moc rád, kdybych si mohl přečíst nějaký text k probíhající vládní krizi, který by se mohl líbit obyčejným lidem, kteří se jen obtížně orientují v ústavních paragrafech a zvyklostech, zato už chtějí mít řádnou pracující vládu. Třeba takový?

My, členové a funkcionáři ČSSD, se právem cítíme dotčeni vývojem politické situace, která vznikla po kroku prezidenta republiky, který odmítl jmenovat ministra, kterého mu navrhl předseda vlády. Striktně jsme postupovali v souladu s Ústavou a tento náš postup má podporu v právních názorech převažující části ústavních právníků.

Dostáváme se do situace, kdy se nemůžeme plně účastnit práce vlády, pokud ta je kroky prezidenta dotčena tím, že ČSSD nemůže jmenovat ministry tak, jak má toto právo zakotveno v koaliční smlouvě. Jsme zklamáni z chování prezidenta, neboť po celou dlouhou dobu polistopadového vývoje jsme právě spolu s ním se významně podíleli na vybudování svobodného, právního a demokratického státu – České republiky.

Přes tyto skutečnosti, přes pocit zklamání z nezaslouženého nerespektu k naší straně však jako vždy v osudových okamžicích v dějinách naší strany si připomínáme, že naše strana vždy stavěla zájem státu nad zájmy své. Víme, že stát musí být řízen a věci veřejné musí být řádně spravovány právě v těchto nelehkých dnech. Při vědomí této odpovědnosti ke státu nepřehlížíme, že návrhům předsedy vlády na jmenování ministra kultury odmítá vyhovět prezident republiky, který již dvakrát byl v přímé volbě volen občany tohoto státu a v těchto dnech mu vyjadřují podporu a souhlas s jeho konáním velmi podstatné části občanů, z nichž mnozí jsou nebo byli a v budoucnosti snad zase budou voliči i naší strany. A i jejich vůli chceme respektovat. Za této situace, kdy zjevně neexistuje efektivní nástroj rychlého řešení této politické krize, když ani ústavní žaloba by nemohla být soudy rozhodnuta v čase přiměřeném potřebám země, dávajíce přednost potřebám státu a jeho občanů jsme připraveni splnit podmínku prezidenta a po dohodě s ním navrhnout předsedovi vlády jiného kandidáta na ministra kultury.

Autor je bývalý poslanec ČSSD

Právo, 16.8.2019

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem