29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

FEJETON: Továrna na zákony

V září se předvolební kampaň rozjede naplno a v říjnu voliči rozhodnou, kdo zasedne v poslanecké sněmovně. Stávající sněmovna nechá za sebou dluh sto sedmdesáti neprojednaných návrhů zákonů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Košíček 8.9.2021 21:30

Zákony jsou jedna věc. A pak jsou tu pgááávní názogy. Nazdar. [>-]

J. David 8.9.2021 19:31

Kurňa, a vyzná se v té houštině právních dienstreglamá vůbec někdo? Vždyť i soudy si sami sobě výklad práva rozporují, klasické schlamperei. Dva juristé, trojí výklad právních paskvilů. Hlavně že je palmáre.

I. Polák 8.9.2021 13:59

No ono by se spíš mělo přemýšlet na tím, jestli každý zákon, btw. platící až od nejbližšího 1. ledna a podobně(proč?), má platit do konce života naší galaxie. Což takhle, kdyby měl stanovený i konec? Samozřejmě, třeba by se mohla sněmovna opět sejít a před koncem ho prodloužit protože se strašně osvědčil....

Pak také jsou zákony, které končí náhradou za jiný - typický příklad je občanský zákoník. Což takhle, dělat to se všemi "novými" zákony?

Ale to jsou nápady právního laika....

V. Němec 8.9.2021 13:25

Tacitus:

Čím více zákonů, tím zkaženější stát.

M. Husovice 8.9.2021 10:30

Co kdyby se parlament zamyslel(sic!) a místo schvalování nových zákonů začal zákony (a jejich přílepky) rušit. Občan by se lépe orientoval, stejně tak i advokát, prokurátor i soudce, nemuseli by si každý rok kupovat nová vydání, nabo abgrejdovat programy v PC. Co není zákonem výslovně zakázáno je dovoleno. A mohli by se zákonodárci (??-zákony nám darují jako danajský dar??) více věnovat rozpravám,půtkám, hádkám a návštěvám poslanecké kantýny. Hloupá a nereálná úvaha, ale přesto mi to nedalo, bylo by to pěkné.:-)[>-]V

R. Langer 8.9.2021 9:16

Možná by bylo na čase pár tisíc zákonů ZRUŠIT. ;-)

P. Nešvara 8.9.2021 9:14

Bezprávní společnost může mít dvě formy. Jednak je to společnost, kde neplatí žádné zákony, jenom zákon silnějšího. A potom situace, kdy jsou tisíce a tisíce navzájem si protiřečících zákonů a soudce může rozhodnout jak chce, protože vždycky si najde nějaký zákon či paragraf, kterým toto rozhodnutí odůvodní. A obávám se, že to je naše současná situace.

Zákonů je tolik, že každý je porušuje aniž o tom ví. Takže najít klacek na člověka s nepohodlnými názory je velmi snadné. Ani nemusí tušit, co se děje a najednou je v kriminále. Protože neznalost zákona neomlouvá. No a ten milion zákonů nezná nikdo.

A. Ová 8.9.2021 8:55

Tak sakra, pojde lidstvo na robotizaci nebo legislativizaci. Anebo možná jsou oba atributy životaschopnější, než kam je lidské chápání schopno dohlédnout, neboť zatím se slučují se životem, kterýžto ovšem do dnešního dne nemá ustálenou definici. Se životem člověka, jak jej chápeme. Asi bez zákonů by nebyl pochopitelný...třikrát sláva rozumu... Bezbřehost improvizace by byla nekonečná jako nekonečný není žádný problém

R. Gramblička 8.9.2021 9:05

Ale houby. Společnost samozřejmě pravidla potřebuje, ale několik tisíc základních, nikoliv statisíce pravidel na každou chujovinu.

P. Dvořák 8.9.2021 8:03

Občané ani soudci nemůžou znát všechny zákony. Důsledek:

Občan přemýšlí, jedná a najednou někdo zjistí, že jednal špatně. I zasedne moudrý soudce (specialista na danou oblast) a celé týdny - měsíce - i roky studuje příslušné zákony a jiné právní normy.

Poté vyhlásí rozsudek, občan se odvolá, věc řeší vyšší soudci (specialisté na danou oblast) a celé týdny - měsíce - i roky studují příslušné zákony a jiné právní normy.

Poté vyhlásí rozsudek . . . . . .

Připadá to někomu smysluplné a pro život běžného občana a celé společnosti přínosné?

J. Jurax 8.9.2021 12:53

No, pro dobré placené soudce to nesporně přínosné je. Mají práci. Co by jinak dělali?

R. Gramblička 8.9.2021 7:45

Můj vlhký sen: Kdyby následující sněmovna nejen že nepřijala žádnej novej zákon, ale ještě jich aspoň tisíc zrušila.

Kdykoliv vyběhnu ven, poruším nějaký zákon. Jaký? Ani srnka netuší. Je jich tolik, že se v nich nevyzná ani soudce nejmoudřejší. Bohužel, kdykoliv se objeví problém nebo se to aspoň někomu zdá, všichni sborově křičí: "udělejte na to nový zákon", aniž by si kdokoli uvědomil, zda ty problémy neprodukuje samotná legislativní džungle. :-/

L. Harvánek 8.9.2021 7:10

Já bych spí uvítal, kdyby Sněmovna nějaké nadbytečné zákony zrušula. A mohlo by jich být třeba stosedmdesát tisíc. Protože jejich nedostatkem rozhodně netrpíme, když jich máme údajně o něco víc než dva miliony. To jsem nepočítal já, ale sdělila to veřejně jedna bývalá ministryně spravedlnosti.

P. Hatina 8.9.2021 0:19

Což mi tedy připomíná, když parlament se má scházet pouze v důležitých případech, tak že během mnichovské krize 1938 se nesešel vůbec. Asi to zase nebylo tak důležité :)))

J. Vorlický 8.9.2021 9:14

Nebylo. Všechno řídil Beneš.

R. Langer 8.9.2021 9:15

No vida. ;-D

P. Hatina 8.9.2021 9:48

To je právě ten zásadní omyl, v demokratickém státu toto ani prezident řídit nemůže, ale v případě tak důležité smlouvy (i kdyby jí prezident podepsal) by měl o její ratifikaci hlasovat parlament.

Který by jistě měl tehdy plné právo, ale i zodpovědnost jí odmítnout.

Tudíž, znovu opakuji, parlament se tehdy vůbec nesešel, o tomto nehlasoval, takže se mu to asi nezdálo příliš důležité..:-(

J. David 8.9.2021 19:38

Mekta Beneš, a byl pak první, kdo v roce 1938 vzal nohy na ramena do Londýna. President budovatel. Nemlich to samé v roce 1948, to prchl ale pouze na stará kolena do Lán. Kašpar.