25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Bída oranžové politiky

5.7.2013

Česká sociální demokracie má dva základní nedostatky. Není ani sociální, ani demokratická. Je to neobolševická europartaj druhořadých komunistů, kteří by hrozně rádi dirigovali život všem okolo za cizí peníze jako za dob totalitního socialismu, ale stydí se před okolím přiznat svoje pravé přesvědčení. Politickou stranu chápou jako výtah k moci a k erárním prebendám, které jim zajistí pohodlný život parazita na úkor daňových poplatníků.

Vzhledem k tomu, že většina straníků potřebuje být nutně přisáta na státním prsu, neboť na tvorbu reálných hodnot nemají koule ani předpoklady, boj o koryta je v této extrémistické levicové partaji drsnější než jinde. Názorně se to ukazuje právě v současném období, kdy se naplno projevila deset let spící pomstychtivost Miloše Zemana, který pomocí premiéra Rusnoka rozkládá nechápající a již u koryt se vidící oranžové ovce na vyděšené atomy.

Před okolním světem tajený spor Sobotka – Hašek, znamenající v podstatě dvě frakce s rozdílným náhledem na přítulnost k Zemanovi, dostává konkrétní obrysy a jsme svědky totálního zrosolovatění vůdčích osobností ČSSD i celé její praktické politiky. Každému soudně uvažujícímu člověku je již dávno jasné, že socani nemají voliči nabídnout prakticky nic racionálního. Jejich rétorika se proto zaměřuje již celé roky jen na spílání "pravici", "pravicové vládě" a "pravicovým reformám", přičemž pravicové konání dokáží u parlamentní, donedávna vládní konkurence vypozorovat už jen oni, soudruzi z KSČM a z prstu si cucající novináři.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak presidentské nakropení do oranžového mraveniště nakonec dopadne. Thymolínový naučený úsměv zmizel na dovolenou, stranickým praporem mávají Gajdůšková, Tejc či sluníčkový facebookista Škromach. Odpověď na každou otázku je však obdobná jako u ekonomického terminátora reálných rámců a úspor z poslaneckých náhrad: "Skončila nenáviděná Nečasova vláda, to je dobré. Až budeme vládnout my, bude všechno lepší." Nekonečný kolovrátek naučených, ústředním výborem těžce vypocených frází.

Miloš Zeman tak možná nechtě obnažil pravou podstatu sociálně demokratické partaje. Spojení mocichtivých parazitů bez myšlenek, vizí a relevantních návrhů řešení. Kolik nadržených krys tak opustí oranžovou loď v záchvatu očekávání lepší krmě pod presidentským štítem? Podaří se vůdci sekty Zemanovců nakonec dokonalá pomsta?

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora