25.4.2024 | Svátek má Marek


EVROPA: O Schwarzenbergově vystrčeném europozadí

28.10.2011

Oficiální kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg si znovu pustil ústa na výlet.

Anebo, jak se říká hezky česky, hubu na špacír. Tentokráte kritizoval premiéra Nečase za požadavek ODS, aby případné přijetí eura bylo provázeno referendem. "To usnesení je jen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a znamená vystrčenou prdel, kterou jsme ukázali sousedům," řekl doslova Schwarzenberg Právu.

Není to poprvé, kdy Schwarzenberg používá silná slova. Nedokážu si představit, že by tento muž měl obsadit post prezidenta s takovým vystupováním a s tím, že při každé příležitosti usíná. Možná se to lidem líbí, občasná jadrnost jej přibližuje "masám", ale měl by si uvědomit, že jako ministr, kritizuje-li úředníka Bátoru, neměl by používat slovník hodný čeledína v maštali.

Čím jsme "vystrčili prdel na sousedy"? Požadavkem na referendum při přijímání eura? Nevidím jediný důvod, proč by se nemělo referendum k tak zásadní otázce jako vzdání se národní měny konat. Vzpomeňme na Euroústavu a Lisabonskou smlouvu.

Evropská unie představila projekt Euroústavy a podle svých pravidel jej nechala odsouhlasit svými členy. Některé členské země, protože se jednalo o zásadní změnu, předložily svým obyvatelům otázku v referendu. Tam, kde referendum proběhlo, Euroústava narazila.

Výsledkem byl krach projektu Euroústavy a zároveň to byl konec demokratických postupů. Euroústavu nahradila Lisabonská smlouva, a to ve formě změn textu, takže de facto Lisabonská smlouva byla naprosto nesrozumitelná bez znalosti pasáží smluv, jejichž text měnila a doplňovala.

Pro jistotu nebylo vydáno oficiální konsolidované znění a smlouva nebyla v rozporu se zásadami EU přeložena do úředních jazyků EU, tedy do jazyků všech členských států. Aby nebylo ponecháno nic náhodě, bylo ve své podstatě nařízeno neprovádět referendum a dokument jednoduše přijmout parlamenty.

Od doby, kdy byla tehdejším premiérem Klausem podána přihláška do EU, po dobu našeho vstupu prošla EU velkými změnami, které vyvrcholily právě Lisabonskou smlouvou. Tato smlouva mění zásadně systém hlasování uvnitř EU a bere členským státům právo veta, které je nahrazeno "kvalifikovanou většinou".

Tímto systémem tak může být členskému státu vnuceno něco proti jeho vůli, ba dokonce i tehdy, vznikne-li tím onomu členskému státu nějaká škoda, a to je dle mého názoru naprosto nepřijatelné, nedemokratické a diktátem zavánějící.

Proto bylo pro mne velkým rozčarováním, že česká vláda při přijímání Lisabonské smlouvy nevyhlásila referendum. Případný přechod z koruny na euro je stejně závažným krokem. Vzdáváme se tím národní měny a tím pádem i kontroly nad měnou a ovlivňováním ekonomiky pohybem kursu.

Myslím si, že referendum je v tomto případě přímo povinností. Pokud si pan Schwarzenberg myslí, že tím "vystrkujeme prdel na sousedy", pak by bylo na místě se ptát, zda skutečně hájí české zájmy. Ona je vůbec otázka, zda euro přežije.

Středeční summit EU měl dát jasné stanovisko ohledně dluhové krize. Stanovisko sice bylo vydáno, ale není vůbec jasné. Jasné je jedině to, že záchranný fond, kvůli jehož navýšení nedávno padla slovenská vláda, se bude znovu navyšovat, a to minimálně na trojnásobek současné sumy.

Kde na to EU vezme peníze, už jasné není. Z toho vyplývá jedno. Dluhy budou zaplaceny dalšími dluhy. Popřípadě se budou tisknout peníze, které budou podloženy dluhopisy. EU si neví rady, tak problém před sebou jen hrne a oddaluje ho doufajíc v nějaký zázrak.

EU se bojí bankrotu Řecka, ač k němu došlo již v loňském roce. Bojí se toho, že padne-li Řecko, padnou i další státy. Dvě stě miliard eur na záchranu Řecka nestačilo a další miliardy není kde brát. Požadavek na odepsání 60% dluhů Řecka znamená přiznání bankrotu, ale EU se snaží z toho vybruslit jako chytrá horákyně.

EU by si měla přiznat, že Řecko už zachránit nejde. Měla by se dohodnout s Řeckem na jeho vystoupení z eurozóny, návratu k drachmě, devalvaci a následné pomoci. Bude to stát míň, než prodlužování agonie. Když vidím, v jakých problémech se momentálně euro nachází, pak o to víc budu chtít "vystrkovat prdel na sousedy".

Nestojím o to být ve spolku, kde jsou zodpovědné státy nuceny se zadlužovat jen proto, aby se zachránily státy nezodpovědné. Pokud bychom byli v situaci Řecka, EU by se námi vůbec nezabývala, maximálně by udělala vše pro to, aby se nás zbavila.

Pokud Nečas a ODS "vystrčili prdel na sousedy", pak Karel Schwarzenberg "vystrčil prdel" na celou Českou republiku a do té bruselské leze. Ukázal, že české zájmy mu nejsou až tak vlastní a že je mu osud našeho státu vlastně lhostejný. A takového člověka rozhodně za prezidenta nechci.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora