19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Češi z boje neutíkají. Nebo to už neplatí?

Traduje se: Toho bohdá nebude, aby král český z boje utíkal. Slova Jana Lucemburského, než 26. srpna 1346 padl v bitvě u Kresčaku na severozápadě Francie. V bitvě předem prohrané. Přesto zůstal ve válečné vřavě do krutého konce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 25.10.2018 19:40

Taky by mě zajímalo, co se v Afganistanu mění,

uvítala bych naprosto syrovou férovou analýzu, jak to s tou zemí vypadá. Jestli se tam něco mění k lepšímu, či je na to vůbec nějaká naděje. Podle toho, co k tomu často čtu, hlavně na cizích článcích,

se tam nic nelepší, ani naděje na zlepšení není. Takže jestlipak to stojí za cizí oběti ?

A. Trick 25.10.2018 20:33

Mění

Produkce drog stoupla za 17 let vítězení asi dvacetinásobně. Nad tím musí každý ekonomista jásat a křepčit.

I. Širůček 25.10.2018 17:25

Zdá se, že nejvíce brojí proti naší účasti

v Afganistanu ti, co nostalgicky vzpomínají s láskou na doby, kdy byla vojna povinná. Dnes tam nemusí nikdo, kdo sám nechce. Jen v roce 1968 přinesla sovětská okupace 137 mrtvých - ale to by dotyční nejraději zakázali připomínat.

Jeden zlepšovák bych ale měl - povinnou vojnu (a v Afganistanu) zavést pro fanoušky, kteří se perou na fotbalových stationech...

J. Pospíšil 25.10.2018 13:52

Zase ten Stejskal.

Na příkladu jednoho českého krále, co nebyl Čechem vytvořil bůhví jak tvrzení, že Češi z boje neutíkají.

Musel vynechat vše z dějin slavných českých porážek a útěků, aby to mohl napsat. Třeba takovou bitvu na Moravském poli, daleko důležitější pro český stát, nebo dvě okupace v minulém století. A to vše kvůli vlastně bezvýznamné a bezvýchodné, ale za to dlouhé nepatrné účasti na afghánské operaci, jejíž smysl a cíl se dá těžko definovat a už vůbec se nedá dosáhnout.

Když tam zůstanou a případně i padnou do posledního muže, tak co tím změní? Čeho se dosáhne, co bude jinak?

Fakt se nechali izolovat na základně hlídané afghánci. To nečetli Maye? To neslyšeli o tom, jak afghánci pozvali anglické velení na hostinu a mezitím jim zmasakrovali jejich ležení? Nakonec i Rusové by jim mohli mnoho vyprávět.

Král Jan z boje neutekl. Češi vsak za dobu své historie mockrát.

P. Kubáč 25.10.2018 12:59

Pobyt jakýchkoliv cizích vojsk v Afgánistánu

je pěkný nesmysl. Bez cizích vojsk možná za 100 možná za 1000 let napadne Afgánce - proč žijeme tak blbě pod bičem Talibanu, ale s cizí okupací tato myšlenka nepřijde nikdy.

ERGO - buď okupovat a metodami nekompatibilními s "lidskými právy" situaci vyřešit, což je nerealizovatelné, nebo postavit kolem dokola betonový val a nechat být.

M. Krátký 25.10.2018 12:02

Naprosto bych s vámi pane Stejskale souhlasil,

M. Krátký 25.10.2018 12:06

Re: Naprosto bych s vámi pane Stejskale souhlasil,

pokud byhom se stejnou energií hájili Evropské hranice proti muslimské pakáži - takto to moc smyslu nemá - "bojujeme" v Afhanistánu a do Evropy se těch muslimských teroristů valí miliony - nám všem podříznout krky. PS : ulítlo mi to bez zjevné tech příčiny - tak přeju hezký den

J. Kanioková 25.10.2018 19:34

1***

J. Lepka 25.10.2018 11:13

On by i konflikt s muslimským terorizmem v Afgánistánu

byl vyřešen. Jen bychom se museli uchýlit k prověřeným metodám Alexandra řečeného Veliký : zdravé poražené nepřátele do otroctví, stejně jako ženy a děti. Jenže si hrajeme na vzdělance a osvícence, kteří takové věci nedělají a odsuzují. A to nám svazuje ruce, tyto hodnoty jen vnutit nepřátelům, co si s podobnými ohledy hlavu nelámou, páč mají svého pánaboha a ráj se 72 pannami a úplně vygumovaný mozek.

P. Lenc 25.10.2018 10:43

Kdyby to nebyla

země kde se uhnízdil islámský teror který má přesah i na území Evropy, tak bych mohl souhlasit z odchodem.Nemluvě o tom, že tam máme něco, za co slíznu pěkný řev, výcvikovou základnu, díky které možná v budoucnosti budem vděční.

P. Harabaska 25.10.2018 9:30

Ať už se v Afghánistánu výsledky vojenského

úsilí spojených armádních sborů demokratických států vyvíjejí jakkoli, nikde jsem v komentářích posuzujících situaci tamtéž nezaznamenal, že by se někdo ze všech těch zastánců zásad národního sebeurčení a demokratického respektování vůle dotčeného obyvatelstva zeptal na názor právě afghánského lidu. Patrně proto, že otázky národní existence a bezpečnosti jsou pro ten "prostý" lid příliš subtilní, aby jim mohl rozumět. Ostatně i u nás nám demokraticky zvolení zástupci lidu již vícekrát sdělili, že voliči jsou příliš "prostí", aby se k některým subtilním otázkám mohli vyjadřovat například referendem. Jistě bychom v dějinách národů a států nalezli řadu paralel. A také příkladů, jak to nakonec dopadlo.

K. Janyška 25.10.2018 10:20

Re: Ať už se v Afghánistánu výsledky vojenského

Demokraciie je totalitou většin vůči jednotlivci. Je nesprávným modelem správy věcí veřejných. Proto musíme k demarchii, tedy k institucionální vládě jediného práva pravého, práva soukromého, tam kde... Dzp.

V. Kotas 25.10.2018 16:17

Re: Ať už se v Afghánistánu výsledky vojenského

Nejen v Afganistánu, ale téměř v celém islámském světě, s " mydlej " 2větve islámu. T samé bylo ve středověké Evropě, katolící - evangelíci, Jak dlouho to trvalo, než se trochu rozumně porovnali? Takže by si to tam měli vyřídit sami.

K. Janyška 25.10.2018 9:20

Toho bohdá nebude

a hotovo ! Dzp.

P. Zinga 25.10.2018 9:09

Jan Lucermburský

byl starý, nemocný a pro něj to bylo řešení.

Co to má společného s naší intervencí v Afgánistánu?

Neměli jsme tam vůbec lézt, i když nás mají tak rádi, že si nás tam chtějí nechat-dva metry pod zemí.

V Afgánistánu nejde ani o demokracii a už vůbec ne o boj proti teroru, nýbrž a pouze o americkou přítomnost v podbřišku Ruska a Číny.

Když autorovi tak jde o boj proti islámskému teroru, ať se o to přičiní u nás veřejným odporem proti vnucované -především mohamedán ské- migraci. Zatím se moc nevyznamenal.

A. Alda 25.10.2018 11:14

Starý?

Bylo mu pouhých 56 let, když padl.

R. Dubravský 25.10.2018 13:17

Re: Starý?

Což byl tehdy, a na válečníka, úctyhodný věk.

P. Grigar 25.10.2018 22:29

Re: Starý?

.. nejen tehdy, Jaroslava Vrchlického, v den jeho padesátých narozenin, jeden ze slavnostních řečníků oslovil "velebný kmete..."

F. Navrátil 25.10.2018 8:45

Odchod a útěk

Problém spočívá v tom, že vojáci utíkají z boje proti invazi islámských nelegálů na evropských hranicích. V Afganistánu reálně vzato bojují za dávno opuštěný projekt ropovodu a plynovodu z Turkmenistánu do Pakistánu.

V. Kříž 25.10.2018 8:45

no protože....

... se tam ani nehrnou. do toho boje.

P. Chládek 25.10.2018 8:38

Jestli to není tím, že Jan Lucemburský byl Francouz?

Slavná česká vojska většinou všechno prosrala nebo stála na špatné straně bojiště....

J. Fridrich 25.10.2018 6:26

Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista typu - at delaji poradek ve svete a zajisteni bezpecnosti ve svete - tedy i u nas v Cesku jini... Americkych chlapcu- vojaku tam v Afghanistanu a v te arabsko - muslimske nebezpecne oblasti pro snizeni nebezpeci teroristickych utoku v Evrope padlo jiz nekolik tisic.. Tak asi tak, vazeni, takovou odpovednost za klid a bezpecnost Evropy nam nabizi socdemaci... Nasi piloti za II. svetove valky a Gabcik s Kubisem to taky mohli nechat na SPOJENCICH dle cevhackovskeho hesla " co je nepali, nehas "......

M. Těhanová 25.10.2018 9:07

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

Nevšimnul jste si drobnosti, že díky těm bojům v jejich nebezpečné oblasti těch útoků. díky obrovské imigraci z těch krajin spíše přibývá? A srovnávat to s bojem za 2 WV je od autora naprosto debilní, jelikož při ní se jednalo o záchranu vlastních zemí.

J. Fridrich 25.10.2018 10:29

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

" A srovnávat to s bojem za 2 WV je od autora naprosto debilní, jelikož při ní se jednalo o záchranu vlastních zemí " - a myslíte, že nyní z toho hnízda muslimského středověkého terorismu nejsou Evropské země - a tedy i my OHROŽENI ? Říkávalo se tomu " nevidí si ani na špičku nosu "...

M. Těhanová 25.10.2018 11:00

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

To nebude z vaší hlavy. Jsme od nich ohroženi proto, že oni se mstějí. Nic jiného neumí a jsou tak od mala vychováváni. Bránit by se Evropské země měly před jejich invazí.

Prostě šance na jejich převýchovu na jejich území je nulová. může se mi to nelíbit, ale nic s tím nenaděláme.

J. Fridrich 25.10.2018 11:06

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

" To nebude z vaší hlavy " - ale, ale, paní je vědma - nebo dokonce Sybila ?

P. Grigar 25.10.2018 22:08

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

..pane Fridrichu, vím , že se to v diskusi nemá, ale se vší vážností vám říkám, že jste trouba, který dokola omílá nemysly bůhvíkde vyčtené, srovnává nesrovnatelné a chápe málo, téměř nic. Za současného stavu, kdy Taliban ovládá 70% území a na zbytku má jasnou podporu domácího obyvatelstva, je situace zahraničních vojáků, včetně těch našich, naprosto neudržitelná. Takhle tam můžou sedět a příležitostně umírat klidně sto let, a to i v "perimetru vlastních základen" a na stavu celé země to nic nezmění. Když nedokážeme přitvrdit muziku, vojensky zabezpečit a ovládnout celé území, nikdy nedokážeme usměrnit místní poměry a jednoho dne nás zaženou na útěk. Taliban bude nadále z Afghanistánu exportovat cca.90 tisíc tun opia ročně, za utržené peníze posilovat svou pozici doma a ještě financovat terorismus po celém světě. Cizí vojáci(i naši..) budou nadále cvičit ty místní, kteří je potom budou střílet zezadu, načež se odeberou bojovat v řadách Talibanu. Vás bych tam nejraději odeslal v kleci, na místě navlékl do mundůru a vyslal hned na první hlídku, bez možnosti vyprat si po návratu trenky...

P. Grigar 25.10.2018 22:21

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

.. opravuji překlep, produkují devět tisíc tun ročně(r.2017), to aby se p.Fridrich nezabýval pitomostmi, jak je jeho zvykem.

J. Fridrich 26.10.2018 5:57

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

Jste chudáček, s. Grigare. Nebezpečí pro celý svět vycházející z Afghánistánu si uvědomují - a zasahují tam vojensky DESÍTKY zemí - máte to v linku níže a máte tam i své milované Rusko, které tam intervenovalo cca 10 - jsou to ty vlaječky vpravo, snad to poznáte a možná i pochopíte. Tedy všechny tyto země jsou vedeny hlupáky, když tam chtějí zabránit líhni teroristů útočících na celém Západě - v Evropě i Americe a Rusku ? Hlupák jste vy, tak jak byl tatíček Rusů Stalin když podepsal pakt s Hitlerem a myslel si že je vše v pořádku. A už mne ušetřete svých směšných názorů..

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Afgh%C3%A1nist%C3%A1nu_(2001%E2%80%93sou%C4%8Dasnost)

V. Kotas 25.10.2018 5:55

Pisálku, ale my / naši vojáci, tam nejeli do války,

ale jen cvičit místní vojáky a držet hlídky. To je trochu rozdíl. Historie nám ukazuje, že život je krutý, takže ať si tam udělají pořádek/ vymlátí se mezi sebou sami a z vítězem pak budeme jednat, nebo nebudeme. Podle toho, kdo to momentálně bude. Jen by tam museli všichni přestat dodávat zbraně. Stane se to ? Nestane. My - ČR, nejsme zde od toho, abychom zachraňovali svět. My potřebujeme zachraňovat sebe, když jsme zde vydrželi přes 1 000let, navzdory všem okolo !