28.3.2024 | Svátek má Soňa


FEJETON: Poznámky

21.4.2016

Po léta, kdy přednáším, hovořím sice zpaměti, ale mám s sebou vždy papíry s poznámkami. Paměť je ošidná, stane se, že se mi nevybaví matematická rovnice či některý termín. Pak přijde papír s poznámkami vhod. Přiznám se, že jak jdou léta, papírů přibývá – tu vypadl z paměti nějaký vzorec, jindy něco jiného. V odborné přednášce si nemohu vymýšlet, improvizovat jako herci na jevišti.

Na své desky s poznámkami jsem si vzpomněl před nedávnem, když jsem na internetu četl, jak prezident Zeman nazval „chudinkou“ zpěvačku Lenku Dusilovou, která se vůči němu vyjádřila kriticky. Chudinka proto, že svoje - prý tři - věty četla z papírku. Nevím, nebyl jsem svědkem, asi by to šlo znát nazpaměť, ale na druhé straně tato mladá dáma je zvyklá na texty písní, nikoli vlastně politická prohlášení. Bylo by na místě zeptat se jí, proč to četla.

Na druhé straně přiznávám, že hlava státu zásadně hovoří spatra, což mnohé okouzlí. Jen si dovolím poznámku, že občas by papírek s poznámkou nebyl od věci. I prezident může být omylný. Ne, nemám teď na mysli trapnou tahanici o Ferdinanda Peroutku, ale projev hlavy státu dne 28. října 2015 při udělování řádů a vyznamenání. Tehdy prezident Zeman řekl (cituji to z jeho webových stránek):

„Víte, opět budu citovat Churchilla, který po mnichovské dohodě řekl: ́Velká Británie si mohla vybrat mezi ctí a válkou. Ztratila čest a bude mít válku ́.“

Je to proslulá věta, jen zní trochu jinak: „Anglie měla na vybranou ztratit mír, či ztratit čest. Ztratila čest, ale mír nezachránila.“ Ale hlavní smysl zůstal zachován i v této podobě. Ovšem - a to je právě podstatné – tuhle větu nevyslovil Winston Churchill, leč prohlásil to dne 2. října 1938 Duff Cooper, první lord admirality, když na protest proti mnichovské dohodě opouštěl vládu. Abych usnadnil hledání, dodávám, že je to v knize Jaroslava Matějky „Život Sira Winstona“ (Praha, 1968) na str. 323.

Jsou situace, kdy by hlavě státu pomohl případný papírek s poznámkou, kde by byla ta věta správně (doufám, že J. Matějka ji tak citoval), a hlavně údaj o jejím autorovi. Není to nic ponižujícího pomoci si poznámkami, zvlášť když se vracíme do minulosti vzdálené desítky let. Jen počítače mají dokonalou paměť. Lidé nikoli.