25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Dá se utéct před Západem?

Nebude dnes už mezi námi tak málo těch, pro něž je naše loajalita vůči tzv. euroatlantickým strukturám vážným zklamáním. Hlavními podněty jsou bez nadsázky katastrofické, v lepším případě kontroverzní „společné operace“ jako Irák, arabská jara a imigrace, evropská unifikace, Řecko a Ukrajina, jejichž sled a výsledky nelze svádět na náhody, nezdary a na nutnost jejich realizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Dlouhý 3.1.2016 19:06

dvě tři myšlenky

Měřítkem správnosti je u Američanů to, že plyne-li z toho prospěch pro USA, je to správné. Pod prospěchem pro USA si lze představit prospěšnost pro business, vliv zájmových skupin apod. I to přenášení kapitálu ze dcer v Evropě a jinde na světě do USA je z tohoto úhlu pohledu správné. V souvislosti s tím bych so dovolil zmínit citát bolívijského prezidenta.

"Existují dva způsoby: buď zemře kapitalismus, nebo zemře Matka Země." — Evo Morales, Mezinárodní konference o klimatu 2010

Ve světle těchto informací chápu, že vzniká potřeba se od USA distancovat. Osobně nepovažuji přístup USA za normální, ale co je a není normální nechám k posouzení lidem, kteří píší do diskuzí o idealistech a idealismu jako o něčem, co je nutno překonat, neboť to není životaschopný přístup. Já byl vždy humanista, ochránce zvířat apod. a ideály jsem ctil.

M. Prokop 3.1.2016 21:19

Re: dvě tři myšlenky

Zatím nezemřel ani kapitalismus, ani matka Země (dokonce ani mutti Merkel). Sem tam umře nějaký socan, ve vámi zmíněných končinách třeba Chavez, po totálním zruinování své země. Bolívii a Moralese to teprve čeká.

P. Skřivan 3.1.2016 18:12

Zklamaný může být jen idealista,

který očekával ráj na Zemi.

L. Bouše 3.1.2016 10:02

Titulek článku je zavádějící

protože před Západem nikdo nikam utíkat nechce a nepotřebuje. Západ a Východ je jedna Evropa, takže to bychom museli utíkat sami před sebou.

Jedná se o to, abychom se ubránili neomarxistickým a dalším levičáckým ideologiím, které se již 200 let rodí na Západě (Campanella, Owen, Marx, Engels a další). Na Západě vznikl komunismus a socialismus, ne na Východě, potom ho Američané s Němci vyvezli do Ruska, ale po rozpadu SSSR se poslušně levicová totalita vrátila zpět do západní Evropy a USA.

Jinými slovy řečeno, vše se vrátilo opět do starých kolejí - Západ je komunistická totalita, Východ je pravice a konzervatismus. A tradiční křesťanské hodnoty a svobody bychom my pravičáci měli pořád bránit.

J. Kulheim 3.1.2016 11:57

Re: Titulek článku je zavádějící

Utíkat nemusíme před stát, ale socialismem jakéhokoliv typu. Frankfurtská neomarxistická škola je nebezpečnější než "školy" marxiaticko- leninské. Jsou sofistikovanější. Vychází mj. psychoanalýzy a využívají k tomu nejenom media, ale také kulturu ap. Nenabízejí ráj na zemi pro všechny lidi. Je jedno jestli jde tato ideologie z Ruska, Německa, USA, atd. Možná lidé ve velkých státech jsou vládu víc respektují a možná také proto jsou k houfování náchylnější.

V USA jsou školy nacpané levičáky. Nejsou to státy, alůe ideologie, které jsou nebezpečné.

L. Bouše 3.1.2016 15:40

Re: Titulek článku je zavádějící

Správná úvaha, která míří do podstaty problému. My Češi a Východ máme paradoxně štěstí, že jsme prožili 40 let komunistické totality, takže nám obranné instinkty ještě neodumžely. Západ takovou zkušenost neabsolvoval, tak to má už sečtené a jeho naděje na záchranu jsou mizivé.

J. Hejmala 3.1.2016 14:17

Re: Titulek článku je zavádějící

Pane L. Bouše Co na to říct zase jste si nevzal prašky -----řikam vám to pořád je to pro vás moc nebezpečné jinak skončite u Chocholouše

M. Prokop 3.1.2016 17:45

Re: Titulek článku je zavádějící

Už to nechlastejte, účinku bylo dosaženo.

J. Svoboda 3.1.2016 19:12

Re: Titulek článku je zavádějící

Obávám se, že kolik jste toho (neznámo čeho) vypil, málokoho zajímá.

M. Prokop 3.1.2016 21:21

Re: Titulek článku je zavádějící

Vaše obavy vám budiž dopřány v míře maximální.

K. Janyška 3.1.2016 9:38

Západ, co tím kdo myslí ? Pokud ty civilizovanější, než

ostatní, má pravdu. Pokud myslí stejně hloupé, jako ostatní má také pravdu. Vědění o skutečné podstatě lidského světa, tedy jeho rostlém spontánním řádu je na západě stejně málo rozšířené, jako jinde ve světě. Proto tako lidé na západě pod vlivem svého lepšího materiálního postavení se domnívají, že jsou povoláni lidský svět zorganizovat a řídit ho, tedy zavést socialismus. Jenže právě to nejde, právě to je obsahem vědění o spontánním řádu lidské interakce. A tak se dopopuštějí všemožných omylů a mnohdy i zločinů. Bohužel. Role USA, jako nejsilnějšího představitele tzv. západu je v obraně dosaženého civilizací a civilizovanými, ne v násilném vnucování hodnot západu všem a najednou. Ony se musejí prosadit v čase a v prostoru samy a prosadí se. Jak jinak... Dzp.

J. Svoboda 3.1.2016 19:19

Re: Západ, co tím kdo myslí ? Pokud ty civilizovanější, než

Mám poznámku k tomu, že to nejde. Myslím, že okolo sebe právě vidíme, že zavádět socializmus jde. Co jiného je chování EK a navíc snaha Ameriky o TTIP?

M. Prokop 3.1.2016 21:22

Re: Západ, co tím kdo myslí ? Pokud ty civilizovanější, než

Uvolnění obchodu je socialismus? Velmi alternativní idea.

J. Svoboda 3.1.2016 23:13

Re: Západ, co tím kdo myslí ? Pokud ty civilizovanější, než

Někdo by mohl říci: inteligentně napsáno. Slovo velmi však nemá s alternativou pranic společného. Buď je něco tak, nebo opačně, míra tu nemá co dělat.

Je velkou otázkou, zda váš pohled na ono uvolňování obchodu není naivní. Je třeba si odpovědět na otázku, z čího hlediska se jedná o uvolnění obchodu. Skoro bych řekl, že vaše pokládání se za pravičáka podléhá módě a naivitě. Nejedná se náhodou také o to, aby USA sem dostaly geneticky modifikované blafy, než nějací vědci potvrdí, že jsou, nebo mohou být škodlivé?

J. Hejmala 3.1.2016 4:28

L. Bouše

Vážený pane vy musite mit hrozně špatné sny o USA--- Kolikrat vás to za noc zbudi? Prášky ve velkém množství asi jak berete škodí

J. Fridrich 3.1.2016 7:00

Re: L. Bouše

Máte pravdu pane Hejmala, pan Bouše má svého " čertíka " transformovaného do USA.

Nezbývá mu poradit : Pane Bouše byl jste v USA a Anglii ? Víte vůbec jaká je - hlavně v USA skladba obyvatelstva ? Víte vůbec, že tam žijí a pracují miliony lidí všech barev pleti, vyznání, národností, názorů - a že to všechno funguje - a že jsou na špici pokroku na této planetě ? Podobné to je v Británii. Zkuste si do těchto zemí zajet, projet je, poznat je. Stojí to za to. Lidé jsou tam až překvapivě přátelští. V naší zemi - a hlavně na těchto anonymních diskuzích to lidé ale nechtějí ani slyšet. Máme u nás přemnožené potížisty a ubrblance - a je to o nás ve světě známo........ale nevím, nevím, pan Bouše má velmi silnou blokádu ve své hlavičce.

L. Bouše 3.1.2016 9:14

Re: L. Bouše

Pane Fridrichu, co jste mi tím příspěvkem chtěl vzkázat ? Ale jedno je jisté, pointu mých myšlenek jste nepochopil, ačkoliv většina s tím nemá problémy.

M. Prokop 3.1.2016 17:47

Re: L. Bouše

Zřejmě vás, na rozdíl ode mne, nepovažuje za beznadějný případ.

J. Kulheim 3.1.2016 12:00

Re: L. Bouše

Jsou tam lidé přátelští, až na ty, kteří dají bombu do metra. Možná by vás poléčilo to, kdyby ta bomba vybuchla pod vašim zadkem nebo tam byl někdo z vaší rodiny. Možná by jste si uvědomil, kdo má v hlavě blokádu.

J. Hejmala 3.1.2016 14:21

Re: L. Bouše

No o vás se nepochybuje paneJane Kulheime snad nejste jedna sorta s panem Boušem_

M. Prokop 3.1.2016 17:49

Re: L. Bouše

Tam dají (třeba) bombu do metra, tady (třeba) magor vystřílí hospodu nebo odpálí barák.

Magoři jsou všude, těžko kvůli magorům nevidět výhody a nevýhody té které země. USA jsou stále ještě velmi svobodná země.

R. Tichý 2.1.2016 23:23

podpis autora,

Frank, to je Putinův pseudonym? Podle obsahu to tak vypadá...

P. Vaňura 2.1.2016 22:26

V EU můžeme formálně zůstat, ale některé věci,

ve spolupráci s ostatními státy V4, ignorovat pokud nás případně z EU nevyhodí, což je dost nepravděpodobné, viz Řecko a eurozóna. V NATO každopádně zůstat a vztahy s USA posilovat. Nezapomeňte, že v NATO jsou i státy, které nejsou a ani nechtějí být v EU.

M. Prokop 2.1.2016 23:34

Re: V EU můžeme formálně zůstat, ale některé věci,

Asi jediná současná reálná strategie.

R. Brzák 2.1.2016 22:10

ad pan Janyška - "Vy musíte být neuvěřitelně...

...ustrašený komunista, vy komunito... Dzp."

Pane Janyško, dovolte, abych Vám něco vysvětlil (vzhledem k tomu, že fandím Vaší věci, není mi k smíchu, že projevujete elementární neznalosti).

Komunita je společenství lidí založené na rodině. Jsou jimi obce, nebo i malé čtvrti či část lidí v nich žijící, které mají potřebu se svými sousedy vycházet a vzhledem k jejich schopnosti oprostit se od svého strachu z cizího člověka se jim daří navazovat vztahy na základě své lásky k životu, i životu svému a svých bližních. Tyto společenství nemají mocenskou strukturu a jediná moc nad druhými lidmi, která se v nich uplatňuje, je ta vznikající ze vzájemné lásky. Vše ostatní, co jste si o komunitách přečetl a spojil si to s komunismem, je dílem zavlečení tohoto pojmu do rétoriky levicových ustrašenců. Proč levicových ustrašenců? Protože je to právě strach, který vyvolává potřebu hledat moc nad sebou, která mne ochrání, nebo pro sebe, abych mohl chránit druhé - nakonec i před jejich vlastními chybami...

K mému strachu - jakožto lidská bytost nejsem vůči strachu imunní. Avšak jediná cesta, jak strachu nepodléhat, je jej u sebe rozpoznat, přijmout jeho funkci a informaci, kterou přináší, ale pak jej s láskou k životu a svobodě odmítnout jako motiv svého konání.

Doufám, že pro Vás, neohroženého bojovníka za neorganizovanost lidského světa (s výjimkou spontánního řádu), není Váš strach neznámým faktorem. Protože tak by jste ve svých konáních přikročil k organizování...

M. Prokop 2.1.2016 23:38

Re: ad pan Janyška - "Vy musíte být neuvěřitelně...

Ta láska Vás fakt drží ...

Já mám docela rád dost svých bližních, ale jen ve velmi málo případech bych tomu říkal láska. Ta je totiž slepá ...

"God is love. Love is blind. Ray Charles is blind./ Ray Charles is God."

:-P

R. Brzák 3.1.2016 10:12

Re: ad pan Janyška - "Vy musíte být neuvěřitelně...

Mám-li libovolnou situaci nahlédnout z co nejvíce úhlů pohledu, potřebuji proto mít co nejvíce otevřené oči. To znamená za prvé co nejlépe poznat sám sebe - aby mne případné moje předsudky a strachy neomezovali v rozhledu. Sebepoznání je ale bolestné právě přijímáním své nedokonalosti - nelze jím procházet jinak, než láskou k sobě samému, ta mi dovolí si nic nepředstírat. Ve vztahu k poznání svého bližního, ať už blízkého člověka, souseda, libovolné lidské či jiné bytosti a nakonec celého dosažitelného světa platí totéž. Jen s láskou mohu nahlédnout na libovolnou situaci v životě bližního nejen ze svého místa, jen tehdy, když lidi miluji, mohu jim odpustit, že jsou lidmi a oprostit se od strachu z možných rizik, která sice vnímám dál, ale nezabrání mi bližšímu poznání.

Není slepá láska, ale zamilování. To totiž "zapomíná" na lásku k sobě samému - a tak se stává na objektu svého citu závislým...

Z. Rychlý 2.1.2016 20:49

Dělá ten Západ šílenosti.

No s ledasčím od Západu se opravdu dá nesouhlasit. Ale přejít k tomu, že po odchodu z EU bude ČR ostrakizována je totální blud. Ostrakizována u komise - snad u těch pár mocichtivých lumpů, kteří nás ostrakizovat jistě budou, a teflonových EUpolitiků, kteří nás ostrakizují stejně a dělali to i v dřívějších dobách (propásl jste příležitost držet hubu (Sarkozy)). Obyčejný Francouz, či Španěl nás ostrakizovat nebude a normální investor už tuplem ne.

Inu, nebyly by dotace se svým korupčním potenciálem - komu normálnímu by tohle chybělo ?

Už jen ta hrozná představa jak jsme ostražitě hlídáni, abychom neodbočili ze směru k jejich lepším zítřkům !!! Jinak budeme ostrakizováni !! Uvědomujete si autore, o jakých principech tady píšete ?? Nebo to Koho chleba jíš ? Tak tohle by si měli denně přeříkávat komisaři ! Až ČR bude do EU platit stejně, nebo víc než dostane - jaký smysl to rčení bude mít ? Co pak budete zpívat autore vy? Překabátíte se ke mně ?

Vystoupení z EU (a návrat do Evropy) má podle mě smysl pořád, i když se to mělo stát už dřív v momentě přijímání LS. Bohužel tenkrát jediného prozíravého politika chtěla jakási elita zavřít do blázince, protože předvídal, že EU je pláštíkem pro sbor dacanů.

3.1.2016 0:30

Re: Dělá ten Západ šílenosti.

NO já se obávám, že ta ostrakizace ze strany investorů v případě vystoupení z EU právě akutně hrozí. Pokud někdo hodlá investovat v ČR, tak jedním z klíčových momentů při rozhodování zda investovat je bezesporu ten, že ČR je součástí trhu EU. Proč by si investor měl zvyšovat transakční náklady při uplatňování výrobků či služeb pocházejí z investice v ČR (nečlenském státě EU) na trzích po celé EU, když může tu samou investice realizovat o 50 km dál a transakční náklady budou (díky členství v EU) nižší.

L. Bouše 3.1.2016 9:19

Re: Dělá ten Západ šílenosti.

Těmi investory myslíte majitele montoven postavených na zemědělské půdě z dotací nás všech českých občanů ? Ty investory s daňovými prázdninami, kteří své zisky co nejrychleji odvážejí do svých domovských zemí nebo do daňových rájů - 300 mld. Kč ročně ? Tak kvůli takovým investorům jistě nezůstane jediné oko žádného Čecha suché....