Neviditelný pes

GLOSA: Česká politika – cesta za bohatstvím, slávou a vzděláním

4.7.2011

To, že bez práce nejsou koláče, platívalo možná v dobách, kdy co si člověk neulovil, nevyrobil, nevypěstoval, to neměl.

drmh

Fotografie převzatá z www.michalhasek.cz. JUDr na rozkvetlé louce... je v tom nějaké poselství? Anebo se pan doktor jen vyfotil v lůně své alma mater?

Jeden z mých prvních textů na Bigblogerovi se jmenoval Vysoká škola pro blondýny

Je starý dva roky. Psal jsem v něm o jedné z pražských vysokých škol (soukromých), která rozdává tituly bezmála tak, jako se rozdávají reklamní letáky u schodů do metra…. u soukromé školy by člověk dokázal pochopit, že nedusí své studenty-chlebodárce, neboť neviditelná ruka trhu by ji za to mohla pěkně vyfackovat… Ale pak tady máme státní vysoké školy a tam, zdá se, je nejvyšší možnou kvalifikací pro získání titulu nikoli vzdělání, ale politický vliv.

Ukazuje se to, co čekal v této zemi každý: Plzeň není osamocena… vysoké školství je jednotné… sláva…

Mensa je o ničem, ti nejchytřejší a nejvzdělanější sedí v našem parlamentu, v senátu, ve vládě, na krajích… Třeba takový doktor Hašek… z praktických důvodů – jak zdůrazňuje – završil studium práv v jakési slovenské vísce…přece nebude dojíždět z Brna do Prahy, když stačí přelézt kopec, seběhnout stráň s ovcemi a jste na své Alma Mater… píšou o tom dnešní noviny, rozebírat to je zbytečné, zvlášť když si všichni tak nějak dovedeme představit, jakým studentem pan hejtman asi byl…

Ryba smrdí od hlavy, se říká… je to jedno z rčení, kterým nerozumím, neboť smrdí-li už ryba, je mi celkem jedno, je-li zdrojem zápachu hlava nebo ocas, a nikterak se to nesnažím rozluštit. Ale napadá mě v této souvislosti jiná věc:

Opravdu je takový problém zpětně vyhledat rigorózní a jiné vysokoškolské práce našich politiků, prezidentem počínaje a sprostým poslancem konče, zhotovit jejich nezávislý rozbor a posudek a těm, kteří by neprošli, titul odebrat?

Nedělám si iluze… obávám se, že podvodně získaných titulů je v naší politice většina… pan ministr životního prostředí se jistě neurazí, že mi v tomto kontextu vrtá hlavou i jeho vzdělání, které je na rozdíl od jiných jistě skutečné… ve svých sedmatřiceti letech má za sebou Fakultu sociálních věd UK Praha, katedru žurnalistiky a masové komunikace, Filosofickou fakultu UK Praha, obor politologie – historie, a konečně Právnickou fakultu UK Praha, obor právo (mimochodem, vidíte v tom tu odbornost stran životního prostředí?).

Já bych si kupříkladu rád prostudoval myšlenky naší politické elity vnesené do rigorózních prací, ale když ony jsou buď přísně tajné, anebo se kamsi ztratily….

Stáváme se zemí doktorů práv; na rozdíl od smrdící ryby tady chápu, proč se říká „kovářova kobyla chodí bosa…“.

Převzato z Petrkrejci.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora.



zpět na článek