Neviditelný pes

FEJETON: Úděl ženy

7.4.2017

Vedení KSČ tvořilo několik soudruhů a jediná soudružka. Marie Kabrhelová byla na tribuně nebo na poradách většinou zticha, ale přehlédnout se nedala. Jen ona schůzovala bez kravaty, zato však ona jediná měla u sebe nepřetržitě kabelku. Z jejího pohledu sálala bezbřehá nuda, ale nejvíce se cítila osamělá, když v jednání nastala přestávka a šlo se na záchod. Zatímco soudruzi u mušlí pokračovali v diskuzi či vtipkovali, ona seděla smutně ve své kabince.

Proto se velmi těšila na oslavy Mezinárodního dne žen, kdy prezident pozve na Pražský hrad nejlepší ženy v republice. Představovala si, že jako předsedkyně Svazu žen bude spolu s Husákem a Štrougalem ústřední postavou slavnosti. Připravila si k tomu i několik vtipných žertíků.

Všechno se však vyvinulo jinak. Husák ji neposlouchal, protože pošilhával po herečce Petrovické, a Štrougal - známý to příznivec sportu – obdivně obcházel koulařku Fibingerovou. Také ostatní soudruzi se s úsměvem vmísili mezi delegátky, třebaže to žádné krasavice nebyly. Zejména Bil’ak oslňoval neotřelými otázkami, jako třeba „Odkial ste, súdružky?“.

Kabrhelky si nikdo nevšímal. Pomyslila si: Jsme jako slepice ovládané kohouty. Takový je holt úděl ženy.

Vrazila do sebe tři gruzíňáky, a kdyby ji Švorcová nezachytila, snad by i upadla.



zpět na článek