Neviditelný pes

GLOSA: Babišův levný tarif je draze zaplacen

25.4.2017

Ministr financí Andrej Babiš se na svém facebooku pochlubil, že pro zaměstnance Ministerstva financí vyjednal levné mobilní tarify za „polské“ ceny. Zatímco běžný Čech u stejného operátora zaplatí za 4 GB datový tarif cca 800 Kč, ministerstvu tento operátor za zaměstnance účtuje pouhých 109 Kč, ovšem za 10 GB datový tarif.

Byl to ale stejný Andrej Babiš a jeho ministerstvo, které navrhlo a prosadilo EET, tedy miliardové obchody pro mobilní operátory. Pro ty operátory, kteří mu dnes dali obrovské slevy. Nezapomínejme, že cca 600 000 podnikatelů a živnostníků v České republice je nuceno po schválení zákona o EET si na své náklady pořídit internetové připojení. Živnostníci podnikající v ubytování, stravování, pohostinství a ti, co se zabývají maloobchodem a velkoobchodem, už tak učinili. Další, spadající do třetí a čtvrté fáze, to teprve čeká v březnu a červnu 2018. Po zavedení všech čtyř fází EET zaplatí každý z 600 000 živnostníků a podnikatelů měsíční poplatek za online internetové připojení. A ten činí od stokorun až po tisícikoruny měsíčně. Odhaduje se, že za rok si poskytovatelé datového připojení přijdou díky EET na 3,5 miliardy korun.

V České republice jsou největšími poskytovateli internetového připojení telekomunikační operátoři - O2, Vodafone a také T-Mobile! Jak se k této slevě postaví Ivo Ištván a Lenka Bradáčová? Proč mlčí Nadační fond proti korupci či Rekonstrukce státu? A tak zatímco se nám Andrej Babiš svěřuje se svými sny, jindy aktivní vrchní bojovníci proti úplatkům spí.



zpět na článek