18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

GLOSA: Čeho bychom se měli bát

„Zatímco politický povrch jevů zcela upoutává současníky a jeví se jim jako daleko významnější, než opravdu je, pomalá změna, která se zvolna plíží dějinami, je naopak v historickém odstupu tím nejpodstatnějším.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 11.8.2021 18:57

Jistěže budou trvat na tom, aby se nepromlčitelnými staly mnohem závažnější přestupky než je tomu dnes. Soudy se budou zajímat o staré události a na ty nové nezbude čas ani prostor. Cui bono (neboli kdo z toho bude mít prospěch)?

I. Hermanek 11.8.2021 18:49

Že je ale hvizdala držák denne dostává sodu ale jeho to nezvikla mele a mele a mele ani poledne nedrzi

V. Čermák 11.8.2021 21:07

;-D

V. Čermák 11.8.2021 18:03

Tak ta slova francouzského myslitele Michela de Montagne o pomalé změně, která se zvolna plíží dějinami a je tím nejpodstatnějším, tedy o Vývoji Člověka ve Světě v Božím potenciálu, jsou tím jediným Chytrým v bla-bla článku Havloidního sluníčkáře Hvížďali. Jak čtu co Musíme, nesmíme, měli bychom, je mi jasné, že tady se nic nového a chytrého nedozvím...Rv

M. Rozbořil 11.8.2021 15:40

Mám obavu, že "mladí politici budou mnohem přísnější než stará garda, která bude pomalu politiku opouštět", ale jenom na své okolí. (Na chudý lid musí být přísnost) Dávno tomu, co zaznělo něco o břevnu v oku svém a třísce v oku bližního.

J. Jurax 11.8.2021 15:22

No, dnes se to nějak nepovedlo.

A nebojte se, my se bojíme - grýndýlu, uhlíkových odpustků, černého rasismu, dotací do peachovin, výstavby čtvrté říše, ilegální imigrace, boje proti kysličníku, zeleného rozvratu energetiky ... :-)

J. Černý 11.8.2021 15:07

Co ta Hohlmeierová z EP co tak jede do Babišovi. Neni doma zapletenána do finančního skandálu snad s respiratory? Toje ta nová generace ? Tak jo.

M. Pivoda 11.8.2021 11:32

Hvížďalův článek je docela realistická vize naší (lidské) budoucnosti.

Jediný problém vidím v tom, že Karel Hvížďala v článku neříká nic originálně nového. Hvížďala určitě není první, kdo na toto téma upozorňuje.

K dobru má Hvížďala pouze to, že si "relativně včas" uvědomuje nadcházející realitu.

Vysvětlivka: "Relativně včas" znamená včas oproti jiným českým důchodcům, ale je to poměrně dost pozdě na strategické plánování proaktivním způsobem. V Česku totiž politici jen reagují na již vzniklou situaci.

J. Uzel 11.8.2021 10:19

Jsem zmaten, pane autore. Sebekriticky přiznávám, že moje mentální výbava mi nedovoluje pochopit hloubku Vašich myšlenek.

J. Vavrochová 11.8.2021 10:21

;-D;-D;-DR^

L. Harvánek 11.8.2021 18:59

Každý nemůže rozumět všemu.

I. Schlägel 11.8.2021 9:53

Manipulace s dotacemi je jistě zavrženíhodná, nicméně dotační prostředí ze své podstaty manipulátory přitahuje, tak že řešením je odstranění dotací. A co takhle manipulace s úrokovými sazbami, kvantitativní uvolňování, zelené odpustky,... Čeho bychom se měli bát více, pane Hvížďalo? Pletete si příčinu s následkem. To je celé.

B. Rameš 11.8.2021 9:53

Proboha, za co???

Š. Hašek 11.8.2021 18:12

Poňádž máme tu demogracii.

Která dost Hvížďalu nasírá.

F. Musil 11.8.2021 9:49

Pan Hvížďala "stvořil" už hodně hloupých komentářů, ovšem dneska tomu nasadil KORUNU.. ;-D

Š. Hašek 11.8.2021 18:13

Není všem dnům konec ..... ;-)

P. Kubáč 11.8.2021 9:45

Dovolil bych si několik poznámek

1. Nepromlčitelné podvody s dotacemi - samotný fakt existence státu, který chudým daněmi krade a podvodníkům dává - je obhajitelný v jen minimu nezbytných případů ale (Euro) dotace to rozhodně nejsou.

2. Vymizení manuální práce - Autora omlouvá, že nezná fenomén "Moravcova pradadoxu" - co je pro roboty(počítače) snadné je pro lidi těžké, co je pro lidi těžké je pro roboty snadné. TO vede k mizení prací, kde člověk stejně neexceloval a k zvýšenému tlaku na INTELIGENTNÍ řemeslníky schopné vidět více než rutinu vlastního řemesla.

Pokud ( nejen ) manuálně negramotní Joudové typu Hvížďaly budou řemeslnou zručnost ostouzet - brzy to poznáme ( už jsme začali poznávat ) na stagnaci "bájných" projektů typu "Průmysl 4.0". Na robotickou linku totiž nemůžete k robotům postavit pracovníky, kteří mentálně nepředčí ani procesor v robotu.

J. Jurax 11.8.2021 15:29

Ještě bych dodal, že řemeslníka - instalatéra, pokrývače, obkladaček třeba, nebo zahradníka - robot v dohledné době nenahradí.

Už vidím robota, an vyměňuje vadnou zásuvku a mumlá si vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to nezná, ten je xurák ... místo x dosaďte č, místní cenzur je úzkoprsý

Š. Hašek 11.8.2021 18:15

A co takhle robot místo Nory168? Nebo Moravce?

To jen tak ......

;-)

J. Jurax 11.8.2021 18:29

Ty by nějaká UI nahradit mohla. Dostala by pokyny, co má říkat a ani by nemusela být moc chytrá. Skákat do řeči a nenechat domluvit by zvládla i ta jednoduchá.

P. Hatina 11.8.2021 9:36

Bohužel, pan Hvíždala se, jako vždycky mýlí a dostává se sám do tvrdého rozporu.

On totiž na začátku píše ".. V takovém světě místo konformity bude oceňována individuální kreativita, atd.." - ovšem už raději neuvádí (a nepřemýšlí o tom), kdo tu "individuální kreativitu" bude oceňovat, tedy rozuměno platit. ;-D

Pokud by to měly být ty privátní firmy, ze své prodané produkce (tedy nejen takový individuální kreativní tovar vyrobit, ale i za slušnou cenu masově prodávat), tak dejme tomu..

Ale jak dobře ví, tak vývoj Západu je přece v tom, že by tato individuální kreativnost měla být podporována a financována ze státních prostředků, formou těch ošklivých dotací, které v závěru tak kritizuje, ať si je lidi ohlídají.

A nedochází mu, že v takovém případě by tvrdým koštětem vyhnali (nebo poslali tvrdě pracovat) pravě ty individuální kreativisty;-D

A že by právě pak zjistili, že té manuální práce je pro ně ještě dost a dost..

J. Ptáček 11.8.2021 9:03

Ze všeho nejvíc se bojím prezidenta Miloše Zemana, protože, jak říká, jen blbec nemění své názory. Babiše jsem se už přestal bát, když jsem zjistil, že názory tolik nemění. Především zůstává stále stejným chamtivcem.

P. Milan 11.8.2021 9:08

Piráti mají taky dost nebezpečných nápadů.

J. Pospíšil 11.8.2021 9:01

Myslel jsem, že mě ten Brouk Pytlík už nemůže překvapit, avšak hloubkou dnešní úvahy mě přímo odrovnal.

J. Vlček 11.8.2021 8:56

Pan Hvížďala zase mluví jako z blouznivého snu.

Mladá generace bude natolik vzdělaná, že téměř vymizí manuální práce. To je výrok srovnatelný s blábolem komunistů, že v komunismu dostane každý všechno co bude potřebovat, bez rozdílu, a pokud možno bez práce. Pracovat budou stroje. ;-D

Ono je to trochu jinak, pane Hvížďalo, ta manuální práce nezmizí, ta zůstane, jen ji nebude mít kdo provádět. Všichni budou vzdělaní a na řemeslnou práci bude nutno zvát nejspíš gastarbajtry.

Panu Hvížďalovi neleží na srdci budoucnost Evropy, kterou podlomili vedoucí činitelé EU svým nekonáním a nezodpovědným přístupem k imigraci, jeho nejvíce trápí manipulace s dotacemi (jasné připomenutí a opodstatnění antibabišismu), přičemž naději vidí v nastupující generaci mladých politiků, kteří vnesou do politiky nový vítr a energii pro záchranu naší planety.

Sláva, spirála dějin se otáčí k lepším zítřkům. Už se hlásí nástup novodobých komoušů, kteří si maskovaně říkají Piráti. !!!

V. Braun 11.8.2021 12:56

Tak v průmyslu manuální práce opravdu mizí, ještě tak nejvíc ji v budoucnosti bude v údržbě nebo na finální montáži. Manuální práce jako takové zatím nejvíce zůstává tak akorát ve stavebnictví.

A. Pakosta 12.8.2021 17:25

Jen dočkejte času - Baráky vyprodukované pomocí 3D tiskáren už tu a tam existují!

P. Sura 11.8.2021 8:50

Ano, toho bychom se skutečně měli bát. Přesněji řečeno - byste se měli bát - Ta nová generace mladých progresivních politiků bude umět především poukazovat na to, jak jsme jim tu Planetu zkazili. Ale nebude umět s tím udělat vůbec nic. Tlačítkama na displeji se to nevyřeší.

Ta poznámka o "světě, z kterého skoro zcela zmizí fyzická práce..." signalizuje, že i na pana Hvížďalu už to jde .....

P. Milan 11.8.2021 9:09

"Ale nebude umět s tím udělat vůbec nic."

Umět nebude, což ale neznamená, že se nebude pokoušet. Na naše útraty a k naší škodě.

M. Valenta 11.8.2021 8:39

Autor se mílí. Ne člověk, ale příroda sama nás donutí až k pláči. Vlastně s tím už začala. So geht das.