24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FEJETON: Nechť krize plodí

Nebudu nikoho poučovat o politice, od toho jsou poučenější, ani nebudu kárat o morálce, od toho jsou morálnější než já. Takto jsem se zařekl tehdy, kdy mi Lidové noviny poskytly příležitost snů: napsat si pro pondělní vydání Lidovek co chci, podle vlastního zaměření a zájmu. Takže dnes bych neměl mít problém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 18.2.2021 16:31

Snad by to mohlo někoho zajímat. Zopakuji zde diskuzi pod dnešním Neffovým úvodníkem.

1. Byl dostatek času se připravit na příchod budoucí pandemie. Bill Gates v úvodu svého TED hovoru říká, co je pravděpodobnější budoucnost: Nikoliv bomby (atomové), ale mikrobi (čímž myslí viry)."

2. Průběh současné pandemie Covid-19 prokázal platnost biblického přísloví, že "Dříve velbloud projde uchem jehly, nežli ..." Dnešní terminologií bychom spšíše poznamenali: "Ta Neviditelná ruka trhu, ale řádí! Viďte?"

Zde je odkaz na video TED 2015: jhttps://www.ted.com/talks/bill_gates_the_next_outbreak_we_re_not_ready?language=ene

Jméno: Jindřich Anděl, Datum: 18.2.2021 11:38, Předmět:Jde o to, že nejen Gates. Každej druhej hollywoodskej film byl o tom, jak nás všechny zkosí nějaká pandemie.

Moje odpověď je následující: Kdo se v životě řídí hollywoodskýmy filmy, není pro mne partnerem do seriózní diskuze.

J. Vavrochová 18.2.2021 11:33

Pane Neffe, je pochopitelné, že i vy podléháte depresi v době koronavirové, leč tento váš fejeton naději na lepší pozítřky jeho čtenářům těžko přinese.

V. Heidlerová 18.2.2021 11:38

Neškodilo by, kdyby si autor obstaral péči psychoterapeuta.:-P

V. Petr 18.2.2021 15:26

S takovýmto parlamentem lepší zítřky NEČEKEJTE!

J. Jurax 18.2.2021 17:18

Inu, není účelem fejetonu povinně přinášet naději na cokoliv, tedy i lepší pozítřky.

A za sebe bych řekl, že přítomnost - politická u nás i jinde, covidová i jiná - zas nějak moc důvodů k jásavé euforii nepřináší. Věděla byste o nějakém?

J. Nevrkla 18.2.2021 8:52

Extremistická komunistická strana, nacionalista japonského původu, vláda nás nouzovým stavem dovedla ke katastrofálním výsledkům - a Neff už blbne, sluší se dodat.

J. Jelínek 18.2.2021 9:38

Proč?

J. Nevrkla 18.2.2021 9:47

Proč zmiňuje Okamuruv poloviční japonský původ? Tím ho chce nějak diskvalifikovat? Ubohé, neslušné. Proč označovat komunistickou stranu jako extremistickou? Neprosazuje pokud vím nic protiústavniho, protizákonného, je už konzervativnější než některé jiné strany, ten požadavek na trestnost cenzury to jen dokládá. A obvinovat vládu z epidemie je hloupost. Měla toho snad zakázat ještě více?

J. Jelínek 18.2.2021 9:58

S tím Okamurou snad máte pravdu, ale nepodléhal bych tak moc politické korektnosti. Je poloviční Japonec? Je. Je to český nacionalista? Je. Jeho "poloviční japonství" ho nijak nediskvalifikuje v očích jeho příznivců. Komunistická strana vždy byla, je a bohužel i nadále bude jen zločineckou organizací, expoziturou Kremlu a fašizující smečkou vedenou bývalými (?) estébáky.

V. Novák 18.2.2021 10:26

1) Okamura je čtvrtinový Japonec, neb jeho otec byl/je poloviční Korejec - tedy oba jsou v Japonsku předmětem nekonečného opovržení. Možná z toho pramení jeho české vlastenectví, protože u nás mu jeho "japonství" vytýkají jedině blbové, naštěstí silně menšinoví.

2) Okamurovi stoupenci zřejmě dokáží - na rozdíl od vás - rozpoznat rozdíl mezi nacionalistou a vlastencem.

3) V Rusku je komunistická strana v opozici - takže ta českomoravská může být tak leda expoziturou opoziční ruské partaje.

V. Heidlerová 18.2.2021 11:36

KSČM je zločinecká organizace, podle současných slov trochu méně, ale podle činů bohatě. A kdo ji dostal k vládě? STBák Babiš.Rv A ještě se nechá jimi vydírat, bez nich by si ani neškrtl.

V. Novák 18.2.2021 11:44

Jsou opožděná, milostivá paní. Minulý týden si mohla ověřit, že KSČM už Babiše nevydírá - využijou opozičního rozvolnění?

J. Nevrkla 18.2.2021 12:55

Neříkal bych, že je Okamura nacionalista, zastává politiku přátelství mezi národy, lepší označení je patriot, který nechce být řízen ze zahraničí.Komunisticka strana rozhodně posledních třicet let není žádnou zločineckou organizací, socialismus už dávno i v Rusku není, pokud se ho zastávají, pak je to jenom rozumná reakce na propagovanou protiruskou xenofobii.

V. Novák 18.2.2021 16:28

Míšenec Okamura už z principu ani nemůže být nacionalista, je vlastenec té vlasti, kterou si vybral a kde mu nevytýkají míšenecký původ. Na rozdíl od nacionalistického Japonska.

Nacionalista preferuje národ, ať je to co je to. Vlastenec preferuje svou zem.

M. Šejna 18.2.2021 9:40

Přesně tak,

naše mládež, kteří totálně s.e.r.e na nošení roušky a na další protiepidemická opatření, za to nemůže. Může za to vláda, že jim nedasadila roušku na ksichty násilím a pod hrozbou střelné zbraně.

:-P

Když umírá kuřák na rakovinu, není to jeho vina. Může za to vláda, že mu umožnila kupovat si cigarety.

:-P

V. Petr 18.2.2021 15:20

R^R^R^R^

V. Kolman 18.2.2021 15:38

Vláda toho dělá ještě málo.

Umožnila lidem kupovat cigarety a alkohol. Měla by následovat marihuana, hašiš, kokain, LSD...... vše prodávané legálně a s patřičnou daní.

Kdo nyní chce drogy, tak si je stejně sežene, ale "zisk" z toho mají pokoutní prodavači (módně nazývaní "dealeři"). Státem prodávané drogy by měly zaručenou kvalitu a (snad) nepřemrštěnou cenu.

P.S. - Nejsem závislý na jakýchkoli drogách, ale hněte mě pokrytectví státu, který nikotin a etylalkohol nerušeně prodává, ale ostatní drogy jsou kriminalizované a fůůůůůj.

J. Jurax 18.2.2021 17:42

A když ochlasta umírá na selhání jater, může za to taky vláda. Nezakázala prodávat chlast.

A když někdo umře na komplikace spojené s otylostí, vinna je vláda. Nezakázala přežírání.

A když se někdo zabije v autě nebo na picyklu, není vinen nikdo jiný než vláda. Nezakázala auta, potažmo picykly.

J. Jurax 18.2.2021 17:36

Neblbne. Dovoluje si nazývat věci politicky snad nekorektně, leč pravdivě.

Nakonec - že výrazným českým vlastencem, nebo chcete-li nacionalistou, je poloviční Japonec je poněkud kuriózní. KSČM je strana extrémistická, akorát naštěstí dobou přidušená. A výsledky vlády, vybavené i prostředky nouzového stavu pro boj s covidem, skutečně nelze hodnotit kladně; zde mám ovšem za to, že vláda jiného složení by nejspíš nedopadla výrazně jinak.

P. Hatina 18.2.2021 8:49

Mimochodem, asi to bude znít podivně, ale vůbec bych neviděl takové pozitivum v tom, že "..že se podařilo (tak rychle) vyvinout vakcíny dosud neslýchaných parametrů a principů. " Protože - něco takového se od současného globálního mega průmyslu s léky , kde se točí stamiliardy právem očekávalo. A taky hned od začátku koro krize se (bohatě dotované) vědecké týmy daly do práce, a už brzo začaly ohlašovat, první zkušební pozitivní výsledky.

Jenomže,a v tom je ten rozdíl, být to "v normální době", tak by trvalo řadu let, než by přes opravdu rozsáhlé testování svých léků došlo k potřebným úředním povolením a až pak k dosti obezřetné distribuci.

Což se tedy "vzhledem k mimořádným okolnostem", a na politické pokyny, a na politickou zodpovědnost? velmi zkrátilo a seškrtalo, z roků na měsíce.

Tak až toto by se mělo hodnotit. Zda je toto dobře nebo špatně.

Jistě, vzhledem k aktuálním počtům umírajích na covid se zdá, že jiná cesta nevede. Ovšem podobné argumenty, v případě třeba rakoviny , či jiných nemocí, měli a mají i jiní producenti léků, a ti vyjímky nedostali, a nedostanou.. Nebo se i toto možná změní, a na politické rozhodnutí "na tu a tu nemoc se přeci umírá" se ty vyjímky budou dávat dál???

V. Heidlerová 18.2.2021 8:28

Moudrá vláda má mít připraveny varianty řešení i na podobné případy. Babiš určitě věděl, že podporu nezíská - a odmítal jednat ve věci, která potřebuje shodu napříč pol. spektrem. Už rok nejedná, přisvojuje si zásluhy druhých a svým neúspěchům najde okamžitě viníka(y). Nemyslím, že by parlament podrazil vládě nohy, někdo musel Babišovi ukázat, že jeho moc není neomezená a že způsob, jakým řídí vládu, je jako smyslu zbavený. Nakonec musel prosit a fňukat i u svých nenáviděných odpůrců, když ho opustili KSČ-vyděrači, které zavlekl do vlády, ač je to zločinecká organizace. Jeho nedodržováním ústavních pravidel a zákonů vznikl zajímavý právní stav-nestav, proto musí být do budoucna vyřešen. Proto p. Vystrčil udělal jen dobře, že nechá tento bezprávní stav posoudit ÚS, my, obyčejní lidé, hledíme s úžasem, jak lze obejít rozhodnutí zákonodárného orgánu. A co kdyby někdo okomentoval raději chování tzv. presidenta MZ, který na mezinárodním fóru nepoužíval roušku??? Když nemůže dýchat, ať zůstane doma. Ale on to ani nezdůvodnil a my ostatní, si to musíme nechat líbit.

M. Šejna 18.2.2021 9:35

Až budete v bolestech chcípat na JIP, požádejte Vystrčila, aby posoudil, zda ta JIP odpovídá předpisům a ústavě.

Vy jste přesně ten typ užitečného idiota, který v době epidemie řeší ústavnost postupu lékařů, místo toho, aby řešil, jak jim pomoci.

F. Musil 18.2.2021 11:07

Nevím kde jste vyčetl,že p.Vystrčil "řeší ústavnost postupu lékařů"? Stížnost snad dává na postup vlády při vyhlašení NS..Pokud se mýlím tak sem s tím..

V. Petr 18.2.2021 15:25

Vystrčil "řeší" ústavnost vyhlášení karantény, což je za daných okolností totéž. ZLOČINCI z opozičních politických stran ohrožují CELÝ NÁROD, aby si na vládě vynutili PENÍZE pro kde koho!!!

V. Heidlerová 18.2.2021 11:32

Já jsem užitečný idiot, kdežto vy jste idiot bez přívlastku, diagnóza.;-D;-D;-D

J. Jurax 18.2.2021 17:46

Ano.

Politický boj až do úmrtí posledního covidem nakaženého. To jsou jen collateral damages v boji o to, aby konečně vládla ta jedině správná strana, potažmo hnutí. Ta NAŠE!

D. Zwyrtková 18.2.2021 7:13

Proč, všichni jsou stejní.

J. Moravec 18.2.2021 6:00

A aby to bylo ještě zajímavější:

tiskovka ODS včera mezi 12. a 14. hodinou na ČT 24.

Pánové z ODS upřímně občanovi vysvětlili jak to vše bylo a co s tím hodlají udělat

A aby se to už nikdy neopakovalo, podáme podání

- senátor Vystrčil - .... “protože musíme vědět že máme vládu, která je ochotna riskovat jen proto, že chce vyhrát volby, musíme vědět to, že chce být tím kdo všechny zachránil” ...

Proč jsem si jenom vzpomněl na památný projev z Červeného Hrádku.

V. Heidlerová 18.2.2021 8:30

Mně to bylo naprosto srozumitelné. Možná jste nebyl ve formě a měl jste poruchu vnímání. Ta paralela by mne nikdy nenapadla. Spíš se zaměřte na projevy páně Babišovy, hááááááááááááááááááááá

V. Novák 18.2.2021 10:28

A víte, že mě nepřekvapuje, že zrovna vy jste ten blábol pochopila?

Nebo si to aspoň myslíte...