29.3.2024 | Svátek má Taťána


FEJETON: Pracovitost

4.11.2013

Ráno jsem si přivstala, abych stihla dokončit kontrolu dlouhatánského textu a mohla ho poslat, a když jsem s tím byla hotová, měla jsem pocit, že bych si za tu hromskou práci měla nadělit nějakou odměnu – jenže mě čekala jiná, taky rozsáhlá. Ach jo – odměnou mi tedy bude leda tak pocit, že jsem pracovitá a výkonná.

"Myslíš?" ozvalo se pode mnou a na koleno mi zaškrábaly kocouří drápky. Koukla jsem na zem a tam před Davídkem ležel papír. Zvědavě jsem si ho přečetla. Stálo na něm:

"1. Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, 2. Člen volebního výboru sněmovny, 3. Člen zemědělského výboru sněmovny, 4. Člen Meziparlamentní skupiny Česko–Rakousko ve sněmovně, 5. Člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, 6. Člen Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR, 7. Hejtman a člen rady Jihomoravského kraje (JMK), 8. Zastupitel Jihomoravského kraje a předseda Rady hospodářské a sociální dohody JMK, 9. Předseda Bezpečnostní rady JMK, 10. Předseda poradního sboru hejtmana pro otázky koncepce zdravotnictví JMK, 11. Předseda Asociace krajů České republiky, 12. Člen Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu, 13. Místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, 14. Člen monitorovacího výboru ROP NUTS 2 Jihovýchod, 15. První místopředseda (a člen ÚVV) ČSSD, 16. Člen politického grémia ČSSD, 17. Člen KVV ČSSD Jihomoravského kraje, 18. Místopředseda OVV Brno-venkov ČSSD, 19. Stínový ministr zemědělství a venkova ČR za ČSSD, 20. Garant zemědělské ústřední odborné komise ČSSD, 21. Předseda Politické rady CENTROPE, 22. Člen správní rady Masarykovy univerzity Brno, 23. Člen správní rady VUT Brno, 24. Člen správní rady Mendelovy univerzity v Brně, 25. Člen správní rady Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, 26. Člen řídící komise se statusem rozhodovacím Moravian science centre Brno, 27. Předseda valné hromady Jihomoravského inovačního centra, 28. Předseda dozorčí rady Vinařského fondu ČR."

"Co to je za seznam?" zeptala jsem se Davídka.

"To jsou funkce Michala Haška," odvětil nevinně.

"A kdes to vzal?" otázala jsem se přísně.

Zatvářil se asi jako já u výslechu a odpověděl taky tak: "Našel jsem to ve schránce." Věřila jsem mu asi tolik, jako tenkrát estébáci mně. "Lhát se nemá, jak známo," namítla jsem, ale bylo mi jasné, že moje pozice není v tu chvíli nejsilnější.

Taky nebyla, kocourek se nedal: "To vím i bez tebe, ty chytrá. Ale co ti mám říct? Že jsem si to našel na internetu?" – "Máš mi říct pravdu," zkusila jsem ho opatrně vychovávat.

"Nechce se mi," mrkl na mne levým okem. "Já jenom že ses zrovna naparovala, jak jsi pracovitá... Tak jsem si myslel, abys viděla, jak vypadá pracovitost. No uznej, zvládla bys něco takovýho, jako ten Hašek?" "Ne," musela jsem přiznat. Kdyby se každé funkci věnoval jeden den v měsíci, stihne to i v únoru... zamyslela jsem se. "Ale já nejsem politik," namítla jsem nakonec. "Ještě toho trochu," odfrkl Davídek a spokojeně se šel stočit na postel, aby zase celý den prospal.

LN, 1.11.2013