28.3.2024 | Svátek má Soňa


FEJETON: Lidé čtěte, neblbněte!!!

16.5.2009

Patřím k velice šťastným lidem. Díky novinám. Hned po probuzení se na ně začnu těšit. Když si je vybírám u dveří ze schránky, s chutí k nim přičichnu. Mám totiž rád tu zvláštní „vůni čerstvých novin“. Pravděpodobně trpím závislostí. Ale protože to vychází levněji než kokain, neřeším to. Největší požitek mne však čeká o chvilku později, při jejich čtení.

Každodenně mi přinášejí tolik pozitivních informací od mojí druhé maminky. V soukromí jí důvěrně říkám „Máma AU“. Správně psáno by mělo být „Máma EU“, ale mně se lépe vyslovuje ta první verze.

„Máma AU“ se totiž o mne stará jako o vlastního. Nikdy bych nevěřil, kolik existuje věcí, které by můj život negativně ovlivňovaly, kdyby se o ně „Máma AU“ nepostarala. Bez jejího přičinění bych si nikdy neuvědomil, jak mne stresuje například nákup příliš zahnutých banánů a okurek. Obrovské nadšení ve mně vzbudilo také nařízení o povinném používání bezdotykových vodovodních baterií v restauracích. Vždyť na páčce by mohl být bacil, který třeba právě mne by bacil. Rád na tu chvíli vzpomínám. To bylo panečku hejno endorfinů, co mně ta zpráva vyplavila z mozku to těla.

A „Máma AU“ se stále snaží, neumdlévá. Díky ní moje auto „pšouká“ z výfuku trochu voňavých spalin z nějakého „kytkového oleje“, pro jehož produkci se konečně začalo s odpovědnou a skutečně poctivou likvidací hygienicky i klimaticky nepřijatelných amazónských deštných pralesů. Prodej nějakých emisních povolenek, které „Máma AU“ neohroženě podporuje, nám umožní zateplit spoustu bytů. To jsou přece nádherné zprávy, že?

Stejně krásné jsou tajné, ale ve skutečnosti „veřejné finanční sbírky“, které jsou organizovány pro zajištění zisku chudákům provozujícím sice ekonomicky naprosto neefektivní, ale z pohledu „Mámy AU“ bohulibé sluneční, větrné a jiné ekologické energetické zdroje.

Jediné, čeho lituji, je skutečnost, že „Máma AU“ nevydává vlastní noviny, v nichž bych se každý den dozvěděl celou pravdu o nových opatřeních, která mi vylepší a zpříjemní život. Ale na druhou stranu už bych z přemíry těch pozitivních zpráv mohl opakovaně prožívat orgasmus, což by mne mohlo postupně odvést od sexu. Tak to zas ne!!! Prozatím si tedy vystačím s voňavými novinami.