19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Vstaň a choď, sociální demokracie!

Sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu znovu propadly. Většina politologů zastává názor, že jsou na úmrtním loži, ale na funus prý to ještě nevypadá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.6.2019 9:49

Tady pomůže

už jenom rána z milisti... :-P

K. Janyška 1.6.2019 8:47

Levicové politické strany, které já nemohu ani cítit,

vždyť napadají přirozený vývoj lidského světa a jejich funkcí je okrádat civilizované a úspěšné a bránit necilizované, se musejí tomuto procesu inividulizace přizpůsobit. Jinak je po nich, což by mi ovšem nevadilo. Lidé jsou čím dále, tím samostatnější a cítí, že jsou okrádání levičáky ve prospěch lenochů... Dzp.

P. Kmoníček 1.6.2019 8:46

Vítku,

jako obyčejně Vám vypadlo čtyřicet let popisu činnosti ČSSD v komunistickém Československu. To je Vaším mládím nebo úmysl ?

L. Severa 1.6.2019 9:31

Re: Vítku,

Jak to myslíte? ČSSD tehdy neexistovala, jen někteří kolaboranti zůstali v KSČ se kterou byla strana sloučena někdy v roce 49.

M. Prokop 1.6.2019 10:43

Re: Vítku,

Byla sloučena? Sloučila se!

M. Prokop 1.6.2019 10:44

Re: Vítku,

Konec konců, i podíl ČSSD na komunizaci ČSR. Bez její pomoci by komouši měli s tím únorovým pučem větší problémy.

J. Roškota 1.6.2019 8:21

nesouhlasím

nemohu souhlasit vlastně s žádným závěrem příspěvku pana Vítka. Obzvláště mě udivilo tvrzení, že dochází k "demontáži sociálního státu byrokraty v Bruselu". Toho jsem si věru nevšiml.

Řekl bych, že problémem sociální demokracie je úspěch. Žijeme v sociálně demokratickém světě, o kterém otcové zakladatelé před 150 lety ani nesnili. Žijeme v něm, je nám dobře a ani si nedokážeme představit, že bychom žili jinak. A to je ta potíž.

Ať máme k sociální demokracii jakýkoli postoj, náš svět sociální demokracii potřebuje. Jak to ale zařídit aby obhajovali stará témata, zaujali poněkud roztěkané voliče a přitom nevymýšleli kraviny to nevím.

J. Kulheim 1.6.2019 10:34

Re: nesouhlasím

Problém je v tom, že ČSSD není sociální ani demokratická.

L. Černín 1.6.2019 11:11

Re: nesouhlasím

Přesně. Sociální stát je především determinován zákony na úrovní jednotlivých členských států, nikoliv Bruselem. V Bruselu se neurčuje, kolik má která země vyplácet na důchody a na sociální dávky, jaké má uplatňovat daňové sazby (výjimkou je minimální spotřební daň) a jak má vypadat zákoník práce. Pokud ovšem pan Vítek nemyslel rozpočtová omezení (která se nedodržují), že státní dluh nesmí překročit 60 % HDP a rozpočtový deficit 3 % HDP. To může být politickými rozhazovači vnímáno jako "asociální omezení"...:-)

F. Navrátil 1.6.2019 12:37

Re: nesouhlasím

Souhlasím, že sociální demokracii současná společnost potřebuje. Ale autentickou sociální demokracii, ne její karikaturu!

L. Novák 2.6.2019 12:13

Re: Ale autentickou...

A ta "autentická" je která? :-P

P. Lenc 1.6.2019 7:23

Tak úderná

debilita tady už dlouho nebyla.

R. Vacek 1.6.2019 7:09

A co když je to naopak?

Strašák socialismu zmizel a tak se v Evropě mohou klidně zavádět socialistické nesmysly, které se neosvědčily. A protože mnozí ví, že povedou ke zchudnutí evropanů, tak se jim vysvětluje, že sice zchudnou, ale tím zachrání planetu.

M. Adler 1.6.2019 6:26

Co když je to mnohem, mnohem jednidušší?

Socialisté rádi rozhazují prachy jiných, pod různými bohulibými, pseudo-morálními a primitivně přitažlivými hesly. A když jsou prachy rozházené, nastává průůůůser a kocovina.

K. Salajka 1.6.2019 6:19

Výstižné

až na závěr. Sociální demokracie už nemůže vstát. Členská základna v současných stranách přestala hrát roli. Strana dneška je projekt, kterého se účastní maximálně několik tisíc účastníků, specifických kvalifikací. Návratnost podnikání v politice je, v případě alespoň částečného úspěchu, nesrovnatelná s podnikáním. Není šance obnovit postavení kvalifikovaného dělníka.

Pro banky už nemá žádný smysl půjčovat pro podnikání, s výjimkou vlastních majitelů. Proto se živí poplatky a připravují povinné ukládání na účty a současné zrušení hotovostního placení, které by neumožnilo srážky provádět. Z těch, kdo pracují v zaměstnaneckém poměru se stanou brojleři a je vlastně třeba držet je zkrátka nízkými mzdami, aby se neosamostatnili - tím se ovšem sníží spotřeba. Tu ale nahradí armádní výdaje a obnova válkou zničených zemí. Strany s jiným programem jsou relikt.