25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Bába s rádiovkou Paroubkovi volby nevyhraje

21.7.2009

Slova bába a baba mají v češtině a slovenštině zcela opačný význam. Pokud někdo ve slovenštině řekne "pekná baba", tak je to velmi lichotivé, a co znamená slovní spojení "holé baby", si každý dovede představit sám.

Označit dříve narozenou osobu ženského pohlaví bábou je nevychovanost, za kterou se omlouvám. Nicméně jiné trefné přirovnání mě opravdu nenapadlo....

Před dvěma měsíci zaplavil Prahu souboj zelených. Celá ulice 5. května byla až k mostu zaplavena politickou turistkou Olgou Zubovou a most zase zelenou propagandou bursíkovců, šikovně maskovanou a placenou ministerstvem životního prostředí. Takže podnikatel Soukup nás odrbal nepřímo - z našich daní jsou placeny politické strany a ty mu zadávají reklamu, zatímco bursíkovci to platili přes ministerstvo z našich daní přímo.

Dnes je vše jinak. Celou tu trasu, asi 90% všech kandelábrů, zabrala čtveřice manekýnů ČSSD, kteří se na plakátech periodicky opakují. Jako první a asi nejvýraznější je "bába v rádiovce" a pod ní text v tom smyslu, že je dobré mít úctu ke stáří. Budiž, to ještě nějaký smysl dává. Ovšem následující plakáty jsou již zcela bez souvislosti textu a ilustračního obrázku.

Jakýsi potměšile se usmívající padesátník nám sděluje, že je přece dobré být proti korupci. Ale proč zrovna tento chlapík nám to má sdělit, to jsem ani přes stokrát opakované zhlédnutí toho plakátu nepochopil. A pak jsou v té "kampani" ještě dvě dámy "mezi čtyřicítkou a smrtí", jak se zdvořile říká. Ta bruneta je celkem výrazná a docela jí to sluší, ale špinblondýnu vyfotili vyloženě blbě. V mezičase jsem už stačil zapomenout, co obě dámy tvrdí, myslím, že jedna podporuje snahu o úspěch a druhá kárá závist, ale nevsadil bych ani zlámaný pětník, že si to pamatuji dobře.

Vypadá to tak, že nějaký americký poraděnko namluvil sexy mozku Jyrkovi, že negativní kampaň je špatná a je třeba jít do pozitivna. Kéž by toto zatemnění mozku vydrželo našemu všehonejschopnějšímu politikovi co nejdéle, protože s takto pitomou pozitivně laděnou propagací se volby asi vyhrát nedají. A to by bylo vůbec to nejlepší, čím by nás Jiří Paroubek mohl obšťastnit. V případě prohraných sněmovních voleb by ho vládních prebend chtivá smečka ČSSD jistojistě roznesla na kopytech a on by se pak jako řadový poslanec mohl v klidu věnovat rodině a výchově miminka. Slušelo by mu to.

růst platů

Převzato z blogu Hermanek.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora