29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: „Cambridge Analytica“ aneb Fantomas se vrací

18.4.2018

Přístroj profesora Lefévra na dálkovou hypnózu byla rekvizita z francouzských komedií o Fantomasovi. Dnes však bohužel hodně lidí věří, že něco podobného funguje i ve skutečnosti.

Francouzské filmy o Fantomasovi patřily k tomu lepšímu, na co se dalo u nás před rokem 1989 dívat. Dvanáctiletí kluci to měli za dobrodružný film a dospělí za komedii. Klukům se líbily různé technické vynálezy, Fantomasovo podmořské sídlo i létající auto. Paprsky profesora Lefévra na dálkové ovládání mysli však nebral jako reálnou možnost nikdo. Dnes paradoxně ano!

Volby a referenda nedopadají občas tak, jak si mainstream představuje. Trump, Polsko, brexit, Maďarsko. Takže se potřebuje najít nějaké odůvodnění. Dnes to nejde jako ve středověku svést na ďábelské síly, imperialističtí kapitalisté z dob naší normalizace taky netáhnou. Takže na řadu přišli ruští hackeři. Když už ani ti nepůsobili důvěryhodným dojmem, a lidé se tomu spíš smáli, tak přišly fake news a Putin. No a na závěr přišly „facebookové metody“, které dokáží pomocí analýzy našeho chování v internetovém prostředí ovládnout mysl nebohého voliče doslova jako přístroj profesora Lefévra. Fantomas je zpět!

To se vezme jméno nějaké známé university, tentokrát je to Cambridge. Kdysi měl Viktor Kožený Harwardské fondy, dnes je zde démonická Cambridge Analytica. „A je to!“ řekli by si Pat a Mat. Teď je to jasné, proč ta preferovaná liberální levice nevyhrála. Očarovali voliče! Ovlivnění voleb, je to jasný!

Tak dost. Z hrušky dolů! Ne že by Facebook nezneužíval osobní data, pochopitelně že zneužívá, to je jeho obchodní model. Ne že by neexistovalo v reklamě nebo v politice něco jako profilování cílené skupiny, samozřejmě, že existuje. Samozřejmě, že se z chování na internetu dají odhadnout i preference uživatele. Ale je to vždy jen odhad. Já třeba čtu snad všechny naše zpravodajské servery a internetová vydání všech časopisů, tak kam mne robot zařadí?

Nebo můj příklad ze života. Jednou si manželka z mého počítače objednala něco v e-shopu, a protože pak odjížděla s dětmi na chatu, objednala to na mé jméno, abych jí mohl ten balík vyzvednout na poště. Od té doby mne už několik let zásobuje internet reklamou na dámské plavky s tím, že pokud si je nepořídím, budu celou sezónu totálně out. Ale věřte nebo ne, odolal jsem a nosím stále ty pánské.

Představa, že rozhodující masa voličů odchází od počítače jako zombie a jde volit kandidáta, kterého původně vůbec volit nechtěla, je prostě z jiného světa.

Čím se liší západní země od Ruska nebo Íránu? V Rusku a v Íránu dopadnou vždy volby tak, jak si to přeje vládnoucí establishment. Na Západě mohou dopadnout i jinak. Tak si tohoto zásadního rozdílu važme.

Autor je radní pro školství za ODS, Praha 4