Neviditelný pes

GLOSA: Bursík a státní správa

14.3.2007

V pondělí jsem se zaposlouchal na ČRo 1 do odpoledního rozhovoru s panem místopředsedou vlády a ministrem a předsedou strany zelených. Na jednoho redaktora tam byli opravdu všichni tři, snad jen generální tajemník chyběl, snad i to přijde později u zelených.

Nepřekvapily mne nekvalifikované výroky o jaderné bezpečnosti, které jsou stejně módní a efektivní, jako bylo volání někdejších našich hluboce zasvěcených pracujících v padesátých létech "Ruce pryč od Koreje".

Daleko více mne zarazilo, že místopředseda vlády nezná poslání, kompetence a pravomoci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, jehož předsedu, resp. předsedkyni jmenuje vláda. Pan ministr by ji chtěl odvolat sám, protože úřad neřeší situaci, nenavrhl technická opatření a nekontroluje jejich dodržování. Podle něho je zřejmě kontrolní a dozorný úřad zodpovědný za technická řešení na elektrárně. Jak může být člověk s touto bazální neznalostí v tak vysoké vládní funkci? Opravdu nevím.

V tisku tento nadaný zelený politik se zase spokojil s velkorysým přáním, že je čas, aby paní předsedkyně úřadu začala být nervózní.

Tuto aktivitu pana ministra si zřejmě objednali jeho přátelé, rakouští sponzoři jeho strany a Jihočeských maminek.

Jestli bylo cílem i ukázat jako málo se pan Bursík hodí a jak málo je kvalifikován na funkci místopředsedy vlády nevím, ale povedlo se to.



zpět na článek