24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Aktivista z USA

19.10.2015

Zamete si americký velvyslanec také před vlastním prahem?

Nerad bych křivdil, ale osobně mi přijde americké velvyslanectví v Praze přespříliš aktivistické, jako by převzalo vůdčí úlohu toho sovětského z předlistopadových časů...

Momentálně se nechci vracet k k přesvědčivě neobjasněné kauze výroby červených, protizemanovských karet, k nepřiměřené podpoře amerického velvyslanectví pražských takzvaných „pochodů hrdosti“ homosexuálů a lesbiček, atd., atd.

Mnohem zajímavější mi teď přijde to okázalé mistrování stávajícího amerického velvyslance Andrewa Schapira, ohledně korupce v ČR.

Tedy nikoliv snad, že bychom na tom byli v tomto směru moc dobře, že bychom občas nepotřebovali dobrou radu. Je jen otázkou, zda zrovna od těch s máslem na hlavě...

Vždyť dodnes není definitivně vyřešeno to podivné angažmá v aféře „Tatra“, zrovna bývalého amerického velvyslance Williama Cabanisse, vyšetřovaného z korupčních praktik.

Ani bych si na to už nevzpomněl, nebýt té čerstvé aféry gigantické kalifornské firmy Hewlett-Packard, která prokazatelně korumpovala vyšší úředníky VZP.

Na první pohled je moc pěkné, že se americký velvyslanec Schapiro až tak angažuje v boji proti korupci, osobně chválí a podporuje nejrůznější neziskovky. Společenství Rekonstrukce státu dokonce umožňuje na americkém velvyslanectví pořádat konference, na které jsou zváni nejvyšší představitelé České republiky.

Jenže, popravdě, nebylo by přece jenom užitečnější a sympatičtější, kdyby si tihle tolik sebevědomí Američani nejdříve zametli před vlastním prahem?

P.S. Ano, už jsem si také všiml, že jsem v poslední době na ty Američany hodně vysazený. Snad je v tom ale více racia, nežli té zhrzené, takřka půlstoleté lásky...

Převzato z JosefHavranek.blog.idnes.cz se souhlasem autora.