25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Andrej vyměkl

28.11.2019

S odstupem pár dní, kdy už hýbe naším mediálním kačákem kolosální změna v čele strany ŠUP 09 a nahoru se vyhrnula v politice sukně, cítím nutkání podivit se nad vystoupením Andreje Babiše k 17. listopadu. Pokud mě neklame paměť, tak avizoval překvapení - a opravdu překvapil.

Nevím, který chytrák mu poradil, aby si sypal popel na hlavu, ale nechce se mi věřit, že ho to napadlo samotného. Andrej Babiš je otrlý podnikatel a i když to popírá, tak i otrlý politik. Umožňuje mu to drsná převaha volební i současná preferenční a žádné tanečky kolem jeho padoušství ani propíraná ekonomická kriminalita a estébáctví tuhle jeho konstantní výhodu neohrozily. Prostě to tak má. A najednou se popře a plácá si játra kormutlivými slovy o své minulosti, o překvapivých výjezdních doložkách, o tom, že není pyšný na své členství v KSČ anebo že nebyl statečný jako Václav Havel, a další perly. Bla bla bla. Kdo tomu věří, ať se přihlásí, já to ale nejsem a asi nikdo, koho znám. On sám jistě také ne. Jen se stal konečně politikem, jestli o tom neví. Vítejte, Andreji, mezi nimi. Stal se tím moderním, dnešním politikem. Ten něco léta dělá, pak zase léta dělá něco jiného a pak nakonec lituje, že to dělal, a slibuje, že už to víckrát neudělá. Prostě se podělal v náručí polární medvědice.

A přitom stačilo málo: mlčet a mlčet, pochválit hosty z V4, jak jim to sluší, a nechodit klást kytky. Nemá tam co dělat, na té Národní, není povinnost premiéra, který je cokoli jiného než ti, co tam tenkrát dostali fyzicky i psychicky nakládačku. Nikdo to od něj nečekal a bylo by bývalo bylo lepší, kdyby čelil výtkám, že tam nešel, než se tam plížit jako padouch nad ránem. Naopak, kdyby řekl, že je takový, jaký je, má svoji minulost, nestydí se za ni a dnes maká (to on říká rád), tak by byl aspoň svůj a každý by věděl, která bije. Náš premiér se předběžně podělal a vlísal se, kňou kňou. Hlasy mu to nepřidá a bude rád, když nevezme. Už jen čekám, že na svoje náklady nechá zhotovit Václava Havla sedícího na lavičce. Ještě to tady chybí.

A takhle my tady žijeme.