16.4.2024 | Svátek má Irena


EVROPA: EHEC a nebezpečná nákaza na Pražském hradě

6.6.2011

Veřejnost mohla s překvapením zaznamenat, že se Václav Klaus rozhodl vyjádřit ke střevní nákaze EHEC. Podle jeho názoru jde o „uměle vyvolaný cirkus“, jehož obětí tentokrát byli výrobci okurek ve Španělsku. Český prezident podle svých slov zcela chápe snahu španělských politiků dosáhnout finančního odškodnění od Německa!

Vzhledem k pravidelným odvážným exkurzům Václava Klause do oboru klimatologie je vlastně příjemným překvapením, že se nevyjadřuje k bakteriologické podstatě problému… Ale žerty stranou. Jeho výroky jsou zvláštně cynické, zvážíme-li, že do dneška na střevní nákazu zemřelo již 18 lidí (drtivá většina v sousedním Německu) a 2000 jich bylo nakaženo. Z oněch dvou tisícovek nakažených řada osob bojuje o život. To jsou holá fakta. Lékaři jsou agresivitou zmutované bakterie EHEC zděšeni a intenzivně hledají prostřednictvím mezinárodní spolupráce účinnou pomoc pro postižené.

Dalším faktem je, že po dvou týdnech vyšetřování a testování skutečný zdroj nákazy stále obestírá tajemství. Hamburská instituce, která zkoumala španělské biookurky, udělala ve spěchu chybu a neověřila si své testy potřebným opakováním. Pod tlakem času informovala o okurkách jako zdroji nákazy ukvapeně. Při hrozící spotřebitelské panice příslušní odborníci nepochybně pečlivě váží svá slova, ale chyby se při vzorkování a testování prostě stávají.

Situace španělských producentů biozeleniny, kteří nyní sedí na hromadách kazících se okurek a salátu je smutná. Rusko navíc zastavilo veškerý dovoz zeleniny z EU do doby, než bude jasné, z čeho nákaza pochází a jak se rozšířila. Tím byla pěstitelům a obchodníkům ze zemí Unie zasazena těžká rána. Nyní se v Evropské komisi rodí úvahy o tom, jak pomoci ohroženým výrobcům zeleniny.

Každý by si měl jako spotřebitel položit otázku, zda by mu bylo milejší, pokud by v budoucnu zodpovědné úřady pod dojmem možných finančních sankcí poškozené strany (v tomto případě Španělska vůči Německu) zatajovaly veřejnosti důležité informace v situaci, kdy se v populaci šíří nebezpečná nákaza. Občané i média zcela právem požadovali po odpovědných místech maximum čerstvých informací.

Vrátíme-li se zpět do Čech, vzniká otázka, zda sídlo hlavy státu také nepostihla nějaká nebezpečná infekce. Prezidentovo bezprostřední okolí je podle řady indicií již nakaženo paranoiou a nejrůznějšími spikleneckými teoriemi. Nejbizarnější z nich zastává Klausův vicekancléř Petr Hájek, který nevěří, že Bin Ládin existoval. (Prý jde o mediální fikci a Američané si vše vymysleli z manipulativních důvodů.) Pokud prezident nyní říká médiím, že problém střevní nákazy bakterií EHEC je někým uměle a tudíž záměrně vyvolán, pak sám vzbuzuje dojem, že má k podobnému myšlení blízko.

Autor je místopředsedou Evropského parlamentu

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora