28.3.2024 | Svátek má Soňa


EVROPA: Geert Wilders mluvit nesmí...

23.11.2009

... neměli zatknout také zpěvačku Madonnu?

Z iniciativy předsedy Senátu Přemysla Sobotky bylo zakázáno v prostorách Senátu promluvit nizozemskému politikovi Geertu Wildersovi. Ten je nyní na neoficiálním seznamu nechtěných osob, protože říká politicky nekorektní a nepopulární věci.

Mimochodem, nebývá to často, že se pod články na zpravodajských serverech drtivá většina čtenářů na něčem shodne. V tomto případě ale všichni diskutující vyjadřovali Wildersovi podporu.

V evropské politice se už nediskutuje o názorech a postojích, nýbrž nositelé nepohodlných názorů jsou z diskuze vylučováni a nálepkováni jako xenofobové, extremisté a tak dále, přestože jim není ani dovoleno jejich názory prezentovat.

V čem je tedy Wilders tak extremistický? Vidí svůj vzor v politice Margaret Thatcher a v ekonomických otázkách stojí napravo. To pochopitelně socialistům příliš nevoní, a protože nadávat je vždy snazší než argumentovat, tak je nejpohodlnější označit nositele těchto myšlenek za blázny. Největší prohřešek ale spáchal Wilders natočením krátkého filmu Fitna. Ten ukazuje veřejné projevy náboženských vůdců v islámských zemích. Člověk by řekl, že za to bude spíše multikulturními propagátory veleben, jenže ouha. Vůdci tam vyzývají k násilí a šíření islámu terorem. To už se moc říkat nesmí, a tak nad ním byla vyřčena fatwa, islámský trest smrti. Nějak mi není jasné, že za vyzývání k vraždě již nesedí dotyční ve vězení. Právo zřejmě platí jen pro někoho. To je mimochodem další z řady extremistických požadavků Wilderse, aby zákony platily stejně pro všechny.

Film Fitna jistě provokuje, přestože neobsahuje nic, co by nebylo veřejně známo. Zde se nabízí srovnání se zpěvačkou Madonnou, která se nevkusně naváží do křesťanských motivů a ještě si nechává tleskat, jak je odvážná. Jak by asi multikulturní pomatenci začali křičet, kdyby papež vyzval křesťany k její vraždě a do žádné země jí už nebyl umožněn přístup? Pokud chce tato zpěvačka projevit skutečnou odvahu, ať zkusí parodovat Mohameda. Myslím, že brzy dozpívá.

Přes všechny klacky, které jsou házeny Wildersovi pod nohy, je jeho strana v Nizozemí velmi úspěšná. Wildersova strana je navíc relativně civilizovaná, ale úspěch mají i mnohem drsnější partaje v Belgii, Francii a dalších zemích, kde se spíše blíží naší Dělnické straně. Přes svůj extremismus jsou to bohužel často jediné strany, které zajímá, jestli se dá večer ještě bezpečně jít na ulici, a zločiny ze strany přistěhovalců nechtějí omlouvat multikulturním obohacením. Na to logicky hodně voličů slyší. Pokud solidní politické strany tato témata zcela opustí, tak tím bohužel jenom připravují půdu pro dalšího Vůdce.

Převzato z blogu autora