Neviditelný pes

GLOSA: ANO vede a má šanci

10.9.2021

Průzkumy předvolebních preferencí několik týdnů před volbami ukazují, že se pozice hnutí ANO stabilizovala a průzkumy mu přisuzují 27 až 31 % podpory. Hnutí ANO je v čele a na své soupeře Spolu a Pirstan si udržuje zřetelný náskok. Následující tabulka podává přehled o výsledku průzkumů od čtyř agentur (Kantar, Median, CVVM a STEM).

vol1

Do sněmovny by se podle stávajících výsledků preferencí nedostala ČSSD, Přísaha, Trikolóra a další strany a hnutí, na které připadá celkem 15,1 % hlasů. Tyto hlasy propadnou a přesunou se ke stranám, které překročí volební kvorum 5 %. V další tabulce uvádím výsledek strany nebo hnutí z průzkumu a přepočet na základě stávajícího poměrného systému - po zrušení zvýhodnění vítěze metodou, kterou zrušil Ústavní soud.

vol2

Z výše uvedené tabulky plyne jediné - hnutí ANO ani koalice Spolu či Pirstan nemají vládu zaručenou. Obě opoziční koalice mohou dosáhnout právě tak na polovinu křesel a bude záležet doslova na každém hlasu. Hnutí ANO by mohlo vytvořit vládu s podporou SPD a KSČM, pokud by strany koalice Spolu vydržely fakticky spolu a některá z nich – co například lidovci? – by se nepřidala k vítězi voleb.

I když hnutí ANO volby vyhraje, může nastat opět „patová“ situace a bude obtížné sestavit většinovou vládu. Otázkou je i výsledek ČSSD - pokud by přeci jednom překročila pětiprocentní kvorum, neměla by jinou možnost než pokračovat ve vládě s hnutím ANO. Lze tedy konstatovat, že bude v letošních volbách do poslanecké sněmovny záležet doslova na každém hlasu a pokud se některé kandidující straně či hnutí podaří vyburcovat voliče, aby došli k volebním urnám, pak právě to může zásadním způsobem ovlivnit výsledek voleb.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek