28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Bude hůř?!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kočí 11.5.2010 16:05

Bude hůř?

Není to k tématu.Ptám se ,zda pan Schwarzenberg stojí o to být neustále oslovoán kníže,když tyto tituly byly zrušeny už v.r.1918?Tady to spíš působí pejorativně.

V. Skalová 11.5.2010 14:47

Já jsem optimista

Já si myslím, že hůř být může... ;-P

R. Langer 11.5.2010 11:33

Volte

jiné strany, ne jenom lidi.

J. Pudil 11.5.2010 9:24

Bude hůř ?!......

Dle mého soudu Ano, může být "hůř", ale ne tím, že voliči zakroužkují čtyři poslední kandidáty určitých stran.V tom ohledu se i Kníže může mýlit protože přes veškerý obdiv a úctu který k němu chovám ho nepovažuji za neomylného což mi jistě promine.....

P. Čech 11.5.2010 9:13

Mýlíte se, pane Janouchu.

Kroužkováním, a to jakýmkoliv, při volbách nejen že může být hůře, může být i stejně ale nemůže být lépe. Tvůrci naší ústavy a volebního systému si to velice dobře spočítali a to tak, že systém kroužkování připustili voličům jako úlitbu, která nic neřeší, pouze vytváří zdání nějakého řešení. Jestliže se tu a tam někdy kroužkováním nějaký kandidát posune na volitelné místo v globálu neřeší nic, pouze dva či tři kandidáti z 200 zvolených potom  vyvoleným dělají trochu potíže. Zdůrazňuji "trochu", poněvadž velké potíže vládnoucím dělat nemohou, jsou v naprosté menšině. Celý návrh kroužkování kandidátů na posledních místech kandidátek je nesmysl, poněvadž předpokládá naivitu a nedostatek soudnosti politických stran a jejich představitelů v této zemi. Nedostatek chytrosti, lépe řečeno vychytralosti lidí, kteří zavedli v této zemi nedemokratický volební systém u těchto předpokládat nelze. Nelze jednoduše proto, že celý systém je vymyšlen velmi dobře a chytře, ovšem v neprospěch obyvatel ČR a ve prospěch pouze politických stran a snad i jejich voličů, jichž je ovšem vždy menšina občanů. Systém je vymyšlen a uzákoněn tak, aby nebylo možno jej demokratickou cestou změnit.Není-li možno změnit systém, nemohou nastat ani změny s ním související. Pomocí voleb už vůbec ne. Volby totiž u nás nejen že nejsou demokratické (nevyjadřují vůli většiny voličů), ale nejsou ani svobodné. Za svobodné je nelze považovat z toho důvodu, že je voličům diktováno zákony jak mají volit a koho mají volit. A o tom to je.

K. Kužel 11.5.2010 12:01

Re: Mýlíte se, pane Janouchu.

Jaký volební systém byste považoval za demokratičtější?

P. Čech 11.5.2010 13:24

Re: Mýlíte se, pane Janouchu.

Takový, jehož výsledkem je vždy vítězství nadpoloviční většinové vůle voličů, tedy přísně většinový. Ovšem ve spojení s naprosto svobodnou volbou a zákonem o všeobecném referendu, jakožto jediném institutu, který je schopen zjistit většinovou vůli občanů. Stejně, jako je tomu ve Švýcarsku a nebo ještě lépe.

J. David 11.5.2010 6:38

Politická nezištnost

Kdo nemá nahrabáno, hrabe. Politická zahrádka. Jedno, zdali je orba pěšky či za vozem. Každý politik se stává poběhlicí, která bere. I ti klerikální, kteří měli Desatero co by etalon. Mýlím se?

P. Čech 11.5.2010 9:47

Re: Politická nezištnost

Nemýlíte se. Je ovšem nutno se ptát proč. Viz výše.

P. Vandas 11.5.2010 20:00

Re: Politická nezištnost

Pane,Vy jste anarchista? Vaše úvahy o volbě většiny, jsou sice zajímavé ,avšak nereálné.Pokud nemíníte nařídit volbu povinně a trestat neúčast,potom se při dobrovolné volbě nikdy nemůže reálně shodnout  skutečná většina na jedné volbě. Nevím pouze,zda Bohudík či Bohužel.