25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 24.5.2009 10:03

Já si za to Klause vážím

Vůbec si nemyslím, že by jakkoli miloval Rusko. Jen se snaží na něj dívat pramaticky a pragmatismus je jeho silnou stránkou. Náš vztah k Rusku tradičně jde od mantinelu k mantinelu. Není správný čas na vyvážený pohled?

Co se týče toho nebezpečí - každá velmoc může být nebezpečná, to snad je jasné z historie a na vzdálenostech a smlouvách zase tak moc nesejde, to víme z historie také. Ruské špičky mají asi v současnosti ovšem poněkud jiné priority. Chtějí Rusko ekonomicky silné a chtějí Rusko sebevědomé. To se jim díky ropě donedávna dařilo. Pochybuji, že by se jim chtělo do nějakého vnějšího konfliktu, ale své ropné zájmy hájí ruští kapitalisté skoro stejně tvrdě, jako ti američtí. 

Vašek 24.5.2009 10:02

Re: Další zakomplexovaný Rus v ČR...

My jezdíme na jejich naftu, topíme jejich plynem, oni žijou z našich peněz, Kdoje na kom víc vávislý?

jirka.s. 24.5.2009 10:00

Re: Není na tom nic divného

Nejsem básník ani filosof, ale i přesto mé přesvědčení, že například český národ je národem zbabělců, vlezdoprdelů a nemakačenků, je  díky těžké srážce s realitou v mládí i díky četbě diskuzí zde na Psu naprosto 100%. ;-P

jirka.s. 24.5.2009 9:52

Re: Ruský génius to věděl dávno tomu :

U tebe jsem. chlapče, skutečně na rozpacích! Nevím, zda-li tě mám poslat do (Y) nebo tě politovat!!! :-/

Minutus 24.5.2009 9:51

Není na tom nic divného

Vyšel jsem dřív než hvězda ranní / svobodu v poušti rozsévat, / z čistého srdce, z duše rád, / úhorům v zotročené pláni /životodárné sémě dát

Jednoduše to odráží idealismus čistého mladého člověka, který má spasitelský komplex a utrpí těžkou srážku s realitou, protože čekal, že se všichni pos.. z jeho nezištných geniálních myšlenek a přitom moc neví o jejich životech. Puškin byl geniální básník, který mnohé správně postihnul, ale nikdo neříká, že byl myslitel nebo filosof, i když každý básník obojím tak trochu je.

ps 24.5.2009 9:48

Re: Další zakomplexovaný Rus v ČR...

Nechápu jak si vůbec Evropa může dovolit kritizovat USA, když používá Windows. JO rusko je velké a silné a plné zakomplexovaných rusáků.

jk-jiny 24.5.2009 9:43

Další zakomplexovaný Rus v ČR...

...nebo Jevréj? Ale Rusko je velké a je silné. A pokud si hlupáčku vaříš na ruském plynu a jezdíš na ruský benzín, drž hubu.

Minutus 24.5.2009 9:43

Re: Tak si to shrňme autore

Tohle jsem sice nevěděl, ale každý máme nějaký ten šrám ze života, nebo ne? Fajn, beru to tak, že se nekonečným nekompromisním bojem proti RUSKU vyrovnává autor se svým osobním lidským traumatem a tak je třeba k článku přistupovat. Omlouvám se za zamindrákovaného blba, bylo to příliš expresívní. Chápu, že jsou události, které člověka poznamenají.

Jyrka Machr Kapsyčka 24.5.2009 9:28

70% Čecháčků odmítá v Brdech radar v domnění

že se zavděčí diktátotům Ruské federace, dříve CCCP. Ať už se jmenovali Stalin Chruščov, Brežněv, nebo Putin, byli a jsou to nadlidé jednoho polévání, kteří se sympatizanty zametou, kdykoliv je napadne. Totéž platí i o tom Íránském Čuramedánovi.  

čtenář 24.5.2009 9:26

Re: Ruská říše, SSSR, RF

V současnosti ještě nelze, aby oficiální politické postoje vzaly bolševickou éru za nohy a hodily to svinstvo do propasti (takovou scénou končí film Pokání z období perestrojky). Je stále naživu mnoho lidí, kteří by takovou věc neunesli, protože by se z vědomí, že své životy mohli prožít lépe, ale nebylo jim to dovoleno, pomátli na rozumu. To není nic snadného, odstřihnout minulou epizodu a navázat na něco mnohem zásadnějšího, co bylo násilím na desítky let přerváno.

čtenář 24.5.2009 9:18

Re: Vytváření

Pokud má být LS něco jako ústava EU, tak prostě nemůže být takovým tlustopisem. Musí mít skutečně parametry ústavy. A jestli toho nejsou dnešní evropské elity schopny (myslím formulaci skutečně ústavního textu), tak to nemá cenu dál pokračovat.

Informace 24.5.2009 9:18

Re: Ruská říše, SSSR, RF

v ruském národu tradiční hodnoty jak kulturní tak náboženské (pohovor s F.Petito, docentem univerzity a Sussexu a Orientale v Neapoli).

Stačí si přečíst projev děkana Filos. Fakulty v Moskvě A. Kozyreva na konferenci Co je pravda? (konané v Rimini 2007), kde připomíná velkou tradici ruského myšlení počátku 20.stol. kdy dochází k plodnému setkání inteligence a církve, kdy antologie Vechi kritizuje tu část inteligence , která je v zajetí myšlenky revoluce, socializmu, pozitivizmu, materializmu. Za sov. režimu to byl národ, který uchoval tisíciletou tradici samobytnosti a část inteligence, která četla Berdjaeva, Florenského, Rozanova a tak osvobozovala ruské myšlení od sov. stereotypů mentality a propagandy.

Putinovské Rusko cílevědomě navazuje na tradice ruského imperia a považuje při tom 70 let komunizmu za částečné přerušení této tradice, zapřičiněné aplikací ideologie cizí ruskému duchu. Je zajímavé, co říká Alexej II. Nezavrhuje zcela 70 let existence Sov. svazu. SSSR nebyl zcela říší zla, ale dosáhl velkých úspěchů v ekonomii a ve společnosti. Kromě toho naše země hrála velkou úlohu ve světové politice.

Myslím, že je to dostatečná odpověď na vaši otázku: O Sovětském svazu, nebo o carském Rusku, nebo o Ruské Federaci ?

Informace 24.5.2009 9:16

Ruská říše, SSSR, RF

Článek je skutečně  velice zajímavý a v jistém slova smyslu i diskuze a tak mi to nedá, abych k tomu něco nedodal. Na závěr se pan Bystrov zmiňuje o současné ruské politice zahleděné do neustálého sebeutvrzování, od odvozování své identity z někdejších feudálních forem Ruské říše až po zdánlivě triviální snahu o rekonstrukci pravoslaví jako státního náboženství.

Jde tu o znovuvzkříšení a realizaci myšlenky ruské samobytnosti, která byla definována v rámci oficiální ideologie ruského státu již za cara Mikuláše I, jako trojice samoderžavie, pravoslavie, narodnosť (autokracie, pravoslaví a národní identita). Tato myšlenka samobytnosti je pak převzata a rozvinuta slavofily první generace, přepracována neoslavofily konce 19. počátku 20. stol. A stává se pak předmětem diskuze na stránkách předních ruských časopisů jako Novyj mir nebo Ogonek počínaje již érou Chruščeva až po dnešní dobu. (Europa Orientalis, 1994:2) 

O podstatné historické kontinuitě ruského imperia, SSSR a dnešního Ruska se vedou diskuze už téměř 20 let na různých kongresech, sympoziích, meetingách a ruští a západní historici, historici filozofie, vojenství, ekonomové se v podstatě shodují na tom, že Putinovo Rusko navazuje na tisícileté tradice myšlení, cítění a konání, které sovětská éra v podstatě jen utlumila.

Stačí si přečíst výroky N.A. Čaldymova z Akademie ozbrojených sil v Moskvě Velikost ducha ruského národa, jeho kultura, umění, jeho zásluhy získané v boji proti barbarským hordám jak v dávnověku tak i v nynější době nás opravňují být hrdi na naši zemi (Sympozium Istituzioni e societá in Russia tra mutamento e conservazione).

Stačí si přečíst výroky patriarcha Alexeje II, kdy mluví o novém svazku církve a státu, o obnovení shody mezi mocí světskou a církevní, jez navazuje na tisíciletou tradici cesaro-papizmu. Když děkuje prezidentu Putinovi za jeho snahu posílit

Vašek 24.5.2009 9:14

Re: Vytváření

Souhlaim a konkretizuji .Nejaktuálnější hrozba je ta, že by mohlaa být ratifikovaná LS.

ps 24.5.2009 9:14

Re: Ruský génius to věděl dávno tomu :

Kdyby byly v  řiti ryby ...

čtenář 24.5.2009 9:11

Re: Ruský génius to věděl dávno tomu :

Puškin platí v Rusku za jejich skutečně národního básníka. Měl by sis pořádně všimnout jak se vyvíjely názory a postojr Solženicyna. Podobně by se vyvíjel i Puškinův postoj, kdyb žil svůj život v době, která byla dána k životu právě Solženicynovi.

jirka.s. 24.5.2009 9:08

Re: Rusko má PRÝ zájem poněkud čistější - nehraje si na světového hybatele.

Inu, zase zaštěkání, viď, baxty???

http://zpravy.idnes.cz/rusko-se-vraci-do-zemi-kde-byl-uz-sssr-kuba-nikaragua-syrie-libye-vietnam-14i-/kavarna.asp?c=A081219_173020_kavarna_bos

ps 24.5.2009 9:05

Re: Vytváření

Konkrétně jakých chyb?

jirka.s. 24.5.2009 9:01

Ruský génius to věděl dávno tomu :

Vyšel jsem dřív než hvězda ranní / svobodu v poušti rozsévat, / z čistého srdce, z duše rád, / úhorům v zotročené pláni /životodárné sémě dát –nadarmo jsem však mrhal prací, / námahou, časem, inspirací…

Paste se tedy klidně dál! / Hlas cti vás nevyburcoval. /Nestojiť stáda o svobodu! / Stříhej a řež je, bij a nič / ;Dědictvím jejich z rodu k rodu / je chomout s rolničkou a bič.   

A.S. PUŠKIN

čtenář 24.5.2009 8:53

Re: Vytváření

To zas bude řev.

Jinak.  R^

Standa 24.5.2009 8:52

Vytváření

mýtu, že Rusko je hrozba je u nás staré a z minuůého století. Sami jsme hrozbou ostatním a divíme se, že svět reaguje nan nás jako na hrozbu. Ten kdo je uvnitřř, nedisponuje pohledem zvenku a to je hlavní problém NATO a USA. Sebestřednost nás nechrání od hrubých chyb, kterých se dopouštíme.

ps 24.5.2009 8:42

Re: Pán je mírně řečeno "podjatý"

Jestli je rusko "dospělé" tak já jsem papež.

ps 24.5.2009 8:40

Re: " O Sovětském svazu, nebo o carském Rusku, nebo o Ruské Federaci ?"

pořiď si slovník cizích slov.

jirka.s. 24.5.2009 8:31

Re: Nové, současné Rusko nemá s komunistickým Sovětským svazem nic společného....

Samozřejmě že ne, deb/ile nomene!!! Jenom těch 140 milionů rusáků, viď??? ;-P

čtenář 24.5.2009 8:28

Re: Pán je mírně řečeno "podjatý"

Jako na potvoru jsou nejdospělejšími státy světa Německo a Ruská Federace, tak je vyškolil nacismus a komunismus, že tyto dvě ideologie nemůžou ani cítit. O Říši Středu netřeba mluvit, její potenciál vojenské rozpínavosti je už několi tisíciletí +/- stejný. Mají své a váží si toho, dnes dokonce si toho začínají vážit způsobem, kterému i my rozumíme. Kulturní nepochopení se jaksi vytrácí. Více komunikativní v tomto směru jsou Číňané.

čtenář 24.5.2009 8:23

Re: Tady se to jen hemží českými advokáty Ruska a Rusáků . . .

:-) Jj.

hugo 24.5.2009 7:58

Re: základní teze vztahu k rusku

události v pobatlí neměly s místními mnoho společného,byl to mocenský boj centra,vzpomínám si když jsem se vracel z divadla dostal jsem se v rižskám parku do křížové palby,z jedné strany do sebe prali omonovci z druhé kagebeštici,čili boj mezi vnitrem a kgb,a pak do toho vlítly černé barety z lijepaje (armáda) a vypráskali je všechny....

hugo 24.5.2009 7:50

Re: základní teze vztahu k rusku

přesně tak,rusko je dnes normální imperiální velmoc a provádí normální imperiální politiku,navíc má za sebou složitou perestrojku,která ameriku teprve čeká,ale tam na to zatím nemají odvahu a vzhledem k demografii to bude stále obtížnější to tam uregulovat...

janoryna 24.5.2009 7:47

když to klaus nevidí, tak to hrozba není.

rusko přece nechce, abychom kompetence předali do moskvy. tochce brusel a proto tam pan prezident vidí smrtelnou hrozbu. nebojím se, že moskva bude kritizovat současné činy pana prezidenta, ale jeho činy se nějak nezamlouvají bruselu a to je špatně.

hugo 24.5.2009 7:45

Re: Tady se to jen hemží českými advokáty Ruska a Rusáků . . .

jo jako v té písničce:ja vam neskažu pra vsju adesu,no vsja adesa sliškom velika......"bylo to kosmopolitní město...fedman bulvar.......silně židovské.....obchod s obilím do světa.......mimochodem město s geniem loci je to stále.....