29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hobo-x 4.2.2009 22:01

Co bylo je a bude

Před 89 byli diskriminováni všichni kteří neuzávali státní vlastnicví výrobních prostředků.PO 89 všichni kteří nevěří na božskou neviditelnou ruku trhu.Oba tyto systémy už zkrachovaly.ten první v SSSR jako vemoci která ho silově prosazovala.Ten druhý v USA taky silově prosazován do světa.Až pochopíme,že pravda je někde mezi těmito extrémy,nebude nutné nikoho dikriminovat.

Vážný 4.2.2009 20:45

Morálka a sociální smír

Problém je, že článek vychází z náhledu, že jediným úspěchem zaměstnavatele a šéfa je finanční zisk. Ale společenská morálka má a musí mít i jiné limity, než jen zisk. Proto je třeba nemorální vyhodit ženskou dva roky před důchodem proto, že má už moc velkej plat a její výkon při vší snaze už přecijen není na vrcholu.

Zanést ochranu těchto ohrožených morálních vztahů do zákonů, ohrožených lidmi se smýšlením autora, se socialisti snaží svojí univerzalistickou, podle mne nešťastnou cestou. Podle mne je daleko lepší, pokud se pro konkrétní nešvary přijímají konkrétní ad hoc řešení a zbytek bude řešen soudy podle pravidel o dobrých mravech. Pouze tyto pravida by stálo za to trochu zvýraznit.

Příklad: Mějme vystudovanou Rómku (vynechme poznámky o jejich počtu v republice). Pokud jí zaměstnavatel odmítne proto, že by se jí mohli zákazníci nebo kolegové štítit, nebo se jí bát, tak sice provedle svobodnou volbu, ale vyjádřil nebo se poddal nejnemorálnějším hnutím své osobnosti. Zároveň paní třeba mimoverbálně urazil. Měl by toto zákon tolerovat?

Protože od počátku kapitalismu se bohatí ke svým zaměstnancům chovali povětšinou naprosto sobecky (daleko hůře než feudální pán ke svým poddaným, které za život většinou osobně znal), vzniklo silné levicové hnutí, které bylo ochotno vzít v nouzi do rukou i zbraně. A teprve tlak tohoto extrému spolu s odbory (stávky) vedl k postupné liberalizaci (rovné volební právo, 8h práce, ...).

Pokud vezmeme čistý liberalizmus, tak protiúderem nutně bude nějaký komunismus, nic jiného. Ta jiná než smluvní a mzdová práva zaměstnanců jsou totiž též součástí sociálního smíru - rozuměj podmínky, za níž jsou i chudší ochotni akceptovat společenský pořádek a nejít si svá práva vynutit silou. Nezapomeňme totiž, že stávající demokracie je velmi křehká, že zdaleka není jasné, zda silové složky by byly vůbec ochotny v krizi intervenovat a navíc na podporu "bohatších"...

j 4.2.2009 21:02

Re: Morálka a sociální smír

Co takhle jít příkladem místo filozofování. Buďte úspěšný podnikatel a předveďte se.

. Do té doby jsou to pouze plky

Bubik 4.2.2009 22:24

A co takhle:

Mějme vystudovanou Rómku. Pokud si jí dosud svobodný pan Vážný odmítne vzít za manželku, jen proto, že by se jí mohl třeba štítit, nebo se mu nelíbily její povahové rysy, tak sice provede svobodnou volbu, ale vyjádřil nebo se poddal nejnemorálnějším hnutím své osobnosti. Zároveň paní třeba mimoverbálně urazil. Měl by toto zákon tolerovat?;-D;-D;-D

Budete mi tu jistě tvrdit, že vztah manželský je něco jiného a takhle se partnerka vybírat nedá. Proč u vztahu zaměstnavatelského, kde by se obě strany měly navzájem vybírat zejména jako spolupracující partneři, byť ve vztahu nadřízený podřízený, by mělo platit něco jinak?

Ypsilon 4.2.2009 23:14

Re: A co takhle:

Hmm, u manželky by mi docela vadilo, že je tlustá a smrdí jí z pusy, u zaměstnance to až tak nevadí, pokud svoji práci umí a dělá na úrovni.

Judita 4.2.2009 18:27

názor komunisty

Nevím kolik je Vám let, ale je mi vás líto. Raději budu v diskriminované EU než abych zažila druhou RVHP. Divím se, že lidé vašeho názoru neemigrují z diskriminované Evropy  -  když jsou hranice otevřené - do Ruska, Severní Korei nebo do Jižní Ameriky. Tam budete šťasten - bude vám vyhovovat režim a tady nebudete házet jedovaté sliny.(Y)

PetrH 4.2.2009 18:37

Re: názor komunisty

No, právě že současné směřování EU je k druhé RVHP. Takže to vidím na Austrálii nebo Nový Zéland, tam jsem ještě nebyl. ;-)

jeff 4.2.2009 18:42

Re: názor komunisty

Judito, pokud omylem nereagujete na nějaký jiný článek, musíte být negramotná.

honzak 4.2.2009 18:59

Re: názor komunisty

četla milostivá LS? Těžko...

Modrý Klokan 5.2.2009 18:58

Re: Judita

Svatá prostoto, blahoslavená budiž chudá duchem. Proč mi ji sakra není líto?

Princ Jasoň 4.2.2009 16:26

Mohl by někdo, prosím,

dát nějaký odkaz na literaturu, či jiný pramen za posledních řekněme 100 let, kdy bylo slovo diskriminace použito v pozitivním smyslu?

vládík 4.2.2009 18:21

Re: Mohl by někdo, prosím,

matika (tuším 9. třída).  Diskriminant rozlišuje (diskriminuje) řešení kvadratické rovnice: bude mít dva reálné kořeny, jeden kořen (resp. dva shodné) nebo kořeny imaginární.  Je pravda, že to není pozitivní, ale zcela neutrální.

PetrH 4.2.2009 18:25

Re: Mohl by někdo, prosím,

Pozitivní diskriminace. Affirmative Action.

buš 4.2.2009 19:20

Re: Mohl by někdo, prosím,

;-)

Nový 4.2.2009 15:56

dík, moc pěkný článek

Bohužel  poslanci  budou  hlasovat pro,  aby  byli "IN".  Bez toho, že  by  si LS přečetli  nebo se  nad  ní dokonce  zamysleli.

jasan 4.2.2009 16:24

Re: dík, moc pěkný článek

nejvic IN byli Madari...  ti to podepsali jeste driv, nez byla smlouva na papire....

Václav 4.2.2009 15:05

Nebojme se diskriminovat..

Děkuji Vám, pane Oetrů. Zdá se, že v této zemi se ještě najdou lidé, kteří si zachovali střízlivý rozum.

Jan 4.2.2009 14:53

Autor je demagog, protoze...

Autor je demagog, protoze, protoze kritizuje neco, co si sam vymyslel, ale pripisuje to oponentovi.

Napriklad vyhodit nekoho, kdo neudel al zkousky ve skole, neni diskriminace na zaklade genetickych rysu. Jiste, inteligence je ovlivnena genetikou, ale to neznamena, ze to je geneticky rys. Kdyby nekdo poslal vase decko v sesti letech do horsi skoly, protoze stejne podle geneticke analyzy nema na to, aby jednou studovalo, TO by byla diskriminace na zaklade genetickych rysu. A to by vam doufam take vadilo. Protoze kazdy musi dostat sanci ukazat co v nem je, a ne byt posuzovan podle rysu jako je barva kuze nebo geneticky kod. Aby se "diskriminovalo" - a to slovo opravdu nemusi byt negativni - na zaklade vykonu, a ne askripce. A nikdo by vam nemel branit zamestnat si koho chcete - ale nemel byste mit pravo davat zene polovicni plat za stejnou praci jen proto ze je zena. O tom jsou antidiskriminacni zakony - ne aby vsichni byli stejni, ale aby vsichni dostali stejnou sanci. A to je dobre.

j 4.2.2009 15:00

Re: Autor je demagog, protoze...

Tenistky si též vyřvali stejné odměny jako mají chlapi. Proč by  né pokud budou podávat stejné výkony a bude i stejná sledovanost. To stejné je i se zaměstnáváním mužů a žen. Nevidím jediný rozumný důvod proč by žena neměla dostávat stejný plat jako muž když bude podávat stejné výsledky. ( např.nebude chodit na OČR)

Ypsilon 4.2.2009 16:24

Re: Autor je demagog, protoze...

Jenže ženská dostane většinou nižší plat nejprve protože, co nevidět odejde na mateřskou, pak protože, má malé děti a nakonec  protože už je neperspektivní.

Richard III. 4.2.2009 15:02

Mnozí obhájci antidiskrminačního zákona jsou slepí či hloupí

Teoreticky hezké, ale praktická aplikace vede dnes ke zvýhodňování neschopných, podvodníků a gaunerů a k omezování svobody. Přesně k opaku toho, co se udává jako cíl antidiskriminace.

Naprosto souhlasím 4.2.2009 15:05

cesta do pekel bývá dlážděna dobrými a ušlechtilými úmysly

BJ von Wolfenstein 4.2.2009 15:20

Re: cesta do pekel bývá dlážděna dobrými a ušlechtilými úmysly

R^ Asi tak nějak.

Jan 4.2.2009 16:08

Re: cesta do pekel bývá dlážděna dobrými a ušlechtilými úmysly

To je pravda. Jenze to plati o vsem - o boji proti diskriminaci stejne tak jako o boji proti prehnane politicke korektnosti. Takze je proste nutne snazit se to vybalancovat, snazit se najit co nejlepsi mozne reseni - jenze to jde, jen pokud se diskutuje na jine urovni. Konkretni fakta a konkretni argumenty pro nebo proti konkretnim navrhum. Nejake svate ideologicke boje jsou na nic, at uz jsou pro nebo anti disriminacni. Kdyby autor clanku uvedl nejake fakticke podklady a dokazal je kvalitne logicky podlozit argumenty, tak mu v jeho boji proti antidiskriminaci zatleskam. Kde a co konkretne v Lisabonske smlouve povede k takovym vecem, jake popisoval autor? Kazdy zakon se da prekroutit a vylozit tim nejsilenejsim zpusobem. To jsou ale jen recnicka cviceni, na nic to neni, je to jen takova vata kterou jsem ztratil cas v mylnem domeni, ze se dozvim neco realneho, neco podle ceho se budu moci skutecne rozhdovat, az budu volit. Nepodlozene spekulace nadelaji vic skody nez uzitku.

Ypsilon 4.2.2009 16:20

Re: cesta do pekel bývá dlážděna dobrými a ušlechtilými úmysly

Bingo R^. Článek byl jen řečnické cvičení bez jakýchkoli faktů.

Ypsilon 4.2.2009 16:12

Re: Mnozí obhájci antidiskrminačního zákona jsou slepí či hloupí

Můžete být konkrétnější?

Jura Jurax 4.2.2009 15:49

Re: Autor je demagog, protoze...

A nikdo by vam nemel branit zamestnat si koho chcete ... a nikdo by Vám neměl bránit nezaměstnat si koho nechcete ... ;-P

Ypsilon 4.2.2009 16:17

Re: Autor je demagog, protoze...

Nikdo by Vám neměl dovolovat zjišťovat si o uchazeči více údajů než jsou kvalifikační požadavky na danou pozici. Že to pro barovou tanečnici můžou být i dlouhé nohy nebo bujné poprsí uznávám. Ale rozhodně to není její náboženství nebo politické sympatie k nějaké partaji. Asi tak...

Jenda 4.2.2009 16:40

Re: Autor je demagog, protoze...

jiste, proto se napriklad nemuzete dozvedet, ze dotycna zadatelka o praci deti mit nebude a tudiz neni duvod resit jestli a kdy odejde na materskou, nebo ze deti ma ovsem bydli pres ulici od matky, ktera je v duchodu a tudiz si vonlo na osetrovani rodinneho prislusnika brat nepotrebuje a obcasna neocekavana nekolikadeni cesta do zahranici pro ni nepredstavuje problem.

Takze dotycnou radsi projistotu nevezme. Protoze si nemuze dovolit nainvestovat prostredky a skoleni do nekoho kdo mu za rok odejde na materskou, po navratu se bude zaskolovat znovu a na sluzebni cestu mozna tak za patnact let.

Kdo urci co jsou a co uz nejsou kvalifikacni pozadavky?

Ypsilon 4.2.2009 17:45

Re: Autor je demagog, protoze...

Trochu motáte hrušky s jablky. Já se zmiňoval ryze SOUKROMÉ záležitostii jako je náboženská víra nebo politické sympatie. A do toho zaměstnavateli skutečně je kulový, stejně tak jako jestli nosím slipy nebo trenky. Nebo snad máte nějaký důvod proč něco z toho brát v úvahu u uchazeče o práci?.

Pokud má uchazečka všech pět pohromadě, tak u přijímacího pohovoru babičku přes ulici a pod. sama uvede, ba přímo zdůrazní......