Neviditelný pes

EVROPA: Jako zpráskaný PES

9.6.2009

Jak kdysi kdosi vtipně poznamenal, "nic není staršího než včerejší noviny", a proto je dost možné, že se konečný výsledek evropských voleb ještě trochu změní, ale už teď to vypadá dost nadějně. PES, což je zkratka pro "Skupinu sociálních demokratů v Evropském parlamentu" dostal řádně do kožichu. Viz zde

Zatím se jedná stále o předběžné výsledky (8. červen 2009 ve 13:31 CEST), nicméně asi nebudu daleko od pravdy, a i graf je tak rozdělen, když předpokládám, že PES se bude přátelit s GUE/NGL (Skupina konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice) a možná ještě s GREENS/EFA (Skupina Zelených/Evropské svobodné aliance). ALDE (Skupina Aliance liberálů a demokratů pro Evropu) asi socialismus moc rádi nemají a ostatní skupiny už tuplem ne.

Takže ať na ten graf koukám jak koukám, vidím, že by socialismus v Evropě měl začít ustupovat. No hurá!

Ještě si dovolím spekulaci, proč to tak dopadlo. Podle mého názoru ti, kterým je všechno jedno, kteří se rádi nechají vodit za ručičku a bolí je přemýšlet, tak ti k volbám prostě nešli v takovém počtu. Dostavili se naopak ti, kteří se domnívají, že "každý svého štěstí strůjcem". Ale to je fakt jenom moje spekulace.

A jak to vypadá při pohledu na výsledky jen v České republice?

Tošenovský přeskočil Zahradila. Lidé mu dali víc preferenčních hlasů, nicméně se tam Zahradil i tak dostal.

Paroubek je zase druhý vítěz. Navenek se tváří spokojeně, přece jen získali více křesel než minule, ale zase druhý ... to je fakt k naštvání. Že by za to mohla ta vejce?

Komunisti jsou více méně pořád na svém. Ti prostě musí vymřít, pak možná u nás budou mít stejné výsledky jako v normálních zemích (myslím tím tzv. Západ), to je něco málo nad nulu.

Křesťané dostali tolik, kolik je v převážně ateistické zemi možné (7,64%).

Malé strany neuspěly. Žádná.

Zelení tam konečně nejsou, ani jedni.

Beran dostal mezi rohy (SSO), a tak sekta proroka bezuzdného kapitalismu má jen 1,26%.

Bobošíková sice dostala téměř dost, ale naštěstí to bylo pořád málo (4.26%).

A známým firmám, Tlustému a Železnému, to lidé sečetli a podtrhli. Podrazy, podvody a krádeže? Tak to ouha! (pod 1%)

Podrobné výsledky zde

A ještě jedno překvapení na konec. Václav Klaus se podivil, že "občané nedoceňují obrovský význam evropských institucí". No to je překvapení. Proč by je měli doceňovat, když to jsou jen "polovolby", jak prohlásil před pár dny? Ten člověk fakt neví co chce. Nebo že by nastupující Alzheimer? Můj třídní profesor mi kdysi řekl: "Když jseš blbej a nic si nepamatuješ, tak si to piš!"

www.zivnosti.cz
www.practisoft.cz

(autor není politikem, politologem ani jinou pochybnou existencí)

balík z Plzně :-)



zpět na článek