28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Český národní zájem

Dnešní oficiální, de facto cenzurní uvažování a chování si takové sousloví do značné míry zakazuje, neboť údajně zavání nacionalismem. Přesněji řečeno, národní zájem nesmírně podezřele zavání svobodou a samostatností politického národa, a tedy svobodou českého demokratického státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Jandáková 21.9.2017 20:04

Národní zájem - život.

Souhlasný s nadnárodním. )

M. Jandáková 21.9.2017 22:02

>>>

>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>> { { {

Rozliší je až otázka.

"Kvo?" > ~

J. Chaloupka 21.9.2017 16:18

Náš národní zájem je přežít a nedopadnout jako

Lužičtí Srbové, kteří se v Německu rozpustili. Možná by bylo řešením opět Německo rozdělit na spolkové země, jako byli před Bismarkem. To by byli třeba Bavorsko, Sasko atd. atd.

M. Šejna 21.9.2017 14:51

poněkud hloupý článek

NATO je vojenská aliance, takže v NATO nelze obchodovat a používat bezcelní volný pohyb zboží a pracovní síly. Proto je poněkud naivní dávat přednost NATO před EU. Potřeba je totiž obojí.

EU je opravdu ovládáno Německem. Je to ale díky jeho ekonomické a populační přesile. Až nás bude 80 milionů, jako Němců, a budeme mít stejný HDP, budeme ovládat EU také. Pánové Bednář, Klaus a Robejšek by mohli začít sami u sebe a měli by přestat nakupovat německé zbpží nebo výrobky ovládané německým kapitálem. Tím německou sílu oslabí. Proč Klaus jezdil coby prezident nebo premiér v německých autech? Jsou si pan Bednář a Robejšek jistí, že nemají doma žádně německé výrobky? Například Siemens, Braun, Audi, VW, BMW, Mercedes, Opel. Nakupují pánové v jiných marketech než Albert, Lidl, Hornbach, Bauhaus?

P. Han 21.9.2017 17:49

Re: poněkud hloupý článek

Jestli to není tím, že jste poněkud hloupý Šejna. V článku se nepíše, že bychom obchodovali nebo cestovali prostřednictvím NATO. K tomu stačí bilaterální smlouvy, případně ESVO. V článku je rozebírán náš geopolitický národní zájem. I když mám k autorovi a jeho závěrům jisté výhrady, s většinou článku souhlasím. A to, kde a co kdo nakupuje, je zcela podružné. Ale možná to berete jako koblihy.

J. Matuška 21.9.2017 11:25

S určitou lítostí konstatuji,

že mě článek prof. Miloslava Bednáře zklamal. Svobodní asi nejsou silným magnetem pro výjimečné osobnosti...

P. Vaňura 21.9.2017 11:02

Především potřebujeme stotisícovou armádu a jaderné zbraně

"Vyvažování" může SELHAT, a také často selhalo, ale vojenská síla rozhoduje VŽDYCKY, pokud je tu vůle ji použít!

S. Ševeček 21.9.2017 11:35

Re: Především potřebujeme stotisícovou armádu a jaderné zbraně

Možná by ani nebylo třeba těch atomek - vlastenctví je silnější zbraní.

K. Potoček 21.9.2017 10:40

EU

"Nadnárodní spolek, kde jsou si všichni rovni..."

To mi krapet připomíná Orwellovu farmu zvířat. Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější.

J. Kanioková 21.9.2017 15:09

:))))))

A. Alda 21.9.2017 10:34

Na filosofa dosti chabé, byť slov mnoho.

1. Národní zájem je velmi jednoduchý a netřeba mnoha slov: vše, co je, chce i nadále být. Tak i národ, který vznikl, chce nadále zůstat národem. A většina jeho členů k němu chce stále patřit a chce, aby k němu patřili i jejich potomci.

2. I kdyby nebylo Reagana, Sovětský svaz a jeho tábor míru a socialismu by stejně zanikl. Možná o dva roky později, ale zanikl by. "Hvězdné války" možná rychleji vyčerpaly ekonomiku SSSR, ale zvrat a konec by stejně nakonec přinesl rozvoj výpočetní techniky. Jakmile se objevily počítače a tiskárny, nebylo možno zadržovat "samizdat". A nebylo možno zadržovat informace.

R. Langer 21.9.2017 13:20

Re: Na filosofa dosti chabé, byť slov mnoho.

No, to je otázka, informace. Proč se zatím nerozpadla třeba Severní Korea? Ono nikdy není tak, aby nemohlo být ještě hůř. ;-)

P. Han 21.9.2017 17:51

Re: Na filosofa dosti chabé, byť slov mnoho.

Možná proto, že to není federace, konfederace ani spolek, ale unitární stát. Máte pocit, že by se měly odštěpit některé vesnice, nebo jak jste to myslel? Pokud vůbec.

M. Rastislav 21.9.2017 9:54

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky,

pochopil už Herakleitos z Efesu v 5. století před n. l. a napsal v „Učení o změně“, že čas je podstatný rys vesmíru. Ano, nic není stálé, svět i lidi se mění. Na zemi je 245 států a 2 000 národů, a kdyby teď každý národ chtěl svůj stát, byla by to katastrofa. Národní státy jsou jen vývojovou fází společenství lidí, nejsou dané, jako nebyla různá knížectví a hrabství, z nichž státy vznikly z nutnosti ekonomické a bezpečnostní. V Evropě se některé národy: Sasové, Bavoři, Frankové, Prusi za Bismarcka sjednotily v Německo, jiné národy společný stát rozbíjejí (Čechoslováci, Jugoslávci, Belgičané, Španělé, ....). Pak tyto státy křičí, že nebudou žít pod kuratelou Německa a politici států velikosti „velkoměsta“ si naivně myslí, že když je státníci velmocí pozvou, že je to vyznamenání a že je berou jako sobě rovné.

Jsme v 21. století a Evropa se integruje, aby vytvořila velmocím protiváhu ekonomickou, politickou a vojenskou. Integrace bez ohledu na hranice států se podaří, pokud za sjednocením bude nějaký vyšší cíl a „lepší život“. Ke sdílení společných hodnot jako: svoboda, rovnost před zákonem a ideje lidských práv, přidejme vše hodnotné, co „přežije“ v čase, a většinové hlasování nahraďme rozumem. Pokud se nepodaří vybudovat jednotnou, silnější a demokratičtější Evropu, bude Evropa jen tržištěm zboží. Někteří to chápou, jiní chtějí vrátit čas před vstup ČR do EU a komunisté asi do totality.

My co dnes vzpomínáme s dojetím na „ta naše písnička česká“ a s hrdostí na ty, co neváhali obětovat život za svou vlast, nebudeme a ti, co přijdou po nás, budou už jiní lidé a bude to i jiná Evropa, ať se nám to líbí nebo ne. Záleží jen na nás, jaké hodnoty jim vštípíme, aby ta nová Evropa byla jejich vlastí, za kterou budou ochotni nasadit život. Budou vzdělanější a doufám, že budou hodnotit lidi podle toho, jací jsou a zda respektují „ústavu“, ať už mluví jakýmkoliv jazykem.

M. Jandáková 21.9.2017 10:25

"Jsme ve 21. století a Evropa se integruje". Přirozeně. Evropa se vnitřně integruje, protože vnitřně spodobněla. Totiž bývala by se úspěšně vnitřně zintegrovala, pokud by se pouze integrovala. Je tu však ještě B.hem nadaný modelář: člověk. Ten s respektem k přirozenému tempu vývoje lidské společnost a pak ten bez pokory před ním: slon v porcelánu.

A. Sedláčková 21.9.2017 10:59

Re: Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky,

Pane Rastislave, myslím, že většina z nás snila o spojených státech evropských nebo jiné podobě sjednocené Evropy. Komu se ale zamlouvá současný stav? Kdo chtěl, aby nám vládlo Německo? S Frantíky za zády, kteří taktéž milují moc. Hlasovala jsem proti vstupu do EU a to to ještě nevypadalo tak zle jako nyní. S postupující unifikací po německém stylu je mně čím dál víc líto Evropy, jaká byla: plná barevnosti, různorodosti jazykové, národnostní, zvykové na poměrně malé ploše. No ale to bychom nemohli mít za sousedy Němce, kteří mírovou cestou dokázali to, co se jim nepodařilo dvěma světovými válkami. Vaše představy o nové Evropě jsou hodně naivní, mimo jiné jste totiž zapomněl na muslimskou invazi, která nás převálcuje.

P. Vaňura 21.9.2017 11:05

Určitě nikdo nenasadí život ve jménu multikulturalismu!

M. Jandáková 21.9.2017 11:39

Žijeme v době vypůjčených jmen.

J. Kanioková 21.9.2017 15:11

EU = RVHP II. a stejně blbě dopadne... !

M. Valenta 21.9.2017 8:58

A proč vlastně Klaus

tak trestuhodně podceňuje (přehlíží) ruské zájmy v našem prostoru a horuje za zničení EU, nad tím se už Bednář nezamýšlí. Klaus a možná i Robejšek totiž moc dobře ví, ale záměrně to zamlčují, že rozpadne-li se EU (což je jejich hlavní cíl), je zákonitě na řadě NATO, což je zase hlavní ruský cíl. Jak prosté, že.

M. Prokop 21.9.2017 9:10

Re: A proč vlastně Klaus

No třeba nepřehlíží, ale vy to nechcete vidět. Jak prosté, že?

M. Valenta 21.9.2017 9:36

Re: A proč vlastně Klaus

Vy moc dobře víte, že přehlíží, ale chcete ho mít bez chyb. Chápu.

P. Rudolf 21.9.2017 9:14

Re: A proč vlastně Klaus

Ano, je to opravdu tak prosté (přesto mnohým prosťáčkům to nedochází, a nejen těm psím).

A. Sedláčková 21.9.2017 10:06

Re: A proč vlastně Klaus

Pane Valento, z čeho tak usuzujete? Proč by se proboha mělo rozpadnout NATO? Vaše dedukce nechápu - tedy vlastně chápu: pro své tvrzení zvolíte silný argument a je Vám šumafuk, zda odpovídá realitě.

M. Valenta 21.9.2017 10:24

Re: A proč vlastně Klaus

Vysvětlím. Rozpad EU a následný vznik národních států by jistě neproběhl bez třenic a vymezování se vůči sobě navzájem ( to v tom lepším případě), což by mělo zákonitě vliv i na existenci nebo alespoň snížení významu NATA, k velké radosti Ruska pochopitelně. Hezký den.

R. Gramblička 21.9.2017 12:19

Re: A proč vlastně Klaus

pnutí mezi státy je spíš výsledkem násilného sjednocování, kde mnoho lidí v menších státech má pocit, že se rozhoduje o nich bez nich. Vámi napsaná alternativa je sice možná, ale pravděpodobnější mi přijde situace opačná. Že rozvolněné, samostatné státy budou mít navzájem větší respekt a budou sdílnější k navazování vzájemných vtahů (obchodních, vojenských, atd)

M. Valenta 21.9.2017 13:37

Re: A proč vlastně Klaus

Národní státy už z podstaty své filozofie a orientace dovnitř mají respekt především k těm evidentně vojensky silnějším (historicky mnohokrát ověřeno). Stačí si vybavit třeba ne tak dávnou situaci před poslední válkou. Těch sviňáren a sviňárniček co si nadělaly, než to začalo naostro. Hezký den.

J. Kanioková 21.9.2017 15:13

Přesně..

R. Langer 21.9.2017 13:22

Re: A proč vlastně Klaus

To je dost nepravděpodobná konstrukce.

P. Han 21.9.2017 13:27

Re: A proč vlastně Klaus

Ty národní státy jsou tu pořád, přestože se eurolevice snaží tvrdit opak. EU jako politické a hospodářské sdružení by byla v pořádku, jako superstát je to nesmysl.V NATO jsou i byly jednotlivé státy sdružené bez toho, že by musely být v EU. EU je pouhá politická konstrukce, bez politického národa odsouzená k zániku. Její špičky to dobře vědí, proto dělají možné i nemožné, aby občany jednotlivých států odtrhly od jejich kořenů, od jejich historie.