19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: 20. výročí tzv. Opoziční smlouvy

K tzv. Opoziční smlouvě uzavřené mezi ODS a ČSSD po volbách 1998 je nezbytné říci, že v českých poměrech nebyla novinkou, že ve skutečnosti byla opoziční smlouvou č. 2.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.7.2018 16:53

Re: Chybovati je lidské

Jak ho tady tak čtu, tak doufám, že nic. To by to bylo dopadlo ...

M. Prokop 11.7.2018 16:51

Re: Po letech se Oposiční smlouva

I to je občas nutné, není-li jiné řešení k dispozici.

Lux, Ruml a Havel se poctivě snažili, aby nebylo.

M. Prokop 11.7.2018 16:47

Re: Tři fáze

1.Privatizaci ve velkém měřítku nelze provést bez obohacování. Útěchou vám budiž, že bez privatizace by ztráty byly vyšší.

2. To je obecná zákonitost, provázející vždy manipulace s penězi jiných. Lze omezit jen minimalizací role státu a částečně i obcí. Nejhorší je to v takzvaném socialismu.

3. To je obchod s lidskou blbostí a ta je jediný, dokonale se obnovující zdroj. Lze částečně omezit zákony, ale hlavně je to závislé na celkové morálce té které společnosti. Ta se mění pomalu, až skoro vůbec (a většinou spíš k horšímu, viz proměny Švédska kvůli migrantům).

S oposmlouvou z toho nesouvisí prakticky nic.

K. Tejkal 11.7.2018 16:37

Tři fáze

Jak se obohatit na cizí účet? V posametových dějinách ČR lze vysledovat 3 základní fáze, které se částečně překrývají:

1. Fáze privatizace. Obohacování na účet privatizovaného státního majetku.

2. Fáze státních zakázek (privatizace skončila a pro klasické tunelování vyschly zdroje). "Kapitalisté" vytvoření v první fázi se orientují na profit z předražených zakázek pro státní sféru.

3. Fáze exekuční (zvýšila se rizika spojená s korupcí kolem státních zakázek). Obohacování se koná na úkor fyzických osob, ale nejsou to jen nemravné poplatky či úroky v souvislosti s exekucemi. Jsou to i šmejdi, nebankovní půjčky s lichvářským úrokem nebo fotovoltaika.

Je samozřejmě otázkou, zda bylo lze kapitalismus vybudovat bez zmíněných externalit, nicméně druhá fáze má dle mého názoru souvislost s opoziční smlouvou.

J. Řezníček 11.7.2018 15:46

Po letech se Oposiční smlouva

čím dál více zamlžuje, podstata ale byla prostá a zničující pro důvěru občanů v demokracii. Bylo to, jako by se hajný s pytlákem dohodli, že spolu budou spravovat les a majitel ať si trhne nohou, nanejvýše mu to nějak zdůvodníme.

Z. Rychlý 11.7.2018 15:38

Re: To pragmatické řešení OpSml2

Dnes je to stejně hanebné, jako to bylo tenkrát. Omlouvat staré hnusy dnešními novými, čerstvými a voňavějšími, to je mi politika. Asi si mám zvyknout, já vím, ale nějak mi to nejde. Volili jsme menší zlo, a ejhle ono nám nějak povyrostlo, a my se divíme, jak je to možné?

M. Krátký 11.7.2018 15:33

Nikdy jsme po 1989 neměli lepšího prezidenta

a politika už vůbec ne. Kydat na Václava Klause hnůj je dnes asi v módě. Určitě si všichni pamatujeme, že jsme mohli ( zase všichni ) vstoupit do jakékoliv partaje včetně OF a spolurozhodovat o budoucnosti naší země. Když jsme se této možnosti vzdali, tak teď si můžeme trhnout nohou - hezký den

M. Moravcová 11.7.2018 15:22

Re: To pragmatické řešení OpSml2

a proboha co se děje dneska? Rozdělování pašalíků kamarádům, komunistům, kývačům, sponzorům, Čapímu hnízdu, reklamním agenturám, policejním důstojníkům, státním zástupcům - pořád dobrý?

Z. Rychlý 11.7.2018 15:22

Re: Jako tehdejší profesionální manažer ODS jsem byl proti

Asi neznáte pojem "stranická disciplina", která se od vás, jako od profesionálního straníka, očekávala. Měli vás rovnou vyhodit. Já jsem kvůli té slavné stranické disciplině z ODS (jako jediné strany, do které jsem kdy vstoupil) odešel. Bylo to kvůli vám a vám podobným, protože poslouchat ty vaše mantry bylo utrpení. To vám zůstalo dodnes a to jste ještě tenkrát nečetl Hayeka. Tak jako v Číně rudí gardisté mávali Maovými citáty, tak vy jste mlátil prázdnou rádoby pravicovou slámu. Bászové a Singhové, s tím jste začali vy, manažeři a věrchuška ODS, to byl pěkný otřes pro naivního straníka. Jó, nejsme jako oni, ha, ha. Akorát jste nebyli tak hloupí jako oni, ale z vrhu jste byli stejného. Pak už byla jen otázka času, kdy k vám, pravicovým stranickým šíbrům, doroste stejná levicová sorta. Oposmlouva-2 už byla jen završením vzájemné náklonnosti stranických aristokracií přesvědčených o vlastní neomylnosti. A výsledek? Chtělo by se říct, tak jako Hitler svým bojem proti komunismu roztahal komanče po celé Evropě, tak vám se podařilo vypěstovat socany po celé republice. Dzp, a se svým skuhráním Jdp.

Z. Rychlý 11.7.2018 14:50

Re: To pragmatické řešení OpSml2

Já bych se do hodnocení, kdo je větší podrazák moc nepouštěl. Jeden za 18, druhý bez 2 za 20. Ale to je příroda, každý chce svůj kus žvance.

Na OpSm2 bylo hanebné to bezostyšné rozdělení státních krmelců, vytvoření dohody v parlamentu by ještě ušlo a dalo se strávit, ale zdaleka nešlo jen a jenom o chování těch dvou partají v parlamentu. Kriminalita při vysávání podniků vzrostla řádově, protože ty dvě partaje si do toho nekecaly, ač by jako opozice měly. Vůbec nešlo jen o hlasování v parlamentu o důvěře. Došlo ke zrušení kontrolní funkce opozice. Při privatizaci se nezhaslo, ale v opo2 totálně. Od té doby vyrostli kmotři a šibalové masově.

M. Valenta 11.7.2018 14:33

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

To se často stává, že se v demokracii eventuality redukují - viz dnešní situace. OS nebyly v principu špatná, "jenom" to špatně dopadlo, asi také proto, že dva hlavní protagonisté byli a jsou dodnes přesvědčeni o své genialitě a nenahraditelnosti a dále, že mnoho věcí je pod jejich prahem vnímání, tedy kromě křivd, ať už oprávněných nebo ne. Na ty nezapomenou nikdy.

P. Han 11.7.2018 14:04

Re: OPOSMLOUVA - tragedie české politiky II

ODS jednala s pravicovými stranami. Jak lidovci, tak US odmítli jít do vlády s ODS, přestože jim byly nabízeny výhody, značně překračující jejich zastoupení v parlamentu. Lidovci by klidně vládli i s ČSSD, těm bylo tradičně jedno, s kým v té vládě sedí, hlavně když v ní sedí. Ale US odmítla i podílet se na vládě se socany, tím padla jakákoliv možnost většinové koalice. Takže žádná parlamentní většina neexistovala. Proč tedy lžete?

J. Kulheim 11.7.2018 13:57

Re: Chybovati je lidské

Ten kdo něco dělá, dělá také chyby. Lépe řečeno za několik let zjistí, že se problém dal řeštit nějak jinak.

Kde jste byl, když bylo potřeba řešit přechod dirigistického režimu na tržní hospodářství? Co jste udělat pro to, aby to bylo lépe vyřešeno? Já jsem přesědčený, že vůbec nic.

J. Kulheim 11.7.2018 13:51

Re: OPOSMLOUVA - tragedie české politiky II

Pane Hagaro, vznik menšinové vlády bylo racionální řešení tehdejší situace. Pan Lux nepřijal ani nabízené míst předsedy vlády. Bylo pro něho velkým překvapením, že se dá vládnout i bez lidovců.

Niky není něco za nic. Dohoda musí jasná pravidla, Aby někdo nezapoměl na čem se obě strany dohodli, je nutné to napsat na papír a podepsat. Říkejte tomu třeba toleranční smlouva, kdy se vám nelíbí opoziční smlouva.

I. Širůček 11.7.2018 12:20

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Tehdy to byla nutnost, ale následující vlády, zejména dvě poslední "pravicové", voliče "převychovaly", takže už "skousnou" hodně, opravdu hodně.

J. Václavíková 11.7.2018 11:37

Re: Chybovati je lidské

Do sítě občanů, jimž vládl.

M. Prokop 11.7.2018 11:35

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Rozlišuji míru vlivu. A kromě ní i možnosti té které situace. Tehdejší, která byla vyřešena oposmlouvou, jich moc neposkytovala a o žádné lepší už vůbec nevím. Pánové Lux a Ruml počet eventualit dost redukovali.

M. Prokop 11.7.2018 11:32

Re: OPOSMLOUVA - tragedie české politiky II

"Uležením" se z toho moudro nestane.

M. Pivoda 11.7.2018 10:56

Opoziční smlouva = organizační inovace

Toto prohlašoval před dvaceti lety Václav Klaus, který se rovněž stal předsedou spolku inovátorů Josepha Schumpetera.

J. Hagara 11.7.2018 10:52

OPOSMLOUVA - tragedie české politiky II

Vážený pane Klausi. Níže uvedený text, je jen části dopisu, který jsem Vám zaslal 08. 07. 1998. Po dvaceti letech na něm nemusím měnit ani slůvko: "Vašim řečem o stabilitě země a dlouhodobém klidu dnes už neuvěří ani ti největší hlupáci.Lidé to vidí takhle:"Klaus prostě udělal kšeft se Zemanem a za křeslo šéfa sněmovny mu přenechá vládu. Jenom si vyměnili role"!!! Takový obchod je podlý, zlý a falešný. Znovu připomínám, že se letošní výsledek voleb od toho z roku 1996 liší, nyní je to 102 : 74 ve prospěch pravice, nepočítáme-li komunisty. Pane předsedo, jestli jste to přehlédl, tak Vám připomínám, že 102 je parlamentní většina. Je Vaší povinností výsledek voleb respektovat a jednat až do úmoru. Jestliže to nedokážete, jděte od toho, vyberte si dovolenou, zasloužíte si ji. Nejste jediný a už vůbec ne nenahraditelný. Když se nedokážete domluvit Vy, ještě to neznamená, že se nedokáže domluvit nikdo jiný. Připomenu Vám pár Vašich nedávných výroků a hesel: Ještě pořád máte radost z toho, že ani ve čtvrtých volbách nezvítězila v ČR levice?

Ještě pořád je pro Vás čtení programu socanů hororem, který Vás děsí? Ještě pořád platí: " S Klausem nebo doleva"? Ještě pořád platí ODS = OBRANA DEMOKRACIE A SVOBODY? Neměli bychom nyní opravdu, ale opravdu zorganizovat Mobilisaci?" konec citace.

Po dvaceti letech devastace klasické stranické politiky, je nehorázné opoziční smlouvy a její důsledky obhajovat. To chce opravdu hroší kůži...

M. Valenta 11.7.2018 10:39

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Že by OS neměla žádný vliv i na dnešní politický vývoj? Tomu určitě nevěříte ani Vy sám.

I. Mertl 11.7.2018 10:38

Chybovati je lidské

a nevyhnulo se to ani V. Klausovi. Jen ti moudřejší nedělají ze starých chyb vítězství ducha. Takže ANO, Václave Klausi, na co jste sáhnul, to byl gól. Padon, koš.

M. Valenta 11.7.2018 10:35

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Křišťálově ne ale čistší určitě.

K. Tejkal 11.7.2018 10:19

Re:

Vidím příčinnost mezi oposmlouvou a např. kauzou Rath.

M. Prokop 11.7.2018 10:10

Re: Ani po dvaceti letech...

Zkuste ubrat na emocích a přidat na přemýšlení, třeba o tom, jaká tehdy byla alternativa.

M. Prokop 11.7.2018 10:08

Re:

Hlavně že se máte na co vymluvit. To, co máme teď, je výsledek volby různých Houšků.

M. Prokop 11.7.2018 10:07

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Každé řešení má nějaké vedlejší účinky.

A i to současné je výsledkem preferencí voličů, ne nějakého dávného politického řešení (relativně elegantního a prakticky jediného možného).

R. Tesařík 11.7.2018 9:54

Re: Jako tehdejší profesionální manažer ODS jsem byl proti

No dobře, ale co měl tenkrát podle vás udělat?

R. Tesařík 11.7.2018 9:54

Re: Ani po dvaceti letech...

Hlavně, že vy máte zásady.. A co kyseliny?? Těch mte taky dost, vzhledem k vašemu kyselému příspěvku.

S. Donát 11.7.2018 9:51

Re: Vedleší učinky OS jako obvykle nezmíněny.

Jo, zatímco před oposmlouvou byla česká politika křišťálově čistá. ;-)