Neviditelný pes

GLOSA: Bečva do ztracena…

29.12.2020

Vyšetřování skončilo, zapomeňte. Tímto slavným filmovým citátem možná skončí celá smutná ekologická havárie na řece Bečvě.

Všichni, všichni včetně ministra Brabce odkazovali na výsledek policejního šetření, které mělo být ukončeno 20. prosince. Když dotyčný/ní policista/é, resp. jejich expert požádal onoho 20. prosince o prodloužení lhůty k vyšetřování, nejenom mne napadla analogie s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo. Tam dnes již legendární dvojice Šaroch-Nevtípil prodlužuje vyšetřování několik let a buď hledá, jak případ odložit, nebo v lepším případě čeká na dobu, až premiér nebude ve funkci. Druhou možnost si ale samozřejmě uvědomuje i premiér a jeho právníci. Krátce po žádosti o prodloužení vyšetřování havárie na Bečvě vypustila jakási agentura do médií zprávu, že vědci přišli na to, že část ryb v Bečvě přežila. Mediální vzkaz lze jednoduše přeložit asi takto: Vážení občané, ono to přece nebylo nijak strašné, ryby v Bečvě přežily. Kdo si dnes, po třech měsících, pamatuje na televizní záběry hromad mrtvých ryb?

Zkuste si někdo pokácet strom bez povolení. Inspekce životního prostředí na vás vlítne a hned udělí pokutu. Mrtvá Bečva? Našlapovat po špičkách. Mlžit. Odkazovat na výsledky policejního vyšetřování, které přece nikdo nechce a nemůže mediálními výstupy ovlivňovat. Některá média citují jakési odborníky, kteří vysvětlují, jak z náhodného smíchání neškodných odpadů mohla vzniknout třeskutě jedovatá směs. Má inspekce vzorky vody z Bečvy? Odplavaly! Není vzorek, není důkaz. Vyšetřování skončilo, zapomeňte.



zpět na článek