25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

GLOSA: Čas na novou pravicovou stranu

Copak tu máme stranu, která by hájila hodnoty, jako je svoboda, demokracie, víra v jednotlivce, volný trh, malý stát, nízké daně, fungující právní stát, morální hodnoty, dobrovolná solidarita, vzdělanost, filozofie úspěchu a řešení problémů, zdravý pragmatismus, zdravý patriotismus, soběstačnost, vyrovnaný rozpočet atd.?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kuka 28.10.2012 15:56

Dokud

Dokud bude 5% limit ve volbach , tak se proste zadna normalni strana do snemovny nedostane . Na to je totiz potreba par desitek milionu pro novinare , media , reklamky a agentury na verejne mineni . :(

M. Kosejk 28.10.2012 16:21

Re: Dokud

Ach ano. To se do parlamentu potom dostanou tak "normální" strany, jako je například Dělnická strana a nebo madam Bobošíková. :)))

J. Boleslav 28.10.2012 16:48

Re: Dokud

Pětiprocentní kvórum je velmi rozumné, jinak budou všechny koaliční vlády ještě nestabilnější.

P. Gabriel st. 29.10.2012 8:42

Re: Dokud

Pane Kuko, nemáte pravdu, i když s nevůlí médií se těžko zápasí. Nicméně lidovci v těchto volbách ukázali, že i když si dělají kampaň sami, svými silami a za své, tak to jde. Je to dřina ale jde to. Největší překážkou je setrvačnost lidské hlouposti a povrchnost voličů.

B. Rybák 28.10.2012 14:10

My máme prostor pro radikální pravici?

Obávám se, že parlamentní strana, která by zastávala a realizovala liberálně-konzervativní idee dnes neexistuje nikde v EU. Byl snad někde v EU významně zredukován sociální stát, zastaven imigrantský příliv nepřizpůsobivých voličů levice, jsou někde v EU platy ve státním sektoru menší než ve většině soukromého sektoru, byla někde znovu obnovena tradiční rodina tak, že by bylo zastaveno vymírání, zbavili se někde "zelených" parazitů, na státu závislých pseudopodnikatelů... ????

Když škrtnete strany, které tvrdí, že jsou pravicové a přitom horují pro EU-socialismus (což je usvědčuje ze lži) pak zbyde v parlamentu jako pravice jenom ODS. Na tom nic nezmění ani "zázračně" se oživující EU-hujerští lidovci (je to jenom další střídání EU-stráží).

Jestli chcete něco důležitého vykonat, pak se snažte vytvořit skutečně česká pravicová masmédia (bez nich není šance na sebemenší změnu k lepšímu).

J. Štrobl 28.10.2012 15:06

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

Pravicová média tady jsou. Třeba Konzervativní listy, ale soudruzi z ODS je nečtou.

M. Kosejk 28.10.2012 16:16

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

"Však Sókratés (či Platón) předvídal už před 2,5 tisíci lety, jak dopadne taková demokracie, cituji:

"Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.“ 

Chudí dostali majetek bohatých, mladí mají práva starých, ženy mají práva mužů, cizinici mají práva občanů - teď už jenom čekáme na ty opravdovské zločince - z Bruselu se už jeden jejich typ razantně hlásí o slovo. 

J. Boleslav 28.10.2012 16:49

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

Něco na tom je, ale jaké východisko navrhujete?

M. Kosejk 28.10.2012 17:04

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

Copak jsem nějakej zatracenej děd Vševěd? :)) Ne, vážně, nevím. Problém vidím v tom, že demokracie v plném rozsahu je nekompatibilní s mediálním pojetím dnešního světa.  Média dělají z politiky něco jako reality-show, která dává hloupým lidem pocit, že jsou pravdivě informování o všem podstatném. S politikou to šlo do kytek od té doby, co v politice začalo být jediné podstatné, jak politik vypadá v médiích.

B. Rybák 28.10.2012 21:10

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

To je pravda. Např. pan J. Fištejn k tomu dodává (upřesňuje), že demokracie skončí až bude nadpoloviční většina občanů (voličů) závislá na (podpoře) státu. To se stane vzhledem k dovozu těch nepřizpůsobivých cizinců a bobtnání sociálního státu už brzy (to zničilo římskou demokracii, a později zruinovalo Římskou říši).

P. Gabriel st. 29.10.2012 8:39

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

Pane Rybáku, jestli problém nebude v tom, že liberální a konzervativní, to jsou protipĺy asi jako oheň a voda. Je to jenom takový marketingový tah, který počítá s hloupostí lidí, kteří se nedostali ve studiu filosofie a ekonomie dál,l než k marxáku a VUMLu.  

B. Rybák 30.10.2012 11:51

Re: My máme prostor pro radikální pravici?

Myslím, že v tom zásadní problém už dávno není, respektive je uměle vytvářen (nafukován). Nesmíme se nechat zmást tím, že význam slov se mění a je novou levicí záměrně deformován (např. v USA byl termín liberální významově zdeformován na socialistický, takže liberálové musí používat termín libertarián).

Pravicový politický liberalismus stojí na individuálních svobodách občanských (svoboda projevu, tisku, podnikání, náboženství, nakládání s vlastnictvím.. a jeho přirozenou součástí je tedy liberalismus ekonomický. Je v zásadním protikladu s politickým liberalismem levicovým, který staví na kolektivistických právech (práva menšin, "univerzální lidská práva" (humanitární bombardování), "práva zvířat", morální relativismus (právo na jakoukoli vlastní morálku), pozitivní diskriminace, práva imigrantů, práva žen, práva chudých, omezování práva podnikání...)

Původní ekonomický liberalismus A. Smitha (volná ruku trhu) by vytvářen za tehdy samozřejmého předpokladu platnosti konzervativních křesťanských hodnot (Smith byl "morální filosof"). Současní pravicoví liberálové pochopili, že demokracie (demokratický kapitalismus) je nemyslitelný bez křesťanské morálky (tam kde nefunguje moc svědomí, přichází moc státu, která zničí individuální svobody).

A tak mezi pravicovým liberalismem a původním konzervativismem zůstávají jen nevelké třecí plochy ve vztahu k náboženství a církvi, které jsou zdrojem plodné diskuze mezi oběma směry pravice.

P.S. Myslím, že tohle se určitě na VUMLu neprobíralo, protože je to naprosto antimarxistické.

F. Eliáš 28.10.2012 10:07

ODS i TOP jsou nečitelné strany

Hlásají nechuť ke korupci, kterou snaživě podporují. Mají silné vazby na kmotry. Nová pravicová strana je nutná. Dávám přednost Svobodným občanům.

J. Štrobl 28.10.2012 11:59

Re: ODS i TOP jsou nečitelné strany

Kéž by se na to ostatní dívali jako Vy. Teď to ale vypadá, jakoby měli pravicoví voliči v hlavě seno. Volit levicovou ODS nebo nejít k volbám, to může jenom trouba. Omlouvám se za ten výraz.

J. Aspirin 28.10.2012 9:38

Tak to vidím já...

Souhlasím s p. Kosejkem a p. Gabrielem - možná by nějaké diskuze mohly být ale jde o princip. Stejně tak souhlasím s autorem v části o vzniku nové pravicové strany. Osobně to vidím tak, že všechny parlamentní strany v tomto státě provádějí levicovou politiku - včetně nezdravého posilování úlohy státu. Bohužel velká část voličů je víc než ochotna prodat svoji svobodu za mrzký peníz sociálních dávek, čemuž nakonec odpovídají i kroky vlády po volbách...

S čím ale NESOUHLASÍM je to, že není koho volit - volit lze jakoukoliv DEMOKRATICKOU stranu tj. stranu, u které mám jistotu, že jí za čtyři roky budu moci vyměnit za jinou ... Reálný svět je vždy o tom, že volím to subjektivně nejlepší z nedokonalých řešení.

Osobně jsem znechucen tím, že nejen vláda ale i strany nejsou schopny jasně obhajovat svoje kroky a ideologii, z úst "mluvčích" vychází neurčité mlžení, které odpůrci snadno zneužijí k protiútokům, neschopnost obhajovat vlastní postupy pak vede k osobním invektivám a diskuzím ala p.Rath a p.Kalousek a navíc je to vnímáno značnou částí voličů jako známka arogance a papalášství...

J. Štrobl 28.10.2012 12:06

Re: Tak to vidím já...

Souhlasím s Vámi. Jenom bych se chtěl zeptat podle jména. Je Vaším kamarádem nějaký Forbes?

J. Aspirin 28.10.2012 13:46

Re: Tak to vidím já...

Také... ale moc nemusím p. Šarapatku :-))

J. Štrobl 28.10.2012 13:54

Re: Tak to vidím já...

Hm, já taky ne.

J. Štrobl 28.10.2012 9:19

Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Není to sice strana konzervativní, ale liberální. Nicméně Pirátská strana splňuje všechny požadavky, které jste tady nastínil, včetně vnitrostranické demokracie. Víte, chce to jen trochu inteligence a umět se porozhlédnout. A pravicoví voliči by snad měli být trochu inteligentní, ne? Ale v zemi, kde voliči, kteří se považují za pravicové, volí levicovou ODS, to s jejich inteligencí nebude asi tak horké. A jestli myslíte pod slovem pravicová strana stranu konzervativní, tak bych Vás rád upozornil, že skutečných konzervativců je u nás jen pár a rozhodně nemají na to, aby se pod jakoukoliv stranou dostali do parlamentu. Takže si dál sněte o své "pravicové" straně, stavte si vzdušné zámky a dávejte dál prostor socanům a komunistům, kteří tuto zemi společně s korporativistickou levicovou ODS přivedou zu grunt.

F. Eliáš 28.10.2012 10:11

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Pirátská strana má sympatický program, ale nejsem si jistý, zda nemá některé zelené myšlenky. A zelení jsou největší hrozbou pro ekonomiku celé naší planety. Pravicovost Pirátů také není stoprocentní. Dávám přednost Svobodným občanům.

J. Štrobl 28.10.2012 11:14

Re: Ano, takovou stranu tady máme, pane autore.

Vzhledem k tomu, že Piráti chtějí omezit přímé ekologické dotace, byrokratické mechanismy a umělé zavádění tržních principů do ochrany životního prostředí (obchod s emisními povolenkami), tak jejich program ochrany životního prostředí považuji za vcelku reálný. Nerozumím Vašemu výroku, že by pravicovost Pirátů měla být stoprocentní. V čem tkví ona pravicovost. Myslíte, že by měli být konzervativnější? Mně se na Pirátech líbí jejich boj za svobodu jednotlivce, kterou už v praxi s úspěchem předvedli. Viz boj proti ACTA a v současné době zejména proti INDECTu a za svobodu v současné době jediného svobodného média - internetu. V těchto věcech, které považuji za zásadní nepředvedla žádná strana u nás doposud v praxi téměř nic. V současné době je velmi potřebné udržet svobodu informací nebo celá Evropa dospěje k nějaké 4. říši a potom nám všechno ostatní bude k ničemu. Tím ovšem neříkám a stejně ani Piráti, že by se ostatní problémy neměly řešit. Myslím, že se Piráti snaží ke všemu přistupovat dost odpovědně.

V. Mlich 28.10.2012 10:54

Piráti jsou možná liberální, ale určitě ne pravicoví

Ve svém programu se věnují hlavně internetu. Pobavilo mě, jak na jedné straně brojí proti kamerovým systémům a na duhé straně chtějí lidi očipovat.

J. Štrobl 28.10.2012 11:26

Re: Piráti jsou možná liberální, ale určitě ne pravicoví

Pokud jste četl program Pirátů, tak byste mohl vědět, že se rozhodně jenom internetu nevěnují. A o tom očipování jste sehnal informaci kde - uveďte zdroj.

J. Štrobl 28.10.2012 11:53

Re: Piráti jsou možná liberální, ale určitě ne pravicoví

Ostatně Váš výrok, že Piráti jsou liberální a určitě ne pravicoví je blbost. Piráti jsou liberální a nikoliv konzervativní ani socialisté. Prostě liberální.

V. Mlich 28.10.2012 14:37

Jsou piráti levice nebo pravice?

Pokud piráti tvrdí, že existuje nějaký celospolečenský zájem, třeba aby byl všude internet na státní náklady, tak to je levice jak vyšitá. A co ti lidi, co upřednostňují třeba operu? Taky mají přispívat svými daněmi na uspokojení zájmu těch pár pomatenců, co si myslí, že nejlépe vědí, co je pro ostatní dobré?

V. Mlich 28.10.2012 14:04

Pirátský program

Možná se dívám špatně na http://www.pirati.cz/program/start ale nevidím tam nikde stanovisko k základním problémům, které teď hýbou společností, například se rozpadá vláda kvôli sazbám DPH a v tom "programu" nejde rozkliknout daňový systém. Ani sociální, kam by zřejmě patřila dôchodová reforma. Nic o rozpočtové a bankovní unii, euru, odluce církví atd. Zato u vzdělání odmítají školné a zadlužování studentů, ale už neuvádí, kdo by to teda měl platit a proč právě on. To je typický levicový přístup. Měli by méně opisovat z programu KSČ, když si chtějí říkat pravice.

V. Mlich 28.10.2012 14:11

Očipovat lidi

Co jiného je elektronická občanka s digitálním podpisem? Chybí jen, aby byla bezdrátová, ať se dotyčný zbytečně nevzrušuje tím, že byl oskenován.

V. Ondys 28.10.2012 11:38

Obávám se, že nikdo bez praktických životních zkušeností

nemá v politice co dělat a především, když je tak příkladně lidumilná jako u nás, horliví svazáci si nikdy nepřipustí, že cesta do pekla je dlážděná vždy jen těmi nejlepšími úmysly a představami.

J. Štrobl 28.10.2012 11:48

Re: Obávám se, že nikdo bez praktických životních zkušeností

No, obávám se, že ti ostatní mají zase těch praktických zkušeností až moc. A o jakých to svazácích mluvíte? Piráti jsou strana, kde není ani jeden na rozdíl od těch ostatních. Je to jaksi dáno věkem, že? Zastydlých svazáků je plná ODS a těch úplně nejpravověrnějších zas ČSSD.

V. Ondys 28.10.2012 12:19

:))))))))))))))))))))))))))))))))

Bohužel, snad ti noví aspoň nebudou tak bolševicky arogantní v boji za lepší příští...