19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EVROPA: Německá návštěva

24.8.2016

Naposledy zde byla německá kancléřka Angela Merkelová, na pár hodin, 4. dubna 2012. Co zde vůbec chtěla? Dodnes jsme se od hlídacích psů naší demokracie nedozvěděli, o co vlastně šlo. Osobně se domnívám, že nám tenkrát rozmlouvala dostavbu Temelína. Zdá se, že s úspěchem. Její tehdejší čeští partneři, Nečas a Klaus, by nám alespoň teď mohli něco konkrétního vyjevit.

Ve čtvrtek nás poctí Merkelová znovu. Tentokrát bude jednat se Sobotkou a Zemanem. Vzhledem k tomu, že návštěva bude ještě kratší, lze předpokládat, že se opět bude jednat spíše o demarši, než o partnerskou rozmluvu o mezinárodní situaci. Pro upřesnění: Wikipedie charakterizuje demarši jako způsob důrazně vysvětlit slabšímu partnerovi, co se od něj očekává. Nevím, jak u Sobotky, ale u Zemana by se mohlo stát, že záchranářka světa upadne na ústa.

Merkelová není právě v kondici. Psychoanalytik Hans-Joachim Maaz, který se svého času proslavil Psychogramem Německé demokratické republiky, tedy popisem duševního stavu obyvatel bývalé Dederonie, uveřejnil v říjnu minulého roku psychogram Merkelové, kde se dopodrobna zábývá jejím stavem a mluví o jejím obrnění se proti vnějším vlivům a naprosté neschopnosti vnímat realitu Evropy a Blízkého východu.

Merkelová trpí, jako mnoho mocných, pocitem přeceňování vlastní důležitosti, a tím je imunní vůči jakékoliv kritice. Kancléřka si připadá veledůležitá, a proto také hojně užívá slovo alternativlos, což znamená bez alternativy. Řešení, které prosazuje ona, je jediné a není k němu alternativa.

Psychoanalytik Maaz tvrdí, že kancléřce chybí sebedůvěra a tím že zároveň trpí narcismem. Její potřeba být neustále obdivována stojí i za jejími iracionálními počiny, jako bylo odstoupení od jaderné energie po událostech ve Fukušimě či nyní otevření hranic pro každého uprchlíka, lhostejno proč a s jakými úmysly do Evropy přichází.

Maaz se domnívá, že Angela Merkelová není schopna plnit slib obsažený v její kancléřské přísaze, činit dobro a jen dobro pro Německo, a tvrdí, že iracionalita jejího počínání se bude ještě stupňovat.

Nám Čechům by mohlo být počínání kancléřky lhostejné, kdyby nás do něj nechtěla zatahovat tak, jak už činila při finančním zachraňování Řecka. Můžeme jen děkovat prozíravosti bývalého prezidenta Václava Klause, který se, na rozdíl od našich slovenských sousedů, nenechal zatáhnout do spolku platících eurem.

Merkelová trpí utkvělou představou, že zachrání Sýrii a celý okolní svět. Je možné, že premiér Sobotka nesebere sílu ji odporovat. Zdá se, že vše bude záviset na prezidentu Zemanovi, který na rozdíl od premiéra nemá už ambice účinkovat v unijní politice a požadavky Merkelové rázně odmítne.

Islamizace Evropy je problém ještě závažnější než záchrana Řecka nebo problém likvidace jaderných elektráren v Německu. Je proto potřeba, aby nás naše politické „elity“ dopodrobna informavaly, co tu vlastně německá spasitelka vesmíru chce.