19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Přestává legrace?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Alfons 30.11.2007 3:50

Je to tak

.....fušeři jsou hlavně v managementu dotyčných firem......a hlavně ve firmě která se jmenuje ČR.

Pete 30.11.2007 0:14

Měření produktivity práce ovlivňují mzdy!

Takže de fakto, pracuje-li český pekař na lince dovezené ze Západu a vyrábí na ní tedy stejně pečiva jako jeho německý kolega, jeho výrobky se prodají cca. za pětinu ceny. Přestože kvalita i kvantita je stejná, pracovní zatížení také, přesto produktivita práce je daleko nižší, protože nižší je i cena výrobků. Takže produktivita se nevyrovná, dokud se nevyrovnají ceny a platy. A jakmile se vyrovnají, vyrovná se produktivita. Přestaňte tedy blbnout s těmi debilními statistikam o tom jak zaostáváme v produktivitě. Zaostáváme jedině v platech.

Oteplovač 29.11.2007 21:30

Produktivita ?

Dobře se dá porovnat produktivita práce  pole přidané hodnoty na zaměstnance a rok..   Vydolovat se to dá (pracně) ze statistik průmyslových svazů. Porovnáte-li USA, EU a ČR, přivodí Vám to malý šok.   Musí se na to koukat opatrně, protože se to liší v odvětvích, nicméně. Ten poměr je zhruba (nechce se mi to znova hledat a je to asi 3 roky, co jsem to dělal) 8:5:2.  Ta přidaná hodnota se pak dá rozdělit na mzdy a zisk (ve všech třech oblastech je to zhruba 1:1). Docela dobře to koreluje s poměrem nominálních mezd. Vím, že francouzští či američtí zaměstnanci nebpracují 2x či dokonce 8x rychleji než čeští. Zbytečné lidi ve firmách nevidím, moderní stroje jsou všem dostupné. Jediné, co mě napadá, co by mohlo ty obrovské rozdíly vysvětlit je dostatečně dlouhá doba k akumulaci kapitálu, potřebná pro efektivitu v obchodu.  Nezasahování státu, liberální trh práce hrají určitě roli ale celý rozdíl nemůžou vysvětlit. Kapitál je křehká květinka.  Marxistům se to nebude líbit, ani to nedává žádný růžový výhled na rychlé "dohnání", ale lepší vysvětlení nemám.   

Fafa 29.11.2007 21:58

Oteplovaci:

to jste mi udelal radost. Ja jsem si odhadnul pomer realnych mezd mezi Staty a CR na 4:1, tak mne potesilo, ze produktivita prace je v pomeru 8:2.   

Oteplovač 29.11.2007 22:22

Re: Oteplovaci:

No jo, ono to vlastně dlouhodobě ani nemůže být jinak. V tom rozdělení té přidané hodnoty na mzdy a zisk fakt nebyl žádný výrazný rozdíl, přestože v samotné přidané hodnotě byl obrovský. Zajímavé na tom je, že to někteří vidí "nadějně" na krach v USA.

Fafa 29.11.2007 23:20

Oteplovaci:

to uz tak chodi. Treba Stvac o kousek vedle psal o "fasizujicich" Americanech, kteri odebiraji otisky prstu na letistich. Ale uz se nezminil o takove drobnosti, ze v evropskych hotelech ukazuje pas, Japonci si jej dokonce cely kopiruji. Ve Statech se mne na ID v hotelu ptali tak asi trikrat (kupodivu ve "svobodomyslne" Californii). Jinak bych snad mohl napsat, ze se jmenuju Mojzis Ramses a nikoho by to neprekvapilo.  

Frankfr. 29.11.2007 20:53

Povedený malíř.

Za 2 místnosti si naúčtoval 5200,-Kč včetně dopravy a materiálu. / celkem cca 125 m2 /. Dílo bylo sice slušné, ale na okresní město to byla dle mne cdena nestydatá. Jestliže někdo máte přehled o cenách malování, sdělte mně prosím, zda se obdobná cena je v relaci i jinde nebo jestli můj dojem je správný. Děkuji za případné reakce.

tich@dohoda 29.11.2007 18:48

A ten dělník jim dělá rochně.

nevim co znamena vyraz "rochne", nicmene s delniky v CR jsem si uzil skutecne dosyta, pred sametem a castecne jeste po sametu, zejmena remeslnici a stavebni profese , to je tedy "papacka" . Jak uz zaznelo v diskusi nekolikrat: "socialisticky pracovat, kapitalisticky zit" . Naposledy synovec si nechal predelavat "jadro" v panelaku, zrejme to bylo od podobneho typka jako ten imaginarni delnik z clanku, co jezdi na vikendy do Alp :-) . Tedy takovi "delnici" tomu verim, ze na to maji , bratr jeste ted plive vzteky, prace zfusovana, nakonec to dodelali sami, uz se nechteli nechat dale vydirat. Podobnych "veselych prihod z nataceni"  mam dost, dve jsem dokonce absolvoval osobne. Cest :-)

tich@dohoda 29.11.2007 16:02

Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

docela usmevne :-)

libero 29.11.2007 16:42

Re: Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

Ne tak docela, znám takové .........

SUMO 29.11.2007 17:31

Re: Re: Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

A v jaké zemi žijí?

V té co ji vládne ODS určitě ne!!!

Hudec 29.11.2007 17:17

Re: Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

Naopak. Smutné. Smutné, že se to mnoha lidem u nás zdá tak nepředstavitelné, že jim to přijde úsměvné.

Kubeš 29.11.2007 17:32

Re: Re: Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

R^

strejda 29.11.2007 18:21

Re: Re: Zatímco dělník u dobré fabriky odjíždí s rodinou na víkend lyžovat do Alp. Na zednické práce si zjedná profesionály a nefušuje do něčeho, co neumí dokonale...

Smutné není, že se to zdá nepředstavitelné. Smutné, že to tak zatím je. Neznám žádného dělníka, který na víkend odjíždí s rodinou lyžovat do Alp. Sjednání profesionálů na zednické práce je jiná záležitost. To se již dělá. A ten dělník jim dělá rochně.

KLička 29.11.2007 15:56

Obava

Mám obavu, že žádné reformy i v případě jejich zavedení v členských státech EU nemohou zajistit nejvýkonnější ekonomiku a hospodářství tak, jak říkáte. Hlavně ne v porovnání s USA. USA dobře vědí a věděly to už před 200 lety, že pokud chtějí dobře fungovat, musí být federálním státem, kde se o zásadních věcech rozhoduje na federální úrovni. Jednotlivým státům je ponechána rozhodovací pravomoc pouze v podružných věcech. EU je postavena na zcela jiných principech a to takových, kde jednotlivé státy rozhodují s právem veta o věcech zásadních a věci podružné ponechávají velkomyslně na EU. Takto však EU nikdy ničeho nedosáhne a bude jen, jak jednou řekl jeden můj známý suchým skeletem filosofické abstrakce.

libero 29.11.2007 16:43

Re: Obava

Ale hlavně v USA vláda do hospodářství tolik nekecá a nediriguje, tam je tajemství úspěchu.

MP 29.11.2007 18:02

Re: Re: Obava

ovsem v soucasne dobe se ten americky uspech az podezrele podoba krachu :)

Klička 29.11.2007 18:17

Re: Re: Re: Obava

Bavíme se o produktivitě práce a celkovém výkonu ekonomiky. Nebo ne?

Papouch 29.11.2007 18:20

Re: Obava

federalni jsou zasadni veci typu rychlostni limit na dalnicich

v kompetenci statu Unie zustavaji marginalie typu dane z maloobchodniho prodeje (hruby ekvivalent nasi DPH)

Richard III. 29.11.2007 15:44

Předpisy produktivitu nezvýší!

To, že EU na jedné straně vynucuje víc peněz na vědu a výzkum (mimochodem, čím dál méně efektivní) a na straně druhé vymýšlí stále nové a víc omezující předpisy, je buď schizofrenie, kterou je třeba léčit (většinou je prý neléčitelná), nebo pokrytectví, které je třeba vymýtit nejlépe i s jeho nositeli. Vše ostatní - včetně předchozího článku - jsou jen plané žvásty!

P.P. 29.11.2007 14:06

v jedné věci se hluboce mýlíte

Představa, že pojedu lyžovat do Alp a na chalupu si zavolám zedníka má jeden háček, o kterém jste se neráčil zmínit. Je to daňové zatížení. Daně mi vezmou zhruba polovinu výdělku a onomu zedníkovi rovněž. Takže na to, aby zedník pracoval pro mne teoreticky (pokud máme stejné platy) musím vydělávat 4 hodiny na jednu jeho hodinu. Skutečnost je ještě horší a to o to, že existují ve firmách režie, zisky, jiné náklady a podobně. Takže stav je takový, že ač pařím k 5% nejlépe vydělávajících lidí ve státě a firma za hodinu mé práce účtuje klientovi 1100,00 Kč, já dostanu čistého cca 200 Kč. Levný zedník chce minimálně 300 Kč za hodinu, z čehož on podle mne nemá čistého více než 70 - 80 Kč. Ale díky daním a různým pojištěním u mne i u nej je pro mne prostě drahý a raději si to udělám sám - tím se stane zedník nezaměstnaný a mne zvýší daně aby bylo na jeho podporu v nezaměstnanosti. To nemá s produktivitou práce, o které mluvíte, nic společného. Pokud vyrostou platy vyrostou nám oběma a zdanění zůstane stejné či obdobné. Takže pořád na to, aby si průměrně vydělávající člověk najal průměrně vydělávajícícho zedníka tak na jeho nájem za hodinu bude muset pracovat hodin alespoň šest, spíše však osum.

jozka 29.11.2007 15:43

Re: v jedné věci se hluboce mýlíte

NO kdyby jenom to, ja sam jsem si zaplatil firmu na jiste zednicke prace na chate, a kdyz jsem videl pristup delniku k praci a jejich "profesionalnost" tak jsem firmu odvolal, a opravil jsem co jsem mohl a zbytek hezky dodelal sam.

Je videt, ze u nas neni zadny zle... holt dusledek velkych socialnich davek a velkeho danoveho zatizeni...

mirek 29.11.2007 18:37

Re: v jedné věci se hluboce mýlíte

Hluboce vědomě podvádíte, když svých 32 tisíc umísťujete do  5% nejlépe vydělávajících v tomto státě. Tak špatně na tom tento stát není.

Realista 29.11.2007 13:56

Jak dohnat a předehnat USA?

Podíváme-li se na rozpočet EU, vidíme, že téměř polovina peněz jde na zemědělství. Aniž bych chtěl bagatelizovat význam práce farmářů, obávám se, že jejich obor by se dal považovat za high-tech někdy před 2.000 lety. Nikita Sergejevič je na onom světě jistě polichocen, že jeho myšlenky jsou stále živé a platné. Že bychom se tím však přiblížili Americe, pochybujeme všichni.

Nejlépe bude obvinit nové členské země. Nějaký redaktor to jistě rád převezme.

Leni 29.11.2007 13:21

a teď si představte, že by ten fušer fušerská

co tak zhovadile bere práci zedníkům, když jí pořádně neumí, jednal tak, jak vy si myslíte, že by jednat měl: od svého zaměstnavatele by po právu očekával, že mu dodá výkresy a materiál (protože to není jeho odbornost ani práce), tj. neudělal by vůbec nic, protože neschopný management se nepostará. Byl by tedy vyhozen z práce, a šel by dělat zedníka, protože již s tím má zkušenosti. Najednou by z něj byl zedník profesionál. S úplně tou samou kvalifikací co na začátku.

A mezi námi, v dnešní době by se s objednaným zedníkem mohl lehce napálit - firmy si běžně najímají ukrajince, kteří mají všechnu jinou odbornost, než na to, co dělají na stavbách.

Takže - fušeři jsou hlavně v managementu dotyčných firem. Neobouvejte se do ferdů mravenců jen proto, že si nepřitlučete sám ani poličku a když chcete plakat, plačte na správném hrobě.

ok 29.11.2007 13:23

Re: a teď si představte, že by ten fušer fušerská

sežeňte mi prosím pokrývače, který se nebojí na střechu jednopatrového domu v severních Čechách - já ho scháním několik let ;-D

Leni 29.11.2007 13:31

Re: Re: a teď si představte, že by ten fušer fušerská

sežeňte si šikovného kamaráda a pořiďte si příručku a tašky - ušetříte, když ne čas, tak nervy.;-P PS - celá moje široká rodina opravuje a renovuje domky a byty - vím, o čem mluvím.:-/

ok 29.11.2007 13:40

Re: Re: Re: a teď si představte, že by ten fušer fušerská

to všechno umím, jen se mi nechce lézt na nebezpečná místa - profesionální pokrývači se ale bojí úplně stejně jako já - nepokrývač s mírnou závratí.

ok 29.11.2007 13:19

klientský systém nebo demokracie?

Problém je jinde: stále více je zjevné, že český stát není demokratický - je to stát klientský, kde se mají dobře především dobře organizované bandy zlodějů. Kvalitně pracující lidé jsou v tomto systému dobří jen k tomu, aby je "klienti" využívali na práci. Bohatství slíznou "kolektivy" napojené na politické strany nebo na podsvětí.

Kolombo 29.11.2007 12:22

V hospodářství

jako v bitvě. Pokud má někdo bojovat s plným nasazením, musí chtít  zvítězit, musí mít motivaci. Tady o nic nejde. Sociální stát všem zajišťuje relativní pohodlí, alespoň dotud, dokud ho neprožerem. Potom nikomu nezajistí nic. Tohle si ale většina levicí zblblých "voličů" nechce uvědomit. Jestliže Gates vydělá miliardy, nekoupí si za ně milion řízků. Koupí si za ně právo kecat do budoucnosti softwaru. Stejně tak i zakladatelé jiných bohatych firem. Jejich peníze jim umožňují ovlivňovat vývoj, a je to tak v pořádku, protože prokázali kvalifikaci. Totéž se nedá říct o politicích, jakkoli "demokraticky zvolených". To jsou pořád diletanti, kteří mají potenciál mnohem víc pokazit než zlepšit. Ale závistivý "volič" si to tak žádá. Výsledkem bude chudoba, s tím se asi už nedá nic dělat. Hlavně, aby měl každý stejný žvanec a čínský plastikový hnus.