Neviditelný pes

FEJETON: Záplava slov

17.1.2022

Když jsem šla ve středu (dost pozdě) spát, Poslanecká sněmovna ještě jednala o důvěře nové vládě. Když jsem ve čtvrtek (dost pozdě) vstávala, jednala už zase, jen už na schůzi jiného čísla a o něčem jiném, o tom, zda se bude zkoumat financování STAN. Zaujalo mě to. O čem ti poslanci celý den a celou noc mluvili? Že vláda důvěru dostane, bylo přece jasné…

Stejně jasné také bylo, že nemám dost času, abych si ze záznamu poslechla všechno, co ve sněmovně říkali. No co, můžu si to přece přečíst. Přiznám rovnou, že jsem to nedokázala. Tolik slov… A docela by mě zajímalo, jestli to někdo z voličů dokázal vyslechnout nebo přečíst: i v hospodě, kde se lidé ledasjak posilují a komentují to, co slyší, by to byl zcela mimořádný výkon. Ale doma? Sám? Leda snad ten, kdo to má vepsáno v profesi, tedy politický komentátor. Skutečně mu nezávidím.

Musím uznat, že poslanci jsou zdatní řečníci, ostatně politici jsou volení mimo jiné proto, že jsou zdatní řečníci. Ale jak kdysi řekl Rudolf Battěk při výslechu, když mu přečetli jakési varování a zeptali se ho, zda rozuměl: „Jednotlivým slovům rozumím, ale celkový smysl mi uniká.“ I mně celkový smysl těch řečnických cvičení uniká – stejně jako mi svého času unikal, když se poslanci jednotlivých stran na jednom zasedání sněmovny opakovaně dušovali, že s Andrejem Babišem nikdy, ale opravdu nikdy nepůjdou do koalice. Nejsem ovšem politik (ne, korektněji: politička), a kdybych při jakémkoli rozhovoru o své práci neustále opakovala, co jsem už řekla, asi bych s tím neuspěla. Navíc kdyby šlo o věc tak samozřejmou, jako že vláda z minulého období chce připomenout, že svou práci dělala dobře, a nová vláda s tím nesouhlasí.

Ten noční řečnický maraton mě překvapil, uznávám. Byl to výkon, už jen být tak dlouho vzhůru. A ještě pozorně poslouchat, co říká ten či onen z té druhé strany! Jen mi pořád někde v pozadí mysli strašila otázka: k čemu to celé má být dobré? Že by opravdu voliči v půl třetí ráno dychtivě naslouchali, jak Jaroslav Bašta vykládá, že se z naší země stává kolonie? S historickými odkazy na devatenácté století? Já vím, on je historik a zároveň je poslancem za SPD, tak musí vystoupit, zvlášť když to předseda jeho strany předem slíbil. A musí mluvit podstatně nacionalističtěji, než mluvíval zamlada. A když je historik, musí prokázat, že má do věci hlubší vhled než prostý smrtelník. Inu, být strůjcem svého štěstí něco vyžaduje.

Ty útržky, které jsem z poslanecké diskuse přečetla, byly dost bizarní: nabyla jsem přesvědčení, že šlo jen o zdržování. Cokoli jsem četla konstruktivního, má být – a jistě bude – řečeno při diskusi o příslušných zákonech. A o zásluhách odcházející vlády snad by měl mluvit někdo jiný než její poslanci…

Tak snad něco věcnějšího: v pátek měla osmdesáté osmé narozeniny Dana Němcová, představovat ji snad nemusím, myslím, že je známá. Tak všechno nejlepší, milá Dano!

LN, 14.1.2022



zpět na článek