19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Chybělo vokno

14.2.2009

Nikdo tak ve funkci nepotřeboval pověstných 100 dní hájení jako Daniela Filipiová, přítomná ve středu ve Sněmovně.

Bohužel neměla k dispozici ani den. Ten čas jí očividně chybí. Pro nastudování problematiky resortu, k nazutí obrazných ostruh pro odborné diskuse, snad i pro vyškolení zkušenými píáristy.

Nehájená ministryně zdravotnictví tak jede v resortním kočáru, opratě a bič však drží její náměstek. A vypadá to, jako by od něho měla na včerejšek instrukci – moc tam, holka, nemluv, ať se zase do něčeho nezamotáš.

Inu zamotala se. Nejdřív pasovala sněmovní rozpravu o klíčovém zákonu za prostor, kde není povinna se k poplatkům vyjadřovat. A kde už tedy, při interpelacích, aby jim byla věnována pozornost asi jako na nádraží v lampárně? Poté se předvedla brilantní úvahou, že invalidní důchodce nelze od poplatků paušálně osvobodit, protože jsou mezi nimi i tací, co si žijí velmi dobře. Že by invalidů v mercedesech byla u nás většina? Ach paní ministryně...

Filipiová nebyla schopna po vyzvání opozice vysvětlit to hlavní ze senátního návrhu o poplatcích. Na plná ústa. Od čeho jsou děti osvobozeny a co naopak budou muset platit. Jako by se za těch 90 korun za pohotovost a 30 korun za položku na receptu styděla.

Někteří poslanci ČSSD se moc nepředvedli. Například Zdeněk Škromach zbytečnými slovy o totalitě srovnatelné s minulým režimem. A poslanec Sobotka kritikou párování lidoveckého kolegy Kvapila komunisty.

Ti sice občas vytahují ODS z rybníka (viz taktika při prezidentské volbě), ale to včera nebyl ten případ. Proto nebylo třeba zpochybňovat akt lidské slušnosti, nota bene před kamerami. I když zachovávat džentlmenská pravidla ve Sněmovně hlasující za fyzické přítomnosti přeběhlíků musí být nápor na žaludek. Lišák Kalousek toho nezapomněl využít k elegantní replice na závěr, když místo útoku řekl, že si Sobotky váží za odbornou oponenturu k předlohám z ministerstva financí.

Pro lidi poplatky postižené bylo smolné, že včera poslanci zelených neměli opět „vokno“ z únavy, kvůli kterému před pár dny „omylem“ hlasovali pro Bendův pendrek na novináře. Kdyby včera opět tuto metodu použili a stejným omylem (s následnou lítostivou omluvou paní Jacques) umožnili odhození poplatků do popelnice, možná mohli trochu přibrzdit ty davy prchající z jejich voličského revíru.

Právo, 12.2.2009