19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Zákon o státní službě

Jsme prý poslední, kdo ho nemá. Jenže co ten zákon přinesl ostatním státům EU? Kastování a dluhy. A také jisté voliče, kteří jsou zárukou neměnnosti systému, protože kdo by si přece řezal větev sám pod sebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sládeček 26.1.2014 18:20

Přesně

tak.

P. Skřivan 26.1.2014 12:35

Opravdu se panu Matějkovi divím,

jakoby se mu zdál současný systém založený na poslušnosti úředníků tomu, kdo má zrovna větší moc lepší ? To mu nevadí, že se všichni šéfové pokaždé mění a že úředník, který poukáže na zlodějiny politiků, jde ? To mu nevadí, že politické strany zřizují zcela nepotřebná tzv. úřednická místa, kde tzv. úředník pracuje za peníze státu pro stranu, která ho tam odklidila ? Kdo si myslí, že páchá ta zmanipulovaná výběrová řízení, kterých je, jak ví každý podnikatel, naprostá většina ? Snad si nemyslí, že řadoví úředníci ... . Jistěže to nepřestane: ale bude to alespoň těžší ... .

J. Vintr 26.1.2014 12:58

Re: Opravdu se panu Matějkovi divím,

Pan Matějka nechválí současný systém, ale správně předpokládá, že cokoliv splácají naši volení zástupci, povede jen k horšímu ...

P. Skřivan 26.1.2014 18:02

Re: Opravdu se panu Matějkovi divím,

To jsem pochopil, že by jim pan Matějka do toho nejraději "hodil vidle".

Bohužel kritizovat umí každý, ale navrhovat konkrétní a prakticky realizovatelná řešení už ne. ... a obávám, že nedělat nic za současného stavu už nejde. Kdyby ano, tak by tenhle zákon byl u ledu i dál.

J. Vintr 26.1.2014 20:22

Re: Opravdu se panu Matějkovi divím,

Vzhledem k tomu, že ten zákon vytvořili nějací státní úředníci a jeho konečnou podobu a schválení budou pytlíkovat stranické sekretariáty (a kdo ví kdo ještě), je názor kteréhokoliv občana pouze názorem, který na to nemá sebemenší vliv. Ani nemůže "navrhovat konkrétní a prakticky realizovatelná řešení" ....

B. Rybák 28.1.2014 14:41

Re: Opravdu se panu Matějkovi divím,

Lze si těžko přestavit v oblasti správy věcí veřejných něco horšího, než na volených politicích (tedy občanech) nezávislé, prakticky neodvolatelné, především na loajalitě k velkému maxibyrokratovi závislé byrokraty. Ryba přece "smrdí od hlavy". Zdrojem a cílem dosud nepředstavitelné (EU)korupce bude přece právě ten maxibyrokrat!

Jestli věříte tomu, že mocná byrokracie někdy zredukuje své počty, tak se podívejte do Bruselu. Pokud věříte v kvalitu a efektivnost práce takových byrokratů, podívejte se tamtéž!

V. Braun 26.1.2014 8:14

Neodvolatelnost? Ale kdeže

Všem horlivým odpůrcům zákona, kteří v této diskusi hořekují jak zkorumpované úřednictvo nepůjde odvolat, doporučuji si přečíst alespoň současné znění zákona zde http://business.center.cz/business/pravo/zakony/sluzebni/cast3.aspx

Budete překvapeni, že úředníky i nadále půjde odvolat pokud budou nejen odsouzeni za trestný čin, ale dokonce i z důvodu organizačních a úsporných opatření.

M. Kosejk 26.1.2014 9:13

Re: Neodvolatelnost? Ale kdeže

Zapomínáte na to, že ta verze, co právě prochází PS, počítá s vytvořením "samostatné" struktury vedení byrokracie, na kterou demokratická politika bude mít omezený vliv. Například ministr může svému šéfovi byrokratů (tajmníkovi) dát metodický pokyn k zeštíhlení ministerstva, ale co udělá tajemník konkrétně, to už bude mimo moc politika. A když tajmník bude práci sabotovat, tak velmi těžko za to půjde odvolat.

p.s. A taky citujete verzi z roku 2002. Co z toho nakonec vyleze, těžko říct. Zatím není možno být optimistický

J. Šimek 26.1.2014 17:02

Re: Neodvolatelnost? Ale kdeže

Zároveň ale nelze tvrdit nic o neodvolatelnosti.

J. Boleslav 26.1.2014 19:42

Re: Neodvolatelnost? Ale kdeže

Nedodělku z pera socanů je třeba se hodně bát. Dosud platná verze, která nikdy nenabyla účinnosti, byla relativně přijatelná.

P. Vaňura 25.1.2014 22:37

Mimochodem, byl to už Tomáš Baťa, který ostře

kritizoval "definitivu" státních úředníků. A Jiří Mucha zase popisuje mentalitu italských úředníků, na území, osvobozeném Spojenci. Úředníci se velice snažili, aby se dostali na tak vysoký post, že nebudou dělat NIC a jakmile ho dosáhli pracovat z větší části přestali. Američané z toho byli zoufalí.

Víme, co tady páchá justice s doživotně jmenovanými soudci, chceme toto ještě rozšířit na úředníky????

P. Skřivan 26.1.2014 18:08

Re: Mimochodem, byl to už Tomáš Baťa, který ostře

Nevím co tu páchá justice s doživotně jmenovanými soudci, ale dvě žaloby, z nichž jednu jsem podal já, tu druhou má bývalá žena, a to proti zvůli mocných, tak nějak celkem vyřídili v náš prospěch. Dalo to práci a trvalo to dlouho, ale šmejdi jsou nakonec za šmejdy označeni, a to pravomocně.

Jste si jist, že byste tu odvahu jako soudce měl také ?

P. Vaňura 26.1.2014 18:51

Ukázkou "práce" naší policie a justice je kauza vytunelování

fondu JIA Českou spořitelnou. Co do rozsahu (kolem miliardy) to odpovídá H-systému ALE soud rozhodl kvůli právním kličkám že, Česká spořitelna, zastupovaná JUDr. Rychetským, současným předsedou Ústavního soudu !!! nemusí dokonce ani ukradené vrátit. Doplatil na to akorát jeden ze šéfů fondu JIA, Jakubec, který ve vyšetřovací vazbě údajně spáchal sebevraždu.

Také nevím, jak bych se jako soudce zachoval, to totiž může říct jen ten, kdo už v takové situaci byl. Ale pokud mohli odsoudit Smetku na 12 a nic se nestalo, není to až tak nebezpečné.

Mimochodem, důkazem mohou být všechny kauzy, táhnoucí se víc než 8 let, amnestované presidentem Klausem. Žasnu nad drzostí, s níž si někdo troufne tvrdit, že když se to táhlo třeba 15 let, teď by se to najednou rozhodlo. A jak se měl Klaus dívat na případy, kdy jedna instance odsoudí obžalované na 9 let natvrdo a odvolací soud to změní na jedenapůlletou podmínku??

J. Boleslav 26.1.2014 19:44

Re: Mimochodem, byl to už Tomáš Baťa, který ostře

V existující verzi zákona žádná definitiva není.

J. Šimek 25.1.2014 20:45

Pochopil jsem článek tak, že Institut KV

povauje korupci za přiměřenou a nabádá ostatní občany, ať se v tom nešťouraj a nechají tomu volný průběh.

A když takovou myšlénku razí exšéf partaje usvědčené z podvodného financování, tak je to na tuty. Hotovej morální etalon. :o)

P. Vaňura 25.1.2014 22:39

Re: Pochopil jsem článek tak, že Institut KV

Pochopil jste to špatně. IVK si myslí, že zákon o státní službě korupci ještě zvýší, protože zkorumpované úředníky nepůjde odvolat!

J. Šimek 25.1.2014 23:25

Re: Pochopil jsem článek tak, že Institut KV

Jak říkám - doporučuje nechat to plavat :o)

P. Skřivan 26.1.2014 18:10

Re: Pochopil jsem článek tak, že Institut KV

Chápu, že Institut Vodovodů a Kanalizací se toho bojí. Však autorem současného stavu je kdo ? :-)

J. Kratochvíl 25.1.2014 19:28

Pane Matějka je mi vás líto, ale pravdu nemáte.

Služební zákon jste si vzal jen jako záminku opětovného útoku na EU.    Dle vás jak tvrdíte: 

"....... tento zákon absolutně neřeší samu podstatu věci, a to zdaleka nejen u nás, ale v celé EU, tedy nutnost žádoucích změn ve vztahu stát versus občan, tedy zmenšení rolí států a posílení pozic občanů."   Toto je názor ideologie fundamentálních liberalistů a dnes již neplatí.

   Cílem tohoto  zákona v zemích EU je  efektivní fungování státu a to ve všech prosperujících zemích EU tento zákon také plní a je také jednou z příčin prosperity těchto států. Dnes je všeobecně známo, že příčinou krize v Řecku, Itálii nebo Španělsku není služební zákon, ale nefunkční stát. 

   Pro fungující stát je nutnou podmínkou  dobrý zákon o státní službě, podmínka je to nutná, ale nikoliv postačující, dalšími podmínkami jsou třeba morální a charakterové vlastnosti úředníků a morálně volní vlastnosti politiků, kteří tento stát vedou. Další podmínkou jsou kontrolní a efektivní systémy ve státě  atd. 

  Cílem tedy musí být,  ne žádný malý stát,   ale funkční a efektivní stát a potom si občané vezmou takovýto stát  za  svůj a jsou ochotni ho bránit i za cenu vlastního života,  ale to se doposud v ČR nestalo.    A váš článek a názory k tomu určitě nevedou,   jak ukázal vývoj za posledních 24let......

M. Prokop 25.1.2014 21:15

Re: Pane Matějka je mi vás líto, ale pravdu nemáte.

A teď o Karkulce, pls, tu já také rád .....

P. Vaňura 25.1.2014 22:43

Funkční a efektivní stát zajistíte JAK? Jakou motivaci

budou mít regimenty nesesaditelných úředníků, aby vůbec něco dělali???

Někdy kolem roku 1870 vybírala americká vláda na funkci státu 4% HDP, dnes je to desetinásobek. A jakkoliv špatné hospodaření s těmi 4% by se výrazně nedotklo ekonomiky, jako celku.

Korupční potenciál je všude, kde někdo rozhoduje o CIZÍCH penězích.

J. Kratochvíl 26.1.2014 10:45

Re: Funkční a efektivní stát zajistíte JAK? Jakou motivaci

Asi jste nečetl můj příspěvek. Ještě jednou pro vás:  za prvé dobrý "Služební zákon" je ten , který pochopitelně klade nároky na úředníky a je možné je   odvolávat, např. za defraudaci nebo nechová-li se úředník "s péčí správného hospodáře", což je mimo jiné právní termín. Za druhé v celé historii se správci, ve všech úrovních společnosti, starali o cizí majetek, ano i defraudovali a rozkrádali, ale přišlo-li se na to byli tvrdě trestáni i na životech nebo usekáním rukou apod., nic nového pod sluncem. Pouze čeští pravicoví politici to  z ideologizovali, hlavně, aby beztrestně mohli sami krást, a vy jim to žerete.

Podle vaší logiky a logiky autora článku by neexistence Služebního zákona měla odstranit korupci. Ptám se vás proč, za celou dobu kdy nemáme tento zákon, je zde korupce a nefunkční stát jako v Řecku nebo Itálii.?? 

Funkčnost státu se určitě nezajistí tím, že budete vtloukat občanům do hlavy, že na prvním místě jsou nejvýšší hodnotou peníze a chamtivost. Jsou také jiné morální hodnoty jako je čestnost, poctivost atd. atd.

M. Prokop 26.1.2014 16:34

Re: Funkční a efektivní stát zajistíte JAK? Jakou motivaci

Jo, morální hodnoty pochopitelně existují.

Nelze je ale vnutit zákonem.

P. Skřivan 26.1.2014 18:20

Re: Funkční a efektivní stát zajistíte JAK? Jakou motivaci

To máte naprostou pravdu, pokud jde o celou společnost.

Bohužel existuje část společnosti, kterou je ke slušnému chování nutné nutit zákonem, a to jsou zejména obyvatelé věznic. Bohužel politika v letech minulých lákala zejména tyto typy, a to hlavně s ohledem na financování politických stran z různých podivných zdrojů, původem v podstatě ze státního rozpočtu. Jak víte, tak rozkrádat veřejné peníze je trestné a jestli tomu říkáte odklon, tak to nemění nic na faktu, že jde o zločin.

Zdá se že tento stav je třeba změnit tak, aby tato cesta k veřejným penězům nebyla tak snadná, jinak sice budeme mít pokaždé volební mega kampaně, ale zase budeme mít každou vládu tak skandální, jako tu minulou. To by asi nebylo dobře. :-)

P. Vaňura 26.1.2014 18:58

Skoro ve všech státech co existují, se vyskytuje

podivné financování politických stran. Např. do něčeho takového byl zapleten i bývalý německý kancléř H. Kohl. ALE daleko horší je rozkrádání rozpočtu ve prospěch všech možných mafiánů a úplně nejhorší je tvorba zlodějských zákonů, např. 180/2005Sb.

P. Vaňura 26.1.2014 18:24

Vláda nemůže poctivost nařídit zákonem, může ale

nepoctivce vsadit do vězení. (c) La Guardia, starosta New Yorku (1934-1945) a nepřítel organizovaného zločinu. Jde o to, jak to udělat, když široko daleko nikdo morální není.

Zavedené demokracie, zejména bych zmínil Švýcarsko, so "morálku" dovedou vynutit. Morální imperativy tam nemají charakter něčeho, co člověk dělá, aby se cítil před sebou jako čestný člověk, ale jsou TO NEPSANÉ ZÁKONY, jejichž porušení dokáže společnost odhalit a tvrdě potrestat, Když už to jednou funguje, stačí to jen udržovat,problém je, jak to zavést.

F. Žůrek 25.1.2014 19:22

Souhlasím s autorem

Není co dodat.

Š. Hašek 25.1.2014 13:00

Pamatujme si,

kdo odhlasuje služební zákon. Bude to stejné jako se fotoelektřinou. K ničemu. Nechme jak je.

Korupce již v parlamentu a novinách nefrčí, teď bude frčet hádání se o "nezávislém" úředníkovi.

M. Kosejk 25.1.2014 13:21

Re: Pamatujme si,

P. Fiala k tomu zákonu v PS řekl toto: "Jediný důvod, proč se tu dnes scházíme, je zákon, který má umožnit, aby se pan kolega Babiš stal členem vlády. ... Kdybychom chtěli, aby nás vozil řidič, který v důsledku nějakého přestupku přišel o řidičské oprávnění, tak bychom opravdu udělali to, že bychom změnili zákon? Nebo bychom ho radši neměnili a dali tam jiného řidiče? To není absurdní příklad. To je přesně tento případ. Nemůžeme dělat zákony proto, že nevyhovují jednomu člověku. A abyste mi dobře rozuměli. Jeden můj kolega z vlády říkával velmi často, že je vstřícnost sama. Ne všichni mu to věřili, protože to byl shodou okolností ministr financí. Ale já jsem dnes skutečně vstřícnost sama a mám velké porozumění pro hnutí ANO, které jako další firma pana Babiše chce prosadit svého šéfa do vlády. Tomu rozumím. Ale čemu nerozumím, je, že na tuto hru přistupují ostatní demokratické strany. A chci vás upozornit, jak zástupce sociální demokracie, tak KDU-ČSL, že ta odpovědnost nakonec nebude na panu Babišovi, ale bude na vás a největší odpovědnost bude na panu premiérovi Sobotkovi. To , co teď děláme nebo co chcete udělat, je pokřivení politické kultury v této zemi. A ještě vám řeknu jednu věc. Před volbami jste se všichni oháněli, a nejvíce hnutí ANO, jak nebudete jako politici. První, co děláte, je, že vytváříte privilegium pro politickou třídu. Ministr nebude muset mít lustrační osvědčení, ale ředitelé pod ním ano. Správné je, aby lustrační osvědčeni měli všichni a aby se politici netěšili tomuto privilegiu, které chcete zavést. Znovu vyzývám demokratické politické strany, aby si rozmyslely, jestli tento krok udělají, jestli chtějí skutečně tímto způsobem negovat minulost, jestli chtějí měnit zákony proto, že nevyhovují jednomu člověku, a jestli chtějí takto poškozovat demokratickou politickou kulturu.“

Š. Hašek 25.1.2014 13:22

Re: Pamatujme si,

Přesné.