19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Polsko a falešné směřování EU

Válka na Ukrajině odhalila pravdu o Evropě. Mnozí evropští představitelé se nechali zlákat Vladimírem Putinem a dnes jsou v šoku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.8.2022 5:35

Jasně, prolhanče! ;-D

J. Ptáček 10.8.2022 11:20

Nechci se Vás dotknout, ale to co vyčítáte odpůrcům, děláte i Vy sám. Tak třeba říkáte: ještě nedávno to bylo ruské. Ale už neříkáte, že dnešní západní Ukrajina a dokonce Bělorusko, byly nedávno tu polské, tu litevské a někdy dokonce švédské. Chabarovsk, Komsomolsk nebo Vladivostok taky byly nedávno čínské, Kurilly byly japonské. I nešťastná Podkarpatská Rus byla tu maďarská, tu československá. A jen tak mimochodem, podkarpatští Ukrajinci se cítili nejlépe v ČSR. Nic ve zlém, jen kvůli objektivitě. Ale ať jsem spravedlivý, všichni mají dvojí metr!

A. Renjascu 10.8.2022 12:09

Celý ten text ovšem zněl poněkud jinak. Psal jsem o tom, nejde bagatelizovat ukradení části území ČSR a pak se rozčilovat nad tím, že to samé dělají rusové a přidal jsem k tomu poznámku, že území, které zabralo bylo ještě nedávno ruské. To je historie a s tím nic nenadělám ani já ani nikdo jiný. Nikdy a nikde jsem nezpochybňoval právo Ukrajiny existovat v současných hranicích, jen jsem zdůrazňoval, že současný stav je z velké míry důsledkem stupidní národnostní politiky, kterou Ukrajina provádí za posledních třicet let a která již byla překonána ve dvacátém století. Ukrajina se snaží tvářit jako unitární stát, ale ve skutečnosti jde o mnohonárodnostní slepenec, který ať se nám to líbí či nikoliv stvořili v podstatě bolševici. Tento slepenec drží pohromadě pouze silou a po celých třicet let se zde pravidelně střídaly prozápadní prezidenti s těmi proruskými, zkorumpovaní a navázání na oligarchy byli ovšem všichni. Majda byl pokusem umělým způsobem financovaným ze zahraničí překonat toto rozdělení a definitivně strhnout Ukrajinu západním směrem. Výsledek vidíme. Kdyby se tomu ponechal přirozený vývoj a Ukrajina se spíše tlačila k tomu, aby omezila moc oligarchů a přestala být tak beznadějně zkorumpovanou zemí, tak by byl výsledek možná mnohem lepší a podařilo by se i tu levobřežní proruskou Ukrajinu získat pro západní směr. I když osobně se po zkušenosti s Československem, kdy česká strana dělala psí kusy, aby Slovensko udržela ve společném státě (financování rozvoje průmyslu, školství, federální i národní vlády, nemožnost přehlasování jedné republiky tou druhou, samostatné strany...) a přesto se to nepovedlo, tak jsem k tomu byl skeptický, ale šance tu přeci jen byla a možná, že věší než v Československu. Takže ano Ukrajina má právo existovat ve svých hranicích, ale je otázka, zda obyvatele některých částí Ukrajiny o to mají po majdanu nadále zájem.

A. Renjascu 10.8.2022 12:14

Zatím to vypadá, že většinově vítají spíše rusy než Ukrajince a to, že přes minimálně 18 miliónovou mužskou bojeschopnou populaci nejsou schopni postavit dostatečnou armádu je také dost vypovídající. Problém dnešní demagogie je, že se nás snaží přesvědčit, že situace na Ukrajině je jiná než je a že naprosto pomíjí co k současnému stavu vedlo a soustředí se jen na protiruskou propagandu. Žel naprosto zbytečně, o Rusech si v ČR iluze nikdo minimálně 54 let již nedělá, ale současná propaganda se nás snaží přesvědčit, že tu iluzi máme mít o Ukrajině, ale Ukrajina je jen chudší Rusko se podobnou mentalitou i hodnotami.

A. Renjascu 10.8.2022 21:39

Jinak o tom, že část Ukrajiny byla ještě nedávno polská jsem se taktéž zmiňoval, ale asi jste to přehlédl. Stane se

P. Vychodil 10.8.2022 9:49

polsko je tak trochu vidlemi do EU, nicméně nelze zapomínat, že to jsou USA vidle...ti potřebují slabou EU a zároveň konečné odtržení Německa od spolupráce/obchodu s RF...projekt trojmoří by byl ideální železnou oponou...uvidíme, kolik z tohoto projektu zbude po "UA vítězství do posledního ukrajince"...

A. Renjascu 10.8.2022 10:21

Nicméně Polsko ze svého hlediska dělá zcela jistě mnohem lepší politiku než ČR a daří se jí udržovat či dokonce rozšiřovat pole svého vlivu, byť za cenu určitého rizika. ČR v tomto ohledu vykazuje mnohem více prvků politicko-ekonomicky závislé země či chcete li kolonie

P. Vychodil 10.8.2022 10:36

souhlas, proto je, a samozřejmě i Maďarsko, EU tak nenávidí...naši místní pokrokoví eurohujeři ovšem chrochtají blahem, že můžeme být kolonií, montovnou a v současnosti i donátorem cen energií našemu nejdražšímu a nejmilejšímu německému sousedovi,

přece je úžasné, že nám prodává naši elektřinu, přeprodává ruský fujtajbl plyn, možná nám bude brzy přeprodávat i ruskou fujtajbl ropu...

ne nadarmo stát může být samostatným pouze za určitých předpokladů, mezi hlavní patří soběstačnost potravinová, energetická,...a ti kteří tyto principy dnes prosazují, jsou nálepkováni za fašisty, nácky, proruské šváby...

tož tak

J. Vágner 10.8.2022 9:18

Společná Evropa dostala do vínku spoustu balvanů na noze. Systematicky udržovanou nerovnost, protože je zdrojem zisků, historii plnou válek, vzájemnou bytostnou nedůvěru a xenofobii jedněch národů vůči druhým (viz polský instalatér, jako důvod brexitu). Byla by to dřina i kdyby se to dělalo rozumným tempem a dobře. Což se tedy nedělá. Co ovšem jednotná Evropa stoprocentně přežít nedokáže, jsou kulturní války. Snaha agresivně, po vzoru anglosasu a západní Evropy instalovat woke společnost v konzervativním Polsku, dopadne přesně stejně, jako snaha komancu přemalovat Poláky na rudo. I když pomocí placených politických neziskovek aktuálně zakroutite Kaczynskemu krkem, do deseti let tam máte nějakou novou Solidaritu. Garantuji vám to.

F. Svoboda 10.8.2022 9:35

R^R^R^

H. Lukešová 10.8.2022 9:18

Polsko vyhrožuje sesazením Ursula von der Leyen...

Polsko se pře s Evropskou komisí o vyplacení pandemického peněžního balíku obnovy za více než 35 miliard eur (přes 800 miliard korun), který blokuje předsedkyně EK Ursula von der Leyenová kvůli požadavkům na reformu právního státu. Podle ní a Komise jsou změny, které mají napravit nezávislost soudů, zatím jen kosmetické. Politici v čele s Jarosławem Kaczyńskim vyhrožují, že „nasadí všechny zbraně“ a díky politické alianci šéfku EK sesadí.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/polsko-vyhrozuje-evropske-komisi-sesazenim-von-der-leyenove-40405275

Tož si říkám, že kdyby se Polákům podařilo von der Leyen sesadit a nasměrovali by směr EU trošku doprava, nic by pro Evropu jako takovou nemohlo být lepší.

P. Diviš 10.8.2022 9:22

Neškodilo by, von der Leyen je špatná "komisařka"

Problém je, že jednak je systém nastaven tak, aby špatné komisaře a jiné EUnijní čunitele a čunitelky generoval, ale hlavně, velkým státům to vyhovuje. Mohou tak zařídit věci, které bby přímo jim neprošly doma nebo u jiných států.

Takže i pokud by se ji podařilo vykopnout, systém zůstává.

H. Lukešová 10.8.2022 9:41

Bohužel máte pravdu, např. Jourová je z toho samého těsta jako von der Leyen a takových eunijních politiků je ve vedení EU většina...V Německu je pravicovou stranou pouze AfD, ve Francii pouze Le Pen atd... a tito pravicoví vlastenci jsou levicovými médii a politiky stigmatizováni...

L. Novák 10.8.2022 10:07

Tihle "komisaři" jsou jenomm celoživotní sběrači dobře placených funkcí. Ursula von der Leyen je povoláním gynekoložka... Kam vítr, tam plášť.

H. Lukešová 10.8.2022 10:16

No jo no, za tučné prebendy tito "komisaři" prodají svou čest.

H. Rybnická 10.8.2022 16:37

Ve Spolkové Republice je konzervativní a opoziční stranou CDU a CSU. Nezaráží Vás, že se obě strany sjednotily, že s AfD nebudou spolupracovat?

F. De Winter 10.8.2022 9:24

I kdyby se jim to podařilo, pochybuji, že by se něco změnilo. Špína je příliš hluboce zažraná.

I. Schlägel 10.8.2022 10:05

Vadný je systém, ne jedno kolečko.

J. Plzák 10.8.2022 9:17

EU, dříve Evropské hospodářské společenství, byla dobrá, demokratická a prosperující organizace. Do pádu východoevropského a hlavně sovětského komunizmu.

Od té doby se EU mění, stále více k horšímu.

Rozhodující je snaha Německa a Francie ovládnout veškeré politické i ekonomické rozhodování. Němci a Francouzi si tak hojí své dávné komplexy, vzniké zdánlivým a také jen částečným, dřívějším ovládání Evropy.

M. Juraška 10.8.2022 8:33

F.de Winter 7.29R^R^R^

P. Hák 10.8.2022 8:27

A ještě jeden dotaz.

Je-li migrace Putinovou hybridní zbraní proti EU, proč jsou kritici migrace ze strany "proevropských" politiků a aktivistů označováni za Putinovy agenty?

Chceme tu migraci nebo ne?

V. Kuhaj 10.8.2022 8:32

Dobrý postřeh!

P. Vychodil 10.8.2022 8:43

R^

to je tak, uřídit tak velkou a komplexní propagandu (lež) lze ztěží, aniž by nevznikaly protimluvy...

F. De Winter 10.8.2022 8:56

;-DR^

D. Hubáčková 10.8.2022 9:46

R^R^

L. Kuča 10.8.2022 10:04

Jen maličká myšlenková nekonzistence. :-P Jak to hovado nemám rád, tak připisovat Putinovi všechno zlé či všechny politické manipulace je stupidní.

L. Novák 10.8.2022 10:10

Putin je hlavou ruské vražedné mašinérie. Co mu chcete ještě horšího přičítat? ;-)

L. Kuča 10.8.2022 11:40

No to máte sice pravdu, ale když mu připíšete třeba vznik zemětřesení v Japonsku, nebo ovlivňování voleb kde se dá (ideálně ve prospěch obou soupeřících hlavních stran ;-D), tak je to nevyhnutelně směšné. To, že spustit v Evropě v dnešní době nevídaný mlýnek na maso na základě jím uváděných důvodů, dokonce i kdyby byly 100% pravdivé, jakože to tak není, je brutálně neadekvátní, cynické a bezcitné. A sám do něj háže nějaké chudáky se vzdálených regionů. Ať tam zkusí poslat rozmazlené, prachaté chlapečky z Moskvy a Petěrburgu, kteří z velké části užívají plodů práce těch z východu - nebo z jakéhokoliv trochu většího města a pak sledovat vývoj podpory pro speciální operaci. Do měsíce budou ulice plné zakázaných demonstrací.

I. Širůček 10.8.2022 10:22

"skoro všechno" pořád ještě není "všechno" ...

P. Hák 10.8.2022 22:23

Nojo, to říkáte Vy. Ale uvědomělí se nějak nevyjadřují...