24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: Proč chybí vážná diskuse o ekonomických tématech?

Vážná ekonomická diskuse nejen u nás, ale i v celé Evropě chybí, protože zásadní ekonomické téma (tím není, kterou dálnici postavit či jak velké subvence dát „zelené“ energii) je – pro dnešek, snad ne pro zítřek a doufejme, že určitě ne pro pozítřek – rozhodnuto.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 28.5.2018 21:19

Jak to vidím já?

Na každou blbost nemusím reagovat.

K. Janyška 28.5.2018 20:56

Hlavně chybí vážná diskuze o spontánním řádu lidského světa

a kompozitivní teorii vůbec. Bohužel, tu nezvládá ani IVK, až má člověk pocit, že vznikl na podporu ruských zájmů a ne na prezentaci špičkové společenské vědy.

A přitom spontánní řád lidského světa je jedinou možností existence lidstva a kompozitivní teorie vždy nejvýše možným veděním lidstva a to jen a výhradně na vědecké bázi... Dzp.

R. Langer 28.5.2018 20:46

Re: Dovětek

Jo, ale ropa není hlavní důvod. :-P

S. Donát 28.5.2018 20:25

Re: Pro mne jsou hlavní dnešní porblémy tyto:

Díky těm zbraním, o kterých mluvíte, se méně válčí.

S. Donát 28.5.2018 20:23

Re: Klausova klasika...

Tak potom si konečně planeta Země oddychne :)

Z. Rychlý 28.5.2018 20:06

Re: P R O B O H A ... !

Já to vím taky, ale já byl nemusel být tak kulantní jako paní K. Někdo tu napsal, že jste Kajan v bleděmodrém. Souhlasím.

M. Pivoda 28.5.2018 19:57

Dovětek

Dlouhodobý trend je ale v obou případech zřejmý a neodvratný.

M. Pivoda 28.5.2018 19:33

Ano. Ropa i mužský pohlavní orgán dočasně stoupnou

Ha. Ha. Ha.

R. Langer 28.5.2018 19:33

Re: Ekonomická diskuse chybí protože i "ryba smrdí od hlavy"

Na nemyslící jedince škoda jinak reagovat. A hlavně EROI! :-D

To jsou bezduché výkřiky, Zelení soudruzi. :-P

R. Langer 28.5.2018 19:31

Re: Pro Z. Lapila

Ropa stoupá. Očekáváte že Venezuela bude taky stoupat? :-D

M. Pivoda 28.5.2018 19:27

Re: Pro Z. Lapila

Umělá inteligence jsou počítačové programy a ty lze namnožit v neomezeném počtu kusů. Drahý je první kus, ostatní jsou prakticky zadarmo.

Roboti, inkarnace umělé inteligence, jsou sice relativně drazí ale jejich náklady budou klesat jako u jiné technologie - viz progresivní pokles ceny mobilních telefonů během posledních dvaceti let! A roboti mohou pracovat 24 hodin denně a nestávkují.

Minimální nepodmíněný přijem je zatím stále ve stádiu experimentování s cílem zjistit, co praktického od toho lze v budoucnosti očekávat. A to je dobře se aktivně připravovat na budoucnost.

Dovětek: Současné problémy Venezuely souvisí sice se socialismem v té zemi, ale primárním a hlavní příčinou byla závislost Venezuuely na ropě, o které se mylně předpokládalo, že nikdy neztratí na své hodnotě.

R. Langer 28.5.2018 19:26

Re: Klausova klasika...

O nic jiného jim ani nejde...

Z. Lapil 28.5.2018 18:57

Re: Pro Z. Lapila

Ad 1/ Souhlas. Možná bych si rejpl, že nepodmíněný příjem není cesta k socialismu, ale rovnou socialismus, ale prosím - to nechme na jindy

Ad 2/ Já si pořád myslím, že trh nedovolí předimenzovanému vstupu umělé inteligence právě proto, že bude jednak drahá (možná bych se divil, kolik aut na světě nemá antibloky nebo dokonce okna - nová jsou drahá a bez nich to jde taky), jednak - všimněte se, jak moc jdou na odbyt ruční výrobky, od sousedovic vajec (dobře, tak vajec sousedových slepic) přes bastlení starých aut (nová jsou moc drahá) až po zdroje energie (cyklista se obejde bez motoru).

M. Pivoda 28.5.2018 18:42

Pro Z. Lapila

1. Podnikatelé inovátoři mohou fungovat jen tržní ekonomice. Tady není nic dalšího k diskuzi. Nikdy jsem nenavrhoval cestu k nedostatkovému socialismu. Inovátoři podnikatelé posilují konkurenceschopnost země!!! Já jsem se někdy (v roce cca 2000) osobně Václava Klause ve Zlíně ptal na jeho postoj k českým inovacím (tzn. jak je urychlit ve smyslu Josepha Schumpetera). Klaus tehdy reagoval, že v Česku není třeba v tom směru nic podstatného měnit. To byla ale Klausova vážná chyba.

2. Můj spolužák, který (v době českého reálného socialismu) prodával české strojírenské výrobky do Egypta mne informoval, že tam měli nezaměstnanost cca 50%. A proto mu také v Egyptě argumentovali, že pro ně je levnější zaměstnat místní lidi s lopatami, než kupovat české strojírenské výrobky. To je tedy známý problém. Příchod aplikací umělé inteligence ten problém jen zvýrazní. Přemýšlejte proto, prosím, v předstihu co s tím, než ten problém vypukne v plné síle. To je také smysl mých diskuzních příspěvků na Neviditelném psovi.

M. Prokop 28.5.2018 18:41

Re: Klausova klasika...

Lidstvo zlikvidují aktivity melounů.

Z. Lapil 28.5.2018 18:22

Re: Co je to tedy ekonomie?

Matně si vzpomínám, že tabulku prvků kompletně vytvořil právě Mendělejev, a to, že ji udělal perfektně, naznačovalo mimo jiné to, že tam měl několik málo volných míst (snad dvě) pro prvky, které "zcela jistě existují, ale ještě je nikdo nikdy neviděl". Jeden z nich snad byl rádium, ale to spíš odvozuju než že bych si něco takového pamatoval.

Další věc je, že lze (teoreticky donekonečna? Nevím, proč ne, ale to u mně zas tolik neznamená) uměle připravovat (nebo vyrábět? Zatracenej Zeman, s tím Novičokem mě naprosto zmátl) další a další "větší" - správněji těžší - prvky, nejspíš asi dost nestabilní na to, aby se rozpadly dřív, než je někdo identifikuje.

Doufám, že jste se v té poslední větě neutopil :-).

J. Kohoutek 28.5.2018 18:22

No...

to jste mě pobavil. "komplikovanou matematikou"

Z. Lapil 28.5.2018 18:09

Re: Pro T. Hraje

Troufnu si tvrdit, že sebeinteligentnější ruka inovátora bídně zhyne, když se jí inovované nepodaří prodat.

Napadlo mě: vy jste velký propagátor umělé inteligence (proč ne), ale uvědomujete si, že často v rozvojových zemích nahrazují lidské ruce pokročilou (ne nutně inteligentní) technologii, protože A/ jsou levnější B/ investor dá radši vydělat zástupu chudých nosičů než jednomu řidiči.

Ad absurdum dovedeno při stavbě Hladové zdi v Praze, inteligentně použito ve 30. letech při stavbě Brněnské přehrady: "Stavba přehradní hráze probíhala v době hospodářské krize. Cílem proto bylo, zaměstnat na ní co nejvíce dělníků za použití minimálního množství mechanizace. Součástí stavby byl pouze jeden kompresor, malý parní jeřáb a dvě větší míchačky na beton, který se rozvážel v ručních dvoukolových vozících a také se ručně pěchoval."

Zdroj: http://www.brnenskaprehrada.cz/p_hist.html

Z. Lapil 28.5.2018 17:54

Re: Částečná pravda, jako vždy u VK.

Ten předpoklad úplně chimérický nebude. Sám píšete, že se lidé zbavují odpovědnosti a nechávají to na jiných, nepochybně moudřejších, a to je, říkám já, stát. To že lidé věří, že Babiš bude lepší šéf, než byl Sobotka (nebo Kalousek, znamená, že chtějí měnit ředitele, nikoliv firmu.

Pan Klaus má pravdu v tom, že momentálně otázka nezní - hodně zjednoduším - JESTLI dotovat. Zní CO dotovat.

P. Rada 28.5.2018 17:31

Re: Klausova sobeckost...

Klausova narcistická sobeckost zřejmě považuje cizí jím přímo neovlivnitelné za ohrožující. Na jeho klimatikých postojích je to asi nejvíce zřejmé. Na druhou stanu ale právě komplikované procesy dokáže mistrně zneužívat ke svému zviditelnění.

Existuje ale i ekonomický výklad světa ve kterém jsou hodnoceny vedle přímých finančních i přínosy širší a dlouhodobé od ekosystémových služeb. Např. že zaprší vhodnou měrou v obvyklou dobu... a nebo i to, že si po procházce zdravým lesem připadám zdravější... Je přitom příznačné, že hodnota ekosystémových služeb se úhrnem udává násobně vyšší než celosvětové HDP. (Nátr "Příroda nebo člověk" která dostala i cenu Josefa Hlávky za vědeckou literaturu):

https://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?include=podrobnosti&id=216344

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2012/cislo-11/ceny-josefa-hlavky.html

F. Houžňák 28.5.2018 17:22

Někdy, tedy často, je to na vás vidět,

že jste ekonom a ne odchovanec věd exaktních.

F. Houžňák 28.5.2018 17:21

Nejde o význam, jde o množství, no tak to srovnejte

třeba s vápníkem, když se vám lanthan nelíbí. Ten je důležitější, bez vápníku bysme tady nebyli, ale plutonium nepotřebujeme. A pak zauvažujte o tom, co je to "značné" množství.

P. Rada 28.5.2018 17:13

Re: Proč?

Ekonomika nestojí tak úplně "na vodě". Základem pro ni může být efektivita těžby energií, dostupnost surovin a další fakta popisující parametry. Meze růstu ale ekonomové ala V.K. nechtějí respektovat. Zároven je pro pochopení jevů podstatné, že nemusí být pravdou že ekonomicky silnější člověk je ve velmi širokých mezích nutně i štastnějším. Meze růstu dali ale ekonomickému uvažování přesto rámec:

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

Problém ekonomiky tedy s principu tkví i v neovlivnitené emotivitě subjektů kterých se týká. Viz modní vlny, osobní míra spokojenosti atd. Přesto je možné racionální prognozování - které ale sotva kdo chce brát v úvahu podobně jak nechceme např znát dartum svého onemocnění až úmrtí. Před léty to v češtině popsal Kašík a dodnes má tento přístup své základní teze opodstatnělé:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

M. Pivoda 28.5.2018 17:04

Re: P R O B O H A ... !

Vážená paní Kanioková:

Musím vás odkázat na kostel nebo nějakou motlitebnu.

Bůh vševědoucí určitě ví, co jste tím svým výkřikem "Proboha!" chtěla říci, já bohuřel ne.

I. Hendrych 28.5.2018 17:04

Klausova klasika...

Ochrana přírody znamená útok na svobodu člověka...takže v rámci své svobody se lidstvo raději samo zlikviduje.

P. Vaňura 28.5.2018 16:59

Zkuste si porovnat význam plutonia s významem

lanthanu!

P. Vaňura 28.5.2018 16:56

Promiňte, ale já jsem tomu porozumněl opačně

Samozřejmě, technické inovace trh (a svět) mění.

P. Rada 28.5.2018 16:52

Re: Pro mne jsou hlavní dnešní porblémy tyto:

Egoista to naopak neudělá velmi pravděpodobně proto, že zájmy celku (natož dlouhodobé) prostě pro dominanci emotivity egoisticky působících vjemů nevnímá.

Odlišujme přitom přirozený pud sebezáchovy a přirozené uvědomování si vlastní odlišnosti od okolí - od egoismu jako stavu extrémního (patologického) pocitu jedinečnosti kterému by okoli mělo jen sloužit.

P. Vaňura 28.5.2018 16:49

Mimochodem, některé státy byly ZALOŽENY na trvalé

existenci válečného stavu.

P. Vaňura 28.5.2018 16:47

Mýlíte se, celé dějiny lidstava jsou dějinami boje SKUPIN

o místo na slunci. Hrdina se ve válce obětuje pro SVOU SKUPINU a v neprospěch skupiny jiné.

Altruismus je pozitivní ve vztahu k VLASTNÍ SKUPINĚ, ale ta může být i docela malá (rodina)!

Už jsem tady napsal, že tygří samci zabíjejí mláďata cizích samců, aby nekonkurovaly jejich vlastnímu potomstvu. Toto se samozřejmě vyvynulo evolučně, bylo to pro rod dotyčného tygra výhodné...