25.4.2024 | Svátek má Marek


FEJETON: Než to zakážou

26.8.2021

Okamura už otevřel své farmářské trhy s jablky ze Španělska za třetinu ceny, než je v supermarketu, to je čerstvý signál, že se předvolební kampaň rozjíždí do finále. Zatím dominoval zmrzlinový souboj pod heslem Lízejte, než to zakážou. Ten vzbudil nemalý posměch – přiznám, že jsem ho v úvodníku Neviditelného psa taky ironizoval, protože mi to nesepnulo s pirátským sorbetem. Mám dlouhé vedení, takže definitivně mi hloubka poselství sloganu došla, až když jsem poslouchal svůj oblíbený podcast Vlevo dole s Václavem Dolejším a Lucií Stuchlíkovou. Rozebírali tam Babišova děla se špínou a hráli si s myšlenkou zákazu bůčku. Tak nějak to bylo myšleno, že se Babišovi hloupí voliči obávají, že jim někdo (kdo?) zakáže bůček, což je samozřejmě pitomost, protože bůček nikdo nikomu nezakazuje. Poslouchal jsem oba moderátory a dával jim za pravdu. Špína, hnojomety, podprahové působení na nízké pudy.

Kdybych já byl volební stratég, zamířil bych na základní problém směřování celého našeho civilizačního prostoru. Čtu teď Sedm zákonů od Miroslava Bárty a jím definované příznaky úpadku vidím všude kolem sebe: růst složitosti a smršťování komplexity, to je jeden z nich, mimořádně silně bije do očí. Inženýrský dirigismus opřený o ideologicky vytčené cíle, to je hrozba mnohem vážnější než očekávaný nástup afghánských uprchlíků. Čekal bych od pravicové strany, a to je v první lize – zbytkově – jenom ODS, že taková téma zvedne, a dočkám se jen prohlášení pana Fialy, že Zelený úděl je něco, s čím se musíme smířit.

Nejsem volební stratég a pravděpodobně by jím nemohl být ani profesor Bárta. Ten shrne výsledek zkoumání civilizací za tisíce let do sedmi zákonů – a přece je to tlustá kniha. Volební stratég musí hledat jedno slovo. Takové, jaké každý pochopí.

A je to tady, našli ho Babišovi markeťáci. To slovo je zákaz. Vystihuje princip všeho, co se chystá.

Kdyby šlo o zákaz bůčku nebo utopenců, vem to čert. Ale už tu máme na obzoru zákaz spalovacích motorů. Zákaz uhelných elektráren a tepláren. V Brně budou topit štěpkou. Ten, kdo to rozhodl, asi nikdy nebyl na chalupě, aby si v kamnech zkusil rozdíl mezi uhlím a dřevem. Zmrzlinová šarvátka vznikla, když si Piráti zakázali nanuky, protože jsou z mléka. Krávy jsou na čekačce zákazu.

Opravdu nemusím být ztroskotanec a chudobný penzista, abych se budoucnosti založené na zákazech bál. Zákazy, to je velké téma a leželo na zemi a Babiš ho zvedl a pravděpodobně s ním vyhraje volby.

Pro něho samotného to ovšem může přinést víc komplikací než užitku. Téma je to příliš silné a dostane ho do konfliktu s Evropskou unií, s jejím aktuálním vedením a současnou politickou evropskou elitou. Disponuje výtečnými marketéry, ale chybí mu odvaha. Aby se pustil opravdu na plné pecky do boje s sílící kulturou zákazu, na to mu chybí gule.

LN, 23.8.2021

Neff.cz