28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Čekáme na průšvih

Mají mít zpravodajské služby policejní pravomoci? Mají být například odposlechy získané BIS použitelné u soudu tak jako ty policejní? Ty otázky se vynořují u nás, ale zápolí s nimi i staré bašty demokracie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 8.12.2019 16:52

A koho z vámi uvedených agentů by bylo možno stíhat před běžným soudem na základě odposlechů provedených tajnou službou? Nezapomeňte, že v právním státě je jednání soudu veřejné.

J. Fridrich 8.12.2019 14:07

Tady je agentů... "Kim" Philby, Fuchs dal A-pumu rusákům, A 54, Raoul Wallenberg, Dr. Sorge, Allen Welsh Dulles a ostatní jsou " béčka " proti našemu Zemanovi a zde diskutujícím znalcům práce tajných služeb...

K. Salajka 8.12.2019 9:03

Naše judikatura dospěla k zajímavému kompromisu. Nezákonně získaný odposlech může být použitý k důkazu /David Rath/ a jindy nikoli /Rittig/. Nejlepší ale jsou odposlechy provedené novináři, kteří mají utajený zdroj - když už jsme se to " náhodou dozvěděli, tak to použijeme".

J. Pospíšil 8.12.2019 5:42

Hlupák říká, co ví.

Moudrý člověk ví, co říká.

To platí furt.

J. Pospíšil 8.12.2019 5:39

No, moc se to od ověření totožnosti diskutujících zde neliší.

J. Pospíšil 8.12.2019 5:38

Tady je diskuse o používání odposlechů tajné služby, není to diskuse o aktivních operacích tajné služby, ani o hospodářské čínnosti, ani o vlivové agentuře.

M. Pivoda 7.12.2019 21:06

Zpráva ze dne 2. prosince 2019:

Zdá se, že většina Američanů rezignuje na neustálé sledování online.

M. Pivoda 7.12.2019 21:01

Jiný kraj, jiný mrav!

Zákazníci v Číně, kteří si kupují SIM karty nebo registrují nové mobilní telefonní služby, musí nechat skenovat své tváře podle nového zákona, který vstoupil v platnost včera. Čínská vláda tvrdí, že nové pravidlo, které bylo v září přijato do zákona, „ochrání legitimní práva a zájem občanů na kyberprostoru“.

Kontroverzní krok: Lze to považovat za součást pokračujícího tlaku čínské vlády na to, aby se lidé ujistili, že lidé používají služby na internetu pod jejich skutečnými jmény, což pomáhá snižovat podvody a zvyšovat kybernetickou bezpečnost. Na druhé straně to také vypadá jako součást jízdy, aby se zajistilo, že každý člen populace může být zjišťován.

Jak se ohledně toho cítí Číňané ?: V zemi existují náznaky rostoucího znepokojení nad používáním technologie rozpoznávání obličeje. Z vnější strany vzbudilo velké znepokojení úloha, kterou bude technologie hrát v kontroverzním systému sociálních kreditů v zemi, a jak se používá k potlačování uighurských muslimů.

Š. Hašek 7.12.2019 15:41

R^

Š. Hašek 7.12.2019 15:41

R^ Tajné služby pracují i tak, že by se pan Fridrich divil. Sakra divil.

Tajná služba není odposlech nevěrné manželky. Nebo taky je . Tajná služba může někde i tvořit osnovy dějepisu. Zkráceno.

J. Kanioková 7.12.2019 15:03

R^

J. Schwarz 7.12.2019 13:42

A jakpak byste zajistil, aby nějaká "Nagyová 2" nenechala vyfabrikovat vhodný "odposlech" na vás?

J. Schwarz 7.12.2019 13:40

To je důležitá otázka. Odpověď záleží na tom, považuji-li za větší ohrožení svých svobod zahraničního nepřítele nebo vlastní státní aparát.

J. Pospíšil 7.12.2019 12:09

Domnívám se, že tak jednoduché to není. Odposlechy předložené jako důkaz soudu musely být získány zákonným postupem.

A to odposlechy tajných služeb prostě nejsou. Tajné služby pracují speciálním zákonem schválenými postupy, které nejsou ve veřejném prostoru způsoby zákonnými. V případě zahraničních služeb jsou tyto způsoby přimo způsoby zakázany jejich zákony.

Takže poznatky tajných služeb by měly zůstat operativními. Řádným vyšetřovácím orgánům by dodávaly znalosti, co a jak se stalo a tím by jim usnadnili získání legáních důkazů.

Argument, že CIA nepředávala poznatky FBI je spíše známkou toho, že docházelo k systémovému selhávání komunikace které by mělo být řešeno a ne argumentem pro legalizaci nezákonně získaných důkazů.

Tajné služby by měly zůstat tajnými a o tom, že jejich poznatky policii pomohly v rozpletení trestné činnosti by měly zůstat tajnými.

V. Pokorný 7.12.2019 12:05

Ano, Česko míří k policejnímu a soudcovskému státu. A vydatně tomu napomáhají právě ti čučkaři z BIS.

J. Fridrich 7.12.2019 10:32

" Mají mít zpravodajské služby policejní pravomoci? Mají být například odposlechy získané BIS použitelné u soudu tak jako ty policejní?" - A proč by proBoha neměly být u soudu použitelné ? Pokud jakákoliv tajná služba země zjistí nezákonné jednání kohokoliv v naší zemi, tak by tyto její zjištění - mnohdy získané za velkých rizik našich agentů měli být použity u soudů k potrestání těchto nepřátel !!!